Norge - Tyskland: 3-0!

I en forrykende spurt tuktet Marit Bjørgen igjen Tyskland i en stafett.

Kvinnestafett i langrenn har fått en ny klassisk duell, oppgjør mellom Norge og Tyskland der de andre nasjonene må kjempe om 3. plassen.

I Düsseldorf i oktober kom Norge foran Tyskland i sprintstafetten. På Beitostølen i november kom Norge foran Tyskland igjen i vanlig stafett. Søndag gjentok historien seg i sprintstafetten i Dobbiaco.

Resepten er som følger: Hilde Gjermundshaug Pedersen legger grunnlaget, Marit Bjørgen sørger for å komme først inn i den siste bakken og slår Claudia Künzel i spurten.

- Drei zu null, sa jeg til Jochen Behle (Tysklands landslagstrener). Tyskland er blitt rivalen vår i alle stafetter, men vi må passe oss for ikke å bli for kjepphøye også, sa Norges landslagstrener Svein Tore Samdal med et fett glis.

- Dette var utrolig moro. Mye Texas underveis, og så slo vi dem igjen, sa Hilde Gjermundshaug Pedersen.

- Tøft! Vi har overtaket på dem, konstaterte Marit Bjørgen.

Nervøs

Scenen i Dobbiaco var idyllisk. Mye folk, krittvit snø, et par små kuldegrader og en gavmild vintersol hengende over de dolomittiske nunatakene.

Selv veteranen Hilde GP på 39 merket at det var noe spesielt på gang.

- Jeg var nervøs. Det pleier jeg ikke å være, men i dag var jeg skikkelig spent. Jeg fikk ekstra tenning. Mulig at jeg nesten var overtent, jeg var litt usikker på formen, erkjente hun.

- Målet var å gå billig på mine to første runder, for deretter å slå til i den siste bakken. Akkurat slik gikk det. Dette er minst like moro som en vanlig stafett, sa Hilde GP.

Men selv ikke en 39-åring er utlært.

- Vi trente vekslinger i pausen mellom semifinalen og finalen. Hilde og Marit vekslet helt elendig i semifinalen. De sto på stedet hvil og tapte terreng hver eneste gang, faslo landslagstreneren.

- Ja, huff, men vi ble bedre etter hvert, supplerte Gjermundshaug Pedersen.

Overtale

Sprintstafett står på programmet i VM for første gang neste sesong. Da er ikke Hilde GP med. Hun har sagt at hun legger opp etter denne sesongen.

- Kanskje jeg skal prøve å overtale henne til å bli med på akkurat den stafetten. Det må hun da klare, undret Marit Bjørgen.

- Det er mulig at det kan gå, men det betyr at hun er nødt til å trene. Du trenger en god motor i en sprintstafett også, sa Samdal.

En annen løsning er mer sannsynlig: Vibeke Skofterud blir Bjørgens nye makker.

- Vibeke i form skal ikke være noe dårligere enn Hilde, beroliget Svein Tore Samdal.

Stemmer det, blir det moro i VM-stafetten i Oberstdorf i 2005.

(NTB-Egil Sæther)