Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge-Serbia

Norge-COVID-19 er årets kamp

I normale tider skulle fotballåret 2020 startet med Norge-Serbia klokka 18.00 i kveld. Dessverre er det alt annet enn normale tider.

MÅ VENTE: Foran fra v. Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit, Ole Kristian Selnæs, Omar Elabdellaoui og Stefan Johansen. Bak fra v. Rune Almenning Jarstein, Kristoffer Ajer, Sander Berge, Haitam Aleesami, Markus Henriksen og Joshua King. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MÅ VENTE: Foran fra v. Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit, Ole Kristian Selnæs, Omar Elabdellaoui og Stefan Johansen. Bak fra v. Rune Almenning Jarstein, Kristoffer Ajer, Sander Berge, Haitam Aleesami, Markus Henriksen og Joshua King. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Klokka 11.00 i går formiddag skulle fotballandslaget hatt en times trening på Ullevaal, de siste 45 minuttene uten media på tribunen. Det var ingen der. Det eneste levende vesenet jeg så ute på gresset var bikkja til hun som har ansvaret for en strøken plen som lengter etter action, Hilde Taklo Knutzen.

En lydig husky, som lå helt stille.

Akkurat som Ullevaal Stadion.

Helt stille.

I KVELD SKULLE det vært kamp på Norges nasjonalarena for fotball. Årets kamp. En kamp vi har gledet oss til siden november. Tirsdag til uka, om Norge hadde vært gode nok i en normal verden, hadde vi drømmer om enda større kamp. Årets kamp 2. Men det eneste vi kjemper mot nå er oss sjøl, savnet og abstinensen.

Bare så det er sagt.

Det er lov.

I STOR UTSTREKNING, selv om det selvfølgelig finnes beviser på det motsatte, er vi et fornuftig folk. Selv Liverpool-supportere som er oppdratt til å mene noe annet, vet det. Vi vet det er viktigere ting her i livet enn fotball. Selv om vi gjerne skulle sett Norge-Serbia i kveld forstår vi at det verden står i nå trumfer alt. Det er selvfølgelig noen der ute som ennå ikke har tatt alvoret inn over seg, som han bøtelagte festdeltakeren i Bergen, men de fleste av oss ser farene og fatter at ingen form for kollektiv hygge har en plass i verden slik den ser ut nå.

Vi skjønner det.

Og aksepterer det.

COVID-19 FORTJENER all vår oppmerksomhet. Fordi det er farlig. På en normal dag ville mange tenkt på Norge-Serbia denne 26. dagen i mars 2020. I dag tenker alle i en eller annen form på viruset. Det overskygger livene våre og styrer de daglige rutinene.

Den usynlige fienden setter livet på vent.

Akkurat som det har satt Norge-Serbia på vent.

EN TING ER sikkert midt oppe i dette. Fakta er en sta jævel. Det er ikke noe å diskutere, fakta er fakta, pandemi eller ikke. Og fakta i disse merkelige tider, en av de få tingene vi kan si med sikkerhet, er at vi før eller siden vet å håndtere COVID-19 også, og at dagliglivet sakte men sikkert vender tilbake slik vi kjenner det.

Når det skjer vil Norge-Serbia igjen dukke opp på plakaten.

Når det skjer vil Norge-Serbia bli spilt.

JEG TROR RIKTIGNOK ikke det skjer på datoene UEFA inntil videre har avsatt i begynnelsen av juni. Selv om siste offisielle håp-rapport fra Norges Fotballforbund forteller at seriestart nå er flyttet til helga 23. og 24. mai – med en overoptimistisk dør på gløtt for at det kan skje allerede 16. mai. – tror jeg UEFA tvinges til nye prioriteringer om fotballen ruller igjen om et par måneder.

FOR DET FØRSTE er det ligaer i Europa som ikke bare verker etter å komme i gang, men som vil kreve åpninger og datoer for de serierundene som gjenstår av sesongen 2019/2020. Ikke minst den største av dem alle, pengemaskinen Premier League. Hvilket er til å forstå, det sier seg egentlig selv.

EURO 2021 skal jo ikke spilles før om 14 måneder.

Kunne Norge-Serbia terminfestes til i kveld med tanke på EM-sluttspillet som var planlagt til sommeren, kan en utsatt Norge-Serbia nær sagt spilles når som helst før neste sommer.

KLOKKA 18.00 I kveld skulle Norge-Serbia hatt nasjonens fokus. Det skjer ikke. Ullevaal stadion er stengt. Selv huskyen til banesjef Knutzen vil ligge hjemme i kurven sin når klokka slår atten. For en måned siden var det et utenkelig scenario, i dag er det virkeligheten vi lever.

Årets kamp har fått en ny motstander.

COVID-19.

Hele Norges coronakart