DEN STØRSTE STJERNA: Spissen Abdurahim «Ibba» Lajaab, som til daglig spiller for Strømmen i Adeccoligaen, er frontfiguren på det norske futsallandslaget som skal teste seg mot Spania i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DEN STØRSTE STJERNA: Spissen Abdurahim «Ibba» Lajaab, som til daglig spiller for Strømmen i Adeccoligaen, er frontfiguren på det norske futsallandslaget som skal teste seg mot Spania i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Norge bruker sjokktaktikk mot laget som er ubeseiret på 109 kamper

- Vi møter det absolutte topplaget i verden, sier assistenttrener Carl-Erik Torp. Se video.

Norge - Spania sendes direkte på TV 2 Sport kl 17 i dag.

(Dagbladet): Det norske futsallandslaget har tatt seg videre til mellomrunden i VM-kvalifiseringen, men klokka 17 i ettermiddag venter den største utfordringen de noensinne har stått overfor:

Et spansk landslag som aldri har tapt, og som står med 100 seirer på 109 kamper. De ni andre har endt uavgjort - selv om de tapte VM-finalen mot Brasil i 2008 på straffekonk.

Norge har på sin side vunnet ni av 13 kamper i sin korte futsalhistorie, ingen dårlig statistikk, men i ettermiddag trenger de et mirakel for å ta poeng.

Assistenttrener Carl-Erik Torp svarer slik på spørsmål om Norges sjanser mot Spania:

- Spanias statistikk er vel ganske beskrivende for mulighetene våre. Men det blir en opplevelse og en læringskamp, hvor vi får se hvor lista ligger og hvor langt vi er etter. Jeg har absolutt trua på at vi kan overraske litt. Nå møter vi det absolutte topplaget i verden, og da vet får vi svaret på hvor gode de beste er, sier han til Dagbladet.

Ekstremt høyt press
Når man møter et lag som på papiret er mye bedre, er det vanlig å legge seg lavt og kompakt i banen for å nekte motstanderen rom. Norge satser derimot på å presse høyt og aggressivt - som må sies å være risikabelt mot en så ballsikker og hurtig motstander.

Men den som intet våger, intet vinner, og landslagsledelsen tror spanjolene kan få seg en overraskelse.

- Spania har nok gjort et seriøst forarbeid selv om de møter lille Norge, og vet nok hva de møter. Men jeg tror ikke de har møtt den stilen vår tidligere. Det kan slå positivt ut for vår del. I stedet for at vi skal safe oss til OK resultater, er det bedre både for utviklingen vår og underholdningen at vi gjør det sånn, sier Torp.

Landslagssjef Esten O. Sæther - som også jobber som kommentator i Dagbladet - medgir at han har svært liten tro på poeng mot Spania. Men også han tror det høye presset kan gi en morsom kamp.

- Vi er annerledes, fordi vi presser ekstremt høyt og tar kjempestore sjanser. Vår lille mulighet ligger der, at de får høyt press på seg hele tida. Vi har Abdurahim «Ibba» Lajaab på topp, som også internasjonalt er en fantastisk spiller. Jeg tror han kommer til å få tilbud fra Spania etter denne turneringa, og bli den første norske futsalproffen, sier Sæther.

- Sensasjon om vi går videre
Norge har allerede tatt seg videre fra det innledende gruppespillet i VM-kvalifiseringen, der de møtte Hellas, Bulgaria og Andorra. Norge endte på seks poeng sammen med Hellas og Bulgaria, men knep andreplassen foran Hellas.

Denne gangen møter de Spania, Belgia og Bosnia, og selv om alle er høyere rangert enn Norge, bør det være greie muligheter for poeng i de siste to kampene.

De to beste går videre til en avsluttende playoff, med hjemme- og bortekamp mot én motstander.

- Går vi videre herfra er det en sensasjon. Vi må være oss selv, og heller ta smellene underveis. Måten vi spiller på er veldig effektiv mot mange lag, og selv om den skulle vise seg å ikke være det mot de aller beste, er det viktig å utvikle den stilen framfor å ta taktiske hensyn.

- Hvor gode er egentlig Spania?

TORP ER MED I GJENGEN: Carl-Erik Torp, som opplevde hjertestans under en Brann-kamp mot Sogndal i høst, er på plass i Bosnia som assistenttrener.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TORP ER MED I GJENGEN: Carl-Erik Torp, som opplevde hjertestans under en Brann-kamp mot Sogndal i høst, er på plass i Bosnia som assistenttrener. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- For å tegne et bilde: Vi spilte en kjempegod kamp mot Tsjekkia i EM-kvaliken i februar, og tapte 3-4. Tsjekkia vant bronse i EM. I det samme mesterskapet ble Tsjekkia slått 8-1 av Spania. Det er referanserammen, sier han.

Prøvde å hente Moa
Om Norge skulle greie å ta seg til VM, venter sluttspill i Thailand i november. Totalt kommer sju europeiske nasjoner til å reise dit.

I dag spiller de på den gamle olympiastadion i Sarajevo, og kampen sendes direkte på TV 2 Sport. 

Sæther rapporterer om en norsk tropp i storform.

- Vi har gjennomført noen fantastiske treninger på Olympiatoppen, noen av treningene har vært helt rå. Det er det beste vi kan stille. Vi prøvde å få med Moa, men det kolliderer med den siste bundesligarunden. Moa har vært positiv til futsal hele tida, og er en av frontfigurene, sier han.

STILLER SITT STERKESTE LAG: Norge har ifølge hovedtrener Esten O. Sæther gjennomført noen fantastiske treninger i forkant av turneringen. Her skyter Ibba under en formiddagstrening i dag. Foto. Guttorm Lende
STILLER SITT STERKESTE LAG: Norge har ifølge hovedtrener Esten O. Sæther gjennomført noen fantastiske treninger i forkant av turneringen. Her skyter Ibba under en formiddagstrening i dag. Foto. Guttorm Lende Vis mer