Norge brøt Tysklands-forbannelsen i Kalmar

Slo de femdobbelte mesterne 1-0.

MATCHVINNER: Ingvild Isaksen jubler etter å ha sendt Norge i ledelsen rett før pause.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MATCHVINNER: Ingvild Isaksen jubler etter å ha sendt Norge i ledelsen rett før pause. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

• Norge - Tyskland 1-0 (1-0)

KALMAR (Dagbladet): - Det var moro. Når du møter verdens beste lag må du gi dem noen muligheter, men det var ikke mange. Jeg er positivt overraska over det nye midtstopperparet vårt, sier landslagssjef Even Pellerud til NRK etter seieren over Tyskland.

Maren Mjelde ble kåret til kampens beste spiller etter den norske skalpen.

- Det er kult og gøy. Nå kan jeg gå hjem og skryte over at jeg har vært med på å slå Tyskland, sier Mjelde til NRK.

Opptur Før kveldens gruppefinale mot Tyskland, hadde mesterskapet så langt bydd på både opp- og nedturer for Even Pelleruds jenter. 1-1 mot Island i åpningskampen var en nedtur, mens seieren over Nederland langt på vei bød på frelse for Norge.

I dag ventet en av mesterskapets virkelige favoritter i Tyskland, et Tyskland som også hadde fått opp dampen etter 3-0 over Island i forrige kamp.

På gårsdagens trening sa Even Pellerud til Dagbladet at det er et godt lag Norge skulle møte.

- De spilte en veldig god kamp mot Island. Det var Tyskland på sitt beste, sa han.

Mot spillets gang Pellerud gjorde hele seks endringer på laget sitt før kveldens kamp, og det var de norske jentene som skulle få den første muligheten.

Allerede etter tre minutter fikk Ada Stolsmo Hegerberg frispark på drøye 25 meter. Skuddet fra Emilie Haavi var godt, men tysklands sisteskanse Nadine Angerer var med på notene.

Men det var for det meste Tyskland som hadde ballen. Stjernespissen Célia Okoyino Da Mbabi var farlig frempå ved et flere anledninger, men nærmest var likevel Luisa Wensing etter en drøy halvtime. Høyrebacken vant en duell med Ingrid Hjelmseth på et tysk hjørnespark, men headingen gikk i tverrliggeren og over.

Tross enormt press fra Tyskland var det fortsatt målløst i Kalmar til det var spilt 45 minutter, men rett før dommeren blåste til pause fikk vi et eksempel på hvor uforutsigbar fotball kan være.

En klarering havnet i beina til Ingvild Isaksen på 17 meter. Hun nølte ikke og fyrte av på halv volley, og via ryggen til Elise Thorsnes gikk ballen i en bue over Angerer og inn i målet.

Sterkt kollektiv Den andre omgangen fortsatte i samme spor som den første. Tyskland kjørte kampen, mens Norge forsvarte seg med nebb og klør og kontret når de fikk muligheten.

Etter 58 minutter byttet Pellerud ut Thorsnes til fordel for Caroline Graham Hansen, og det tok ikke land tid før stortalentet gjorde seg bemerket.

På en norsk mønsterkontring stormet hun fra sine oppassere og gikk rett på mål, men ble litt ubesluttsom i det avgjørende øyeblikket, og muligheten rant ut i sanden.

Fem minutter senere var hun igjen på farten, denne gangen med et skudd fra 17 meter, men Angerer reddet godt.

Tyskland hadde også sine halvsjanser, men de skikkelig feite målsjansene uteble.

Første siden 2000 Etter 72 minutter satte Pellerud også innpå veteran og kaptein Ingvild Stensland, og hun dirigerte de norske forsvarstroppene gjennom de siste 20 minuttene med press fra Tyskland.

Samtidig kjempet Hegerberg heroisk alene på topp, og Tyskland ble ikke farligere enn en heading fra Mbabi.

Med det slo Norge Tyskland for første gang i mesterskapssammenheng siden OL i Sydney i 2000. Forbannelsen var brutt.