VIL IKKE HA BRONSE I POSTEN: Kristin Størmer Steira (t.v.) ønsket ikke at Norge skulle appellere mot Justyna Kowalczyk (t.h.) etter at den polske jenta startet å skøyte for tidlig under skiathlomen fredag kveld. Steira tapte bronsen på målfoto mot den polske jenta.  Foto: Patrick Seeger, EPA/Scanpix
VIL IKKE HA BRONSE I POSTEN: Kristin Størmer Steira (t.v.) ønsket ikke at Norge skulle appellere mot Justyna Kowalczyk (t.h.) etter at den polske jenta startet å skøyte for tidlig under skiathlomen fredag kveld. Steira tapte bronsen på målfoto mot den polske jenta. Foto: Patrick Seeger, EPA/ScanpixVis mer

Norge dropper appell mot Kowalczyks skøyting

Skinstad varsler i stedet streng rapport til FIS etter OL.

||| WHISTLER/OSLO (Dagbladet): Det norske langrennslandslaget har bestemt seg for ikke å gå til en appellkomité for å få straffet Justyna Kowalczyk for skøyting i klassiskdelen av jentenes skiathlom.

Polske skøytet omkring 30 meter før det ble tillatt rett før skibyttet fra klassisk- til skøyteski.

Til slutt vant Kowalczyk bronsen på målfoto med 15 centimeters margin til Kristin Størmer Steira, som først trodde hun hadde tatt bronse etter å ha sett navnet sitt på tredjeplass på tavla.

Sportssjef Åge Skinstad ramset opp en rekke regelbrudd han mener har blitt klargjort før sesongen og på lagledermøtet før OL, men som han mener ikke har blitt fulgt opp av juryen under OL.

Sporty Størmer SteiraDe har likevel, i samråd med Kristin Størmer Steira, bestemt seg for ikke å appellere.

- Selv om vi har klare bevis, så har vi verdens desidert mest sporty utøver ved siden av oss. Vi vil derfor ikke legge inn appell på det slette juryarbeidet som ble gjort, sier Skinstad.

- Vi er veldig lei oss for at juryen har gjort altfor dårlig jobb. De har ikke fulgt opp tingene på lagledermøtet, de har ikke fulgt opp tingene de sa før sesongen, de har ikke tatt hensyn til hva løperrepresentantene har lagt vekt på. Derfor vil jeg skrive en streng skriftlig rapport etter OL som går til FIS, sier han.

Han understreker at Norge ikke er ute etter å skade Kowalczyk.

- Det er ikke hennes feil at juryen ikke tok tak i det på rett måte. Jeg synes det blir helt feil om leverer en appell i etterkant, det vil gå utover feil personer.

- Feil å få medalje i postenKristin Størmer Steira sier hun er enig i avgjørelsen.

- Jeg synes det ville blitt helt feil når juryen tok den avgjørensen de gjorde på stadion. Om Kowalczyk da i ettertid skulle få en sak hengende over seg, og kanskje miste medaljer på grunn av det, ville det blitt helt feil for meg å få medaljen i posten. Det ville ikke betydd noenting.

Løperne gikk i et samlet felt i 7,5 kilometer etter episoden. Åge Skinstad sier det ikke er mulig å si om skøytingen ble avgjørende for resultatet.

- Hvis du skøyter i 30 meter mens du gjør deg klar til å bytte ski, går det ganske mye fortere enn å gå uten staver. Det er helt umulig å si om det Kowalczyk tjente inne på stadion hadde noen avgjørende betydning for resultatet, sier sportssjefen.

- Veldig snåltLikevel reagerer han på hvordan juryen håndterte saken.

- Jeg er i utgangspunket veldig for sunn fornuft i juryarbeidet. Men når samme juryformann veldig klart forteller meg at sunn fornuft ikke står i regelboka, blir dette for meg veldig veldig snålt, sier han.

Størmer Steira fikk altså være med på avgjørelsen. Skinstad sier det var viktig for dem, selv om lagledelsen godt kunne landet på samme avgjørelse uansett.

- Det ville fått store konseveksner for Kristin om vi valgte å appellere. Dersom hun syntes det var ubehagelig at det ble skapt masse oppmerksomhet om saken, sier Skinstad.