Ski-VM i Oberstdorf:

Norge anker Klæbo-disk

Norges Skiforbund har levert anken til FIS etter søndagens femmils-diskvalifisering av Johannes Høsflot Klæbo (24). Nå har appelutvalget 72 timer på å avgjøre nordmannens skjebne.

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at den offisielle resultatlista ble offentliggjort, hadde Norge 48 timer på seg til å levere en anke til langrennskomitéens appellutvalg i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Vi mener det er riktig å anke diskvalifiseringen da vi er uenig i juryens kjennelse. Vi anser hendelsen som en race incident, sier langrennssjef Espen Bjervig og understreker at anken ikke har til hensikt å sanksjonere mot noen utøvere, men at resultatlisten blir stående slik løperne kom i mål med gull til Johannes Høsflot Klæbo, sølv til Emil Iversen og bronse til Aleksandr Bolsjunov.

Han utdyper videre til Dagbladet hvorfor de mener juryens beslutning er feil.

- Vi tolker dette som et hendelig uhell, som ingen har skyld i. Vi begrunner det med måten utøverne beveger seg på. Johannes styrer unna situasjonen så godt han kan, forklarer Bjervig.

- Hva er forventningene deres til anken?

- Det er vanskelig å forvente noe, men vi føler vi har gode argumenter, og lagt fram vår påstand på en god måte, svarer langrenssjefen.

- Hvilken rolle har Klæbo selv spilt i anken?

- Jeg har hatt jevnlig kontakt med Johannes. Det er han selv som er nærmest dette, og selv opplevde situasjonen, avslutter Bjervig.

DUMT: Dagbladets sportskommentator Esten Sæther tror ikke anken går gjennom. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

Kritiske døgn

Dermed blir de neste tre døgnene kritiske for Klæbos skjebne. Innen 72 timer må nemlig appellutvalget komme med en avgjørelse. Der sitter leder av regelkomiteen Karl-Heinz Lickert og to oppnevnte medlemmer, som verken er russiske eller norske.

For å fatte en avgjørelse, ses det blant annet på liknende saker fra tidligere.

En av dem som har fått gjennom en anke etter først å ha blitt disket, er den slovenske sprinteren Anamarija Lampic. Dermed kan denne avgjørelsen bli avgjørende for om Klæbo får tilbake VM-gullet.

Appellkomiteen vil også vurdere tre regler på nytt:

  • Obstruksjon, bevisst hindring av en som prøver å gå forbi er ikke tillatt. Prøvde Bolsjunov bevisst å hindre Klæbo?
  • Ansvar for korrekt forbigåing ligger hos den som kommer bakfra. Var Klæbo skyldig i Bolsjunovs stavbrekk? Eller burde han valgt en korridor til venstre for russeren?
  • Utøveren som er først på oppløpet har rett til å velge en av fire korridorer.

Femmilsdrama

Det var et historisk øyeblikk man var vitne til da Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov krasjet på oppløpet under søndagens femmil. Klæbo gikk først over mål, mens Bolsjunov brakk staven og gikk over som nummer tre - bak Emil Iversen.

Alexandr Bolsjunov var alt annet fornøyd etter spurten på femmila i ski-VM. Video: NRK / Løkås Vis mer

Juryen i FIS bestemte seg for å diskvalifisere Klæbo. De mente at han gikk mot en korridor som var opptatt. At han med forbigåingen var årsaken til at Bolsjunov brakk staven og at han derfor ble fratatt muligheten til å spurte om gullet.

Bolsjunov ble derfor tildelt sølvmedaljen. Emil Iversen, som egentlig ble nummer lå an til å bli nummer tre, snek seg opp på sølvplass, og stod igjen som verdensmester. Også dette mente russeren var helt feil. Gullet skulle enten vært tildelt Klæbo eller han selv, sa han.

Norge varslet tidlig at de ville anke. De mener blant annet at dette var en obstruksjon av russeren.

Det er mangeårig jurymedlem Torbjørn Broks Pettersen, sammen med Torbjørn Skogstad, Arild Monsen og Espen Bjervig som har utarbeidet anken.

Bolsjunov kan miste verdenscupavslutningen

PRØVETID: Bolsjunov i taklingen med Joni Mäki. Foto: Markku Ulander / NTB
PRØVETID: Bolsjunov i taklingen med Joni Mäki. Foto: Markku Ulander / NTB Vis mer

Bolsjunov er fortsatt på prøve etter ha ble ilagt prøvetid etter taklingen av Joni Mäki i Lahti i januar.

Prøvetiden gjelder for fem "events" og VM regnes som et event. Det gjør også verdenscuphelgene i Ruka, Lillehammer og Davos neste sesong.

Godtar FIS anken mister han ikke bare femmils-sølvet. Han kan også miste to renn i verdenscupen. Blant annet verdenscupavslutningen i sveitsiske Engadin kommende helg.

Hevdet Norge allerede hadde anket

Mandag ettermiddag hevdet lederen for det russiske langrennsforbundet Jelena Valbe overfor sport.ru, at Norge allerede hadde levert anken. Noe Bjervig avkreftet kort tid etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer