Norge ble Kina-mat

BOSTON (Dagbladet): VM-finalen går uten de norske fotball-jentene. Kina ydmyket Norge og var best i alt. 5-0 vant kineserne i natt.

Keeper Bente Nordby ble pepret med skudd, og måtte slippe inn fem av dem. I den motsatte enden av banen skjedde nesten ingenting. Derfor gikk de norske jentene på VM-historiens største semifinaletap.

De norske jentene virket slitne fra avspark, og ble tatt fullstendig på senga av kinesiske jenter som scoret på sine to første angrep. Først etter fomlete forsvarsspill, så på et knallhardt skudd som Bente Nordby måtte smile av.

Og da ble alt bare verre.

Den dårlige starten satte tydelig preg på det norske laget. Ingenting fungerte som det bruker å gjøre. Rutinerte nøkkelspillere som Anka Aarønes og Linda Medalen gjorde feil som det er lenge siden de har gjort maken til.

For å gjøre en lang historie befriende kort: De norske jentene kjørte seg gang på gang fast i en effektiv og for dagen ugjenomtrengelig kinesisk mur.

Kun en eneste gang i løpet av nitti minutter klarte Norge å skape en målsjanse. Den ble typisk nok misbrukt.

Ikke noe nederlag

- Selv om gullet røk, reiser vi ikke fra VM uten medalje. Bronse er heller ikke noe nederlag, selv om vi har vært i de tre første VM-finalene i 1988 (gull), 1991 (sølv) og 1995 (gull). VM-bronse vil også gjøre medaljesamlingen vår komplett, sier Hege Riise etter den kinesiske smellen.

Nå må Norge lade opp til bronsefinalen mot Brasil. Kina og USA gjør opp om gullet. Og den begivenheten kan fort bli vel tøff for amerikanske jenter som mer eller mindre har innkassert VM-gullet på forhånd.

OL neste

Hege Riise var ikke den eneste som så lyspunkter etter tapet i natt. Også generalsekretær i Fotballforbundet, Karen Espelund, fant noe å glede seg over i all begredeligheten:

- Trass i tapet i natt, har vi gjort et fantastisk VM. Vi har kvalifisert oss for Sydney-OL, og etablert oss i verdenstoppen. Vi er blant de fire beste i verden, og har fortsatt store utviklingsmuligheter. Nå er det full satsing, først på bronsefinalen, deretter på OL neste år.

Og det kan saktens trengs, for selv om Norge hadde en dårlig dag i går, viste kineserne at de har passert det norske laget i prestasjoner. Klart.

Men som trener Per Mathias Høgmo sa tidligere i VM:

- Dette mesterskapet kommer ett år for tidlig for oss. Neste år er vi mye bedre.

Har han rett, er det håp tross alt.

JUBEL:</B> Slik jubler kinesiske kvinner når de scorer mål på Norge. det gjorde de fem ganger i natt.