- Norge blir en sensasjon

Seks år etter at han sluttet som landslagssjef, spår Dieter Bartsch et nytt norsk alpintsjokk under VM.

ST. MORITZ (Dagbladet): For de norske gutta er det heller ikke så dumt at Hermann Maier er tilbake som uromoment i den østerrikske troppen.

Bartsch skapte «The Attacking Vikings» i pionertida fram til 1996. Nå er han racingsjef for Head, men han følger nøye med hva som skjer rundt det norske laget.

- Jeg tror at Norge blir en stor, stor overraskelse i St. Moritz - en sensasjon! Laget har bredde med de nye og unge løperne. En fin miks mellom de to ledertypene og de unge og sterke, sier han til Dagbladet.

- En sensasjon? Jeg tror i alle fall vi gjør det bedre her i VM i alle disipliner enn vi har gjort i noe v-cuprenn i år. Troppen vår har unge og nye løpere som Aksel Lund Svindal. Så har vi mellomgjengen med Bjarne Solbakken og de gamle og rutinerte som Lasse og Kjetil. Hele laget har bitte små generasjoner, og ikke lenger bare to, sier fartstrener Marius Arnesen.

Maier-mani

Gårsdagens østerrikske seanse etter hengtreningen før dagens super-G-renn reduserer ikke troen på norsk suksess. Stephan Eberharters dager som alpintsirkusets hotteste er nemlig definitivt over. Alt dreiet seg om Hermann Maier. Det spørs hvordan resten av østerrikerne - som har nytt godt av å bli dyrket i Maiers fravær - takler dette.

- Ja, dette kan være en ulempe. Nå kommer Maier inn i det østerrikske laget like før VM, og det kan være et uromoment, sier Arnesen.

Særlig er han spent på Stephan Eberharters reaksjon:

- Vi vet jo at Maier og Eberharter har hatt sine fighter. Jeg vet ikke hvordan østerrikerne tenker, men Maier er en egen enhet innenfor det østerrikske laget, og hva det skaper vil resultatlista vise.

- Uromoment

Kjetil Aamodt er delvis enig med Arnesen.

- Jeg tror at de som kjører, er ganske proffe, men Eberharter har jo så klart vært den store kjempen de siste åra, så kanskje han føler det som et uromoment at Maier er tilbake, sier han.

I den norske troppen skuler ingen på hverandre.

- Vi har en kjempeharmoni gutta imellom. Østerrikerne blir fort superstjerner. Det blir ikke de norske gutta. Det er veldig stor forskjell, sier Arnesen.

Han håper bare ikke at Maier-effekten blir den motsatte på lagkameratene.

- Det kan også få de andre til å bite tennene sammen. Jeg har dessuten sett en litt mer ydmyk side av Maier etter at han kom tilbake.

- Men han kom hit til St. Moritz fredag med sin egen privattrener - utenom laget. Det merket jeg meg, sier Arnesen som ikke tror Maier vinner super-G i dag.

- Maier har raske ski, så han kan vinne. Men jeg tror ikke det. Han burde vært mer på ski for å få feeling på den trå snøen her.

Dieter Bartsch setter ord på østerrikernes problem ved å sammenlikne med Kjetil Aamodt.

- Kjetil har beholdt bakkekontakten, og gjør alt fra grunnen av. Det gjør ham sterk fordi de han konkurrerer mot ikke klarer dette. Jeg er helt sikker på at dette er årsaken til at ikke en eneste østerriker har klart det samme som Kjetil over tid. De mister veldig fort bakkekontakten, og blir superstjerner.

Sjefen sjøl, Atle Skårdal, er forsiktig med å mene noe, men han er svært imponert over Hermann Maiers comeback:

- Vi spøkte med det i heisen i dag. Han har jo visstnok bare ti skidager. Etter seieren hans i Kitzbühel, må vi revurdere om det er noe poeng i å trene i det hele tatt i løpet av høsten.

HAR TRO PÅ NORGE: Både fartstrener Marius Arnesen og tidligere landslagstrener Dieter Bartsch har tro på Aksel Lund Svindal (bildet) og de andre norske alpinutøverne.