Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Norge bommet totalt: Bare Bjørgen unngikk skandalen

Foreløpig miss for Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg etter oppladning i lavlandet.

MISLYKKET: Heidi Weng var langt unna vanlig standard på dagens 15km. Skyldes det oppladning i lavlandet? FOTO: Bjørn Langsem.
MISLYKKET: Heidi Weng var langt unna vanlig standard på dagens 15km. Skyldes det oppladning i lavlandet? FOTO: Bjørn Langsem. Vis mer

NORSK kvinnelangrenn har tatt to av to mulige VM-gull, men egentlig ligner dette mer på en sportslig skandale:

  • På de samme to rennene har verdens beste landslag raknet fullstendig.

Det startet på sprinten torsdag der Maiken Caspersen Fella var eneste norske jente i finalen. Hun gikk så fort at vi nesten ikke merket det som skjedde bak henne.

I dag imponerte Marit Bjørgen like mye både fysisk og taktisk, men nå er det ikke til å unngå:

  • Resten av skijentene har tilsynelatende misset fullstendig i oppkjøringen.

Det har ødelagt helheten i laget.

RØRT TIL TÅRER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen hyller Marit Bjørgen for sin innsats. Og klarer ikke å holde tårene tilbake. Video. Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

NORMALT skulle både Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg ha fulgt Marit langt inn i skøytedelen på dagens 15km. Disse to yngre jentene ledet verdenscupen før VM, og har steg for steg overtatt posisjonene til Marit Bjørgen og Therese Johaug:

  • Slik var det overraskende at Bjørgen har vært desidert beste norske jente etter Tour de Ski.

En stund så det ut som om det skyldtes mindre belastning, men nå er det åpenbart at oppkjøringen til VM også har vært feil.

FOR det er bare veteranen Bjørgen av distanseløperne som har vært tro mot de vanlige mesterskapsrutinene i oppkjøringen sin. Hun har trent i Davos på 1600 meters høyde, mens Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg valgte å bli hjemme. Det gjorde også sprinteren Maiken Caspersen Falla.

Bare for et par uker siden advarte Charlotte Kalla i Dagbladet mot det å bytte rutiner:

- - For meg har det aldri vært noen tvil. Jeg skal til høyden, fordi jeg har hatt suksess med det før. Det gir meg en trygghet i visshet om at det har fungert tidligere, sa Kalla før hun kommenterte de norske konkurrentenes valg:

- Å endre en oppskrift som flere av de norske gjør, kan slå begge veier. Det kan gå veldig bra eller det kan gå riktig galt. Vi får se, sa hun.

Lahti: Weng kommenterer skiløpet og Bjørgens gull etter dagens skirenn i Lahti. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Det fikk vi i dag.

SELVSAGT er det mer enn dristig å konkludere etter bare et distanserenn, men tegnene er ikke til å ta feil av:

  • Både Weng og Flugstad Østberg er langt unna vanlig standard.

Det kan skyldes andre faktorer enn oppladning i lavlandet, men de tre beste jentene på 15km kom alle fra høydeopphold.

Da er det verdt å være nøye med evalueringen også om mesterskapet utvikler seg på en så hyggelig måte at dette bare blir stående igjen som en svak start.

DER det er bra for langrennssporten at den norske jentedominansen sprekker, er dette for svakt av et miljø som i årevis har vært ledende i norsk toppidrett.

Både jentene og trenerne visste at de tok en sjanse etter å ha lagt vekk den opprinnelige planen om å dra til tynnlufta i Seiser Alm. Der var det lite snø og en litt kjedelig rundløype. Derfor ble det Sjusjøen og lavlandet i stedet. Mens Weng følte at hun hadde bedre kontroll på formutviklingen i lavlandet der hun kunne kjøre enkelte hardere økter, var Flugstad Østberg i tvil fordi hun tidligere har hatt suksess med oppladning i tynnluft. Det samme var treneren Roar Hjelmeseth:

- Det viktigste elementet er å få være i rolige omgivelser hvor vi får lade opp i fred. Det håper vi kan være like bra på Sjusjøen. Vi er litt spent på utslaget, men jentene er i god form. Vi håper de kan ta nye steg, men det kan hende det steget hadde vært enda større i høyden, sa Hjelmeseth til Dagbladet som svar på Kallas undring.

Da var han allerede usikker:

- Å begynne på noe nytt, kan være i overkant spennende for dem som er glad i tradisjoner. Marit får det nok bra i Davos, men det tror jeg de andre også får. Fasiten får vi i Lahti, sa han.

Foreløpig ser den ikke helt bra ut, bortsett fra for Marit Bjørgen.

Hun var selvsagt strålende, og overlegent best i alt som gjelder for å gå fortest mulig på ski.

FOTNOTE: I prøve-VM på samme distanse i fjor hadde Marit Bjørgen fødselspermisjon. Da vant Therese Johaug foran Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla. Dengang var det seks norske jenter blant de sju beste.

LAHTI: Bjørgen er fornøyd med gullet som hun tok til tross for to store skader som hun har slitt med. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media