Norge ber om at de nye håndballreglene utsettes til etter OL

Klart standpunkt.

BER OM UTSETTELSE: Norges håndballfobund ber om at de nye reglene i håndballen innføres etter OL i Rio neste år, og ikke allerede før VM om en måned, slik Det internasjonale håndballforbundet ønsker. Her jubler de norske håndballjentene under EM i fjor. Foto: Bjørn Langsem
BER OM UTSETTELSE: Norges håndballfobund ber om at de nye reglene i håndballen innføres etter OL i Rio neste år, og ikke allerede før VM om en måned, slik Det internasjonale håndballforbundet ønsker. Her jubler de norske håndballjentene under EM i fjor. Foto: Bjørn LangsemVis mer

(Dagbladet): Regelendringene som er foreslått i håndballen har ført til stor misnøye både her hjemme og i det store utland de siste dagene.

Spesielt det at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ønsker å innføre fire nye regler bare en drøy måned før håndball-VM i Danmark, har fått en rekke håndballpersonligheter til å reagere.

Regelendringene dreier seg om ny praksis for passivt spill, blått (!) kort, straff for usportslig opptreden siste 30 sekunder og ny praksis for å ta ut målvakt (se faktaboks).

Foreslår utsettelse Da regelendringene først ble omtalt forrige uke, trodde de fleste at IHF allerede hadde formalisert endringene, men som Dagbladet skrev torsdag, er reglene foreløpig bare foreslått av regelendringsgruppa i IHF.

Det er først ved neste instans, IHF-styret ledet av den kontroversielle egypteren Hassan Moustafa, at reglene faktisk vil formaliseres.

Etter planen skal det skje på IHFs styremøte førstkommende søndag i forbindelse med IHF-kongressen i Sotsji.

BER OM ENDRING: Ole R. Jørstad, 1. visepresident i Norges håndballforbund har fremmet det norske forbundets standpunkt overfor det europeiske forbundet. Foto: NHF
BER OM ENDRING: Ole R. Jørstad, 1. visepresident i Norges håndballforbund har fremmet det norske forbundets standpunkt overfor det europeiske forbundet. Foto: NHF Vis mer

Nå forsøker imidlertid Norges håndballforbund (NHF) å få IHF til å utsette implementeringen av de nye reglene.

- Vi har hatt en dialog i vårt arbeidsutvalg sammen med generalsekretær Erik Langerud og hovedtrener Thorir Hergeirsson. Der er vi blitt enige om at det beste er at implementeringen av de nye reglene skjer etter OL i Rio neste år. Alternativet - og det nest beste - er å innføre det til VM Danmark, slik forslaget tilsier, sier 1. visepresident i NHF, Ole R. Jørstad, til Dagbladet.

- Urettferdig Ettersom håndballpresident Kåre Geir Lio er på ferie, er det Jørstad og 2. visepresident Bente Aksnes som skal representere Norge på IHF-kongressen denne uka.

Grunnen til at NHF foreslår å utsette implementeringen av reglene helt til etter OL er fordi bare en måned gjenstår til kvinnenes VM og fordi det vil bli urettferdig å innføre reglene etter VM, men før OL.

Hvis reglene implementeres etter VM, men før OL, betyr det nemlig at noen nasjoner vil kunne få sjansen til å spille offisielle landskamper med det nye regelverket, mens andre ikke får det.

Foreksempel er de norske håndlljentene allerede kvalifisert til OL, og må altså ikke gjennom kvalifisering. Hvis reglene innføres i for eksempel januar, vil lagene som må gjennom OL-kvalik få et fortrinn sammenliknet med Norge, fordi de får mulighet til å øve på å spille offisielle kamper med de nye reglene.

- En innføring etter OL eller før VM er det mest rettferdige for alle lag. Hvis reglene innføres nå er det like urettferdig for alle nasjoner, sier Jørstad.

Går via EHF-representanter Norges håndballforbund går via Det europeiske håndballforbundet (EHF) i et forsøk på å få IHF-styret til å utsette innføringen av reglene.

- Vi i NHF har formidlet vårt standpunkt til EHFs representanter i IHF-styret. Der sitter nemlig presidenten og visepresienten i EHF. Vi har sagt hva vi mener til dem, og så får vi se hvordan de håndterer det på styremøtet i IHF på søndag, sier Jørstad.

Etter det Dagbladet kjenner til har det norske innspillet blitt godt mottatt av EHFs representanter i IHF-styret. De deler NHFs syn, og ser på forslaget som konstruktivt.

- Har dere fått fått med andre nasjoner på dette?

- Vi har formidlet til det danske forbundet og altså til de to som sitter i IHF-styret. Vi håper det skal bli en god og mest mulig rettferdig løsning for alle nasjoner som er involvert i VM, OL-kvalifisering og OL. Bente Aksnes og jeg skal til Sotsji og i de fora vil dette bli et tema vil vi argumentere for vårt standpunkt.

• Tidspunktet for når de nye reglene innføres blir altså klart etter IHFs styremøte førstkommende søndag.