GÅR FOR GULL: Silje Norendal har festet blikket mot gull i slopestyle under OL i Sotsji. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
GÅR FOR GULL: Silje Norendal har festet blikket mot gull i slopestyle under OL i Sotsji. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Norendal orket ikke snakke med noen etter VM-fiaskoen

Gjør det meste annerledes før OL.

VM-fiaskoen på hjemmebane kan ha vært det snowboarder Silje Norendal (20) trengte for å holde hodet kaldt når medaljekampen i Sotsji-OL skal avgjøres.

Kanskje var forventningene til Kongsberg-jenta for store før mesterskapet i Oslo for halvannet år siden. En skade på trening gjorde oppkjøringen mislykket.

I slopestylekvalifiseringen var det rett ut for da 18 år gamle Norendal. Ukene som fulgte, var ikke særlig hyggelige.

- Det var et veldig fokus på VM. Folk tenkte for mye på det. Det ble en stor skuffelse. Jeg satt hjemme i et par uker og orket egentlig ikke å snakke med noen. Jeg trengte rett og slett litt tid, minnes Norendal.

- Likevel er jeg glad for at det skjedde. Jeg lærte mye om hvordan jeg skulle takle ting mentalt. I ettertid har jeg jobbet mye med idrettspsykolog, og etter hver konkurranse analyserer jeg den nøye, sier hun til NTB.

Løftet Den viktigste oppturen kom i mars i år, drøye året etter VM-skuffelsen. På toppen av seierspallen i X-Games Europa sto Norendal. Hun hadde ledet konkurransen i franske Tignes hele veien. Etter løpet tok både hun og moren til tårene.

- Seieren i X-Games har betydd veldig mye. Der viste jeg at det går bra når det klaffer. Det er bedre å tryne ti ganger og vinne når du først står, enn å stå, men ikke vinne. Jeg hater å tape, sier Norendal.

Selvtilliten fra X-Games har hun tatt med seg inn i sesongoppkjøringen. Etter to måneder på snø, fulgt av en treningsperiode i Oslo, er hun bedre forberedt enn noen gang.

En «dans på roser» blir det likevel ikke. Snart venter to og en halv måned med trening og konkurranser i USA. For første gang får ikke 20-åringen feire jul hjemme. Bare seks dager får hun i Norge mellom X-Games og OL i Sotsji.

Ambisiøs - Hvordan skal du forebygge skader og unngå en reprise på fiaskoen fra VM?

- Vi jobber med ulike øvelser. Trampoline, balanse, stabilitet, styrke. Det gjør at jeg unngår skader og kan komme raskere tilbake dersom jeg blir skadd. I tillegg er det kondisjonstrening og «slit ut-økter» for å holde lenger i høyden, forklarer Norendal.

- Det er også greit å ha delmål på veien mot OL. Jeg skal kjøre Dew Tour og X-Games i Aspen. Jeg forsøker ikke å gjøre OL så superstort.

Men én ting er hun sikker på:

- Jeg skal stå i Sotsji og være sikker på at jeg har gjort alt 100 prosent riktig. Uansett plassering er jeg mest redd for at jeg skal føle at jeg ikke har gjort alt jeg kan, sier Norendal.

Hun tror de norske snowboarderne tar tre gullmedaljer i OL. Én av dem skal hun sikre selv.

- Ja, jeg vil selvfølgelig vinne. Ambisjonen er gull.

(NTB)