Norge - Israel avlyses

Helsedirektoratet griper inn: Norges Fotballforbund avlyser kveldens landskamp mot Israel etter kontrabeskjed. - Det ser amatørmessig ut i mine øyne, sier Jesper Mathisen.

Publisert
Sist oppdatert

Privatlandskampen Norge – Israel, som skulle bli spilt på Ullevaal stadion i kveld klokka 18.00, avlyses bare få timer før kampstart. Det bekrefter Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding.

Dette skjer kort tid etter at kommuneoverlegen i Oslo i går ga klarsignal for at kampen kunne spilles etter at en spiller testet positivt på covid-19 i den israelske troppen. Spilleren ble isolert fra den øvrige troppen, i likhet med en annen spiller han hadde spist middag med. Dermed var situasjonen avklart og kampen kunne gjennomføres, var beskjeden.

I et møte onsdag formiddag kom imidlertid kontrabeskjeden: Helsedirektoratet mener det er en risiko for smitte blant spillere og støtteapparat dersom dagens landskamp mellom Norge og Israel blir gjennomført. Derfor blir kampen avlyst.

AVLYST: Norge - Israel spilles likevel ikke i kveld. Foto. NTB Scanpix
AVLYST: Norge - Israel spilles likevel ikke i kveld. Foto. NTB Scanpix Vis mer

– Det er selvsagt trist å avlyse en kamp timer før avspark. Det understreker samtidig alvoret i situasjonen vi står i, sier Pål Bjerketvedt, generalsekretær i Norges Fotballforbund og fortsetter:

– Over 500 landskamper i Europa er gjennomført denne høsten. Derfor er vi trygge på at protokollene gir den nødvendige smittevernfaglige rammen rundt kampene som spilles. Når nå helsemyndighetene er usikre på risiko for spredning etter et smitteutbrudd i den israelske troppen og anbefaler å avlyse kampen, så følger vi selvsagt dette.

At denne privatlandskampen etter planen skulle ha blitt spilt i kveld til tross for den voksende coronapandemien, har blitt møtt med flere kritiker røster de siste dagene. Byrådsleder Raymond Johansen var blant flere som uttrykte sin bekymring.

– Burde blitt gjort før

TV 2s Jesper Mathisen hadde nettopp ankommet Oslo da nyheten ble sluppet.

– Det var jo det eneste riktige. Jeg syns det skulle blitt gjort før. Det ser rart ut når Oslo er stengt ned og det skal spilles en betydningsløs landskamp, sier Mathisen til Dagbladet.

Han mener avgjørelsen skulle kommet langt tidligere.

– Det tok unødvendig lang tid. Det ser amatørmessig ut i mine øyne, sier Mathisen.

Terje Svendsen forstår kritikken.

– Vi har selvsagt forståelse for at det settes spørsmålstegn ved gjennomføring av en landskamp når smittetallene nå går opp. Dette er ett av flere dilemma vi har stått i det siste året. I hele år har vi vært opptatt av å gjennomføre aktivitet innenfor smittevernfaglige trygge rammer. Aldri på bekostning av smittevern, sier fotballpresidenten.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker har på sin side forståelse for den opprinnelige planen.

– Det er jo den tiden vi lever i og smittesituasjonen forandrer seg jo fra dag til dag. Jeg forsto grunnen til at denne kampen skulle spilles, og når man da drar i håndbrekket kan jo det diskuteres. Nå var det smitte i den israelske troppen og da var kanskje dette greit, sier Alsaker til Dagbladet.

– Jeg tror ikke det betyr så mye for landslaget eller det norske folk at det ikke blir noen kamp i kveld. De viktige kampene kommer søndag og onsdag og å åpne en samling med den betydningsløse kampen var det ikke noen særlige sportslige grunner for heller slik som jeg ser det.

Israel vil på sin side ikke kommentere avlysningen.

«Ingen kommentar fra vår side angående den avlyste kampen», skriver Israels pressesjef Eitan Dotan i en melding til Dagbladet.

Norge skal møte Romania og Østerrike på bortebane henholdsvis 15. og 18. november i Nations League-gruppespillet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer