Norge blir IKKE seedet i playoff. Danmark er én av synderne

Men et lite forbehold: Det finnes fortsatt en syltynn teori.

IKKE SEEDET: Sjansen for å bli seedet i en eventuell playoff er så liten at den kalles ikke-eksisterende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE SEEDET: Sjansen for å bli seedet i en eventuell playoff er så liten at den kalles ikke-eksisterende. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Da Albania slo Armenia i går kveld og kapret 2. plassen foran Danmark, var det dårlig nytt for Norge.

Danmark er nemlig, i motsetning til Albania, bedre ranket enn Norge. Det vil trolig gå utover Norge, hvis Per-Mathias Høgmos menn ikke slår Italia borte - og Malta ikke sjokkerer Kroatia - og dermed blir nr. 3 i gruppa.

Det er som kjent det mest sannsynlige utfallet.

Som Dagbladet skrev forrige uke, er det små marginer om Norge blir seedet eller ei. Det unge norske landslaget lå før helga helt i grenseland til å bli seedet.

Dagbladet avslørte da noe som toppfotballsjef Nils Johan Semb ikke visste: Hvert mål ville telle mot Malta, og en storseier kunne bli avgjørende for å gjøre Norge seedet i en eventuell playoff.

- I så fall er du bedre informert enn meg. Jeg visste ikke at antall mål har noe å si på UEFAs ranking; jeg trodde det kun handlet om å vinne, sa Semb til Dagbladet da.

Scoret for lite mål mot Malta Norge slo Malta 2-0 på lørdag, men burde - som Dagbladet skrev torsdag - ha vunnet med to mål eller mer for å passere Irland på UEFA-rankingen, som avgjør seedingen.

BØR SLÅ ITALIA: Hvis Norge ikke slår Italia, kan det bli en tøff motstander i playoff-en, som for eksempel Nederland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BØR SLÅ ITALIA: Hvis Norge ikke slår Italia, kan det bli en tøff motstander i playoff-en, som for eksempel Nederland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det andre alternativet var at Irland tapte med tilsvarende sifre mot Polen i går, men det hårfine 1-2-tapet gjør at Irland etter alle solemerker vil forbli på plassen foran Norge på UEFA-rankingen.

Det er dårlig nytt for Norge om det blir playoff.

Her er forklaringen:

Disse blir seedet Ungarn blir trolig beste gruppetreer og går direkte til EM.

De åtte øvrige treerne havner i playoff, hvorav halvparten blir seedet. Danmark er garantert playoff og kommer til å bli seedet. Det gjør også Sverige eller Russland fra gruppe G, avhengig av hvem som blir nr. 3.

Norge og Irland følger hverandre tett på den gjeldende UEFA-rankingen. Hvis Høgmos menn skulle ha passert irene, måtte Norge ha slått Malta med fire mål eller mer, eller Irland måtte ha gått på et tilsvarende stortap mot Polen i går. Det endte imidlertid bare med 1-2-tap. Dermed forblir irene foran Norge på rankingen.

Det betyr at det kun er én ledig plass igjen som seedet lag i en eventuell playoff.

Det syltynne håpet Slovenia fra gruppe E havner uansett bak Norge på rankingen. Men i de tre øvrige gruppene må vi håpe på hjelp.

I gruppe A må Tyrkia holde seg foran Nederland, som fortsatt er høyt oppe på rankingen etter sine gode resultater over en årrekke. Tyrkia ligger rett bak Norge på rankingen og må slå Island hvis Nederland slår Tsjekkia.

I gruppe B må vi håpe at Bosnia-Herzegovina, som ligger godt foran Norge på rankingen, blir passert av enten Kypros eller Israel. Det kan skje om Kypros slår Bosnia hjemme i den innbyrdes kampen om playoff.

I gruppe C må Ukraina gå forbi Slovakia, som ligger an til å bli dårligere seedet enn Norge. Det skal ekstremt mye til. Slovakia må nemlig avgi poeng mot lilleputten Luxembourg, mens Ukraina må slå Spania.

Om alt dette - mot formodning - skulle intreffe, er det likevel ikke sikkert at Norge blir seedet. Tyrkia og Slovakia kan begge passere Norge på UEFA-rankingen, all den tid de puster Norge i nakken før neste oppdatering.

Med andre ord: Glem det. Norge blir ikke seedet hvis de havner i playoff.

Fortsatt alt i egne hender Det positive er imidlertid at Norge - i motsetning til i tidligere kvalifiseringer - ikke er avhengig av disse resultatene.

Norske fotballsupportere har ofte måtte regne på slike teorier, men denne gang har Høgmos menn fortsatt alt i egne hender.

Beseires Italia i Roma, spiller Norge fotball-EM i Frankrike neste sommer. Det er imidlertid ingen enkel oppgave.

Dagbladet har gått gjennom italienernes hjemmestatistikk i kvaliksammenheng helt tilbake til 1980.

Resultatet er alt annet enn pent med norske øyne: 61 seirer, 16 uavgjort og tre tap.

Basert på de tallene er det 3,75 prosent sjanse for at Italia skal tape en kvalikkamp på eget gress.

Men også her må situasjonen nyanseres. Italia er allerede klar for EM og har ingenting å spille for.

Det øker Norges sjanser for en bragd i Roma.