Norge-Burkina Faso 1-3

Mens Thor Hushovd er eneste nordmann i sykkel-VM i Madrid, har en lilleputtnasjon som Burkina Faso tre ryttere på startstreken.

Norske sykkeleksperter slakter regelverket til det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Som eneste nordmann må Thor Hushovd ha absolutt alle marginer på sin side for å hevde seg. Ett eneste uhell vil spolere alt.

-  Det er jo helt vilt. Det henger ikke på greip, særlig når en superkvalifisert syklist som Kurt Asle Arvesen ikke får være med, sier tidligere toppsyklist Dag Erik Pedersen.

Det norske sykkelforbundet søkte UCI om en ekstra plass, men søknaden ble blankt avvist.

Skjev fordeling

Et innfløkt poengsystem ligger til grunn for den mildt sagt skjeve fordelingen. Intensjonen var å gi de største nasjonene en mindre andel av deltakerne og motsatt - mest for å stimulere interessen i de landene hvor sykling ikke er så stort.

Norge falt imidlertid mellom to stoler. Grunnen til at Norge bare har én rytter i VM, er følgende: ProTouren (f.eks. Tour de France, Italia Rundt, Paris-Roubaix) er de eneste løpene der proffsyklistene Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen og Mads Kaggestad kan samle poeng for Norge. De ti beste nasjonene der (Italia, USA, Spania, Tyskland, Belgia, Australia, Nederland, Kasakhstan, Frankrike og Sveits) får ni ryttere med i VM. Norge er bare nummer 16 på ProTour-rankingen.  Syklister som ikke er med på ProTouren, samler poeng gjennom kontinentalcupritt (f.eks. Danmark Rundt). Kurt Asle Arvesen kom nylig på andreplass i dette rittet, men siden han er ProTour-syklist, fikk ikke Norge poeng herfra. Med andre ord ville Norge hatt langt flere deltakere i VM dersom våre syklister syklet på nest øverste nivå.  Hver verdensdel har sine egne kvoter. Sykkel-u-land som Iran og Burkina Faso har seks og tre ryttere med i VM.

-  Seks deltakere fra Iran er horribelt. Her snakker vi om syklister som nærmest kommer i joggesko og kortbukse, sukker Pedersen.

-  Horribelt

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er også oppgitt.

-  UCI har bommet kraftig på logikken. Kurt Asle og Mads (Kaggestad) er hjelperyttere i nesten alle ritt i ProTouren. Dermed får de sjelden sjansen til å ta poeng for Norge, forklarer Kaggestad. Det gamle sykkelesset Dag Otto Lauritzen sier dette:

-  Reglene er fryktelig urettferdige. Kurt Asle Arvesen er blant verdens beste syklister og får ikke være med. Det er helt horribelt.

TRE MOT ÉN: Thor Hushovd er eneste norske deltaker på VM fellesstart i Madrid lørdag. Her fra Tour de France i sommer. Foto: Daniel Sannum Lauten