SLÅR ALLTID DANMARK:  Norge har ikke tapt mot Danmark i en VM-kamp siden 2002. Her gratuleres Anders Bastiansen (nummer 20), Ken André Olimb og Morten Ask etter 2-1-scoringen mot Slovenia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR ALLTID DANMARK: Norge har ikke tapt mot Danmark i en VM-kamp siden 2002. Her gratuleres Anders Bastiansen (nummer 20), Ken André Olimb og Morten Ask etter 2-1-scoringen mot Slovenia. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge er Danmarks mareritt i VM-sammenheng

13 år siden danskene slo Norge i VM.

• Se Norge-Danmark direkte på MAX 20.15.

OSTRAVA (Dagbladet): Med 3-1-seieren mot Slovenia i går sikret Norge også spill i A-VM neste år. Med det i boks kan de norske iskrigerne fokusere på å komme seg til kvartfinale. Skal det målet innfris, må det som de siste årene har vært Norges største rival, Danmark, slås i kveld.

- Rivaliseringen mot danskene startet i 2006, hvor det var kamp om å gå til mellomspillet eller nedrykk. De har jobbet hardt for å slå oss, men ikke klart det, sier Roy Johansen til Dagbladet.

Oppgjøret i 2006 vant Norge hele 6-3. Siden har Norge og Danmark møttes fire ganger i VM-sammenheng. Alle møtene har endt med norsk seier.

Utsette - En gang må bli den første, men vi skal utsette den, så vi får muligheten til å ta en kvartfinaleplass, fortsetter landslagssjefen.

Mens Norge bare mangler Mats Zuccarello som er opptatt med NHL-spill, mangler danskene sju NHL-spillere som av ulike årsaker ikke er tilgjengelige.

- Danmark har et bra lag, og vi har spilt mange jevne kamper mot dem. De er litt som oss, et lag som jobber veldig hardt. De har vært nære på å rykke ned mange ganger, men har alltid klart å holde seg, sier Anders Bastiansen som har vært med på samtlige møter mot danskene siden 2006.

Faktisk må vi helt tilbake til 2002 for å finne forrige Danmark-seier mot Norge i VM-sammenheng. Den gangen vant danskene oppgjøret i B-pulja.

Spesielle oppgjør Jonas Holøs ble kåret til Norges beste i fredagens kamp. Han er klar på at kampene mot Danmark er blitt spesielle.

- Det er matcher som betyr noe som er morsomme å spille. Kamper mot Danmark er noe ekstra. Vi har spilt mange mot dem opp gjennom åra, sier backen.

- Det er blir en liten derbyramme rundt oppgjørene.

- Det er noe spesielt med kampene. Det er litt som Sverige-Finland, sier Patrick Thoresen til Dagbladet.

Lars Haugen har fått tillit mellom stengene de to foregående VM-kampene. Han tror kveldens oppgjør blir beinhardt.

- Nå har vi vunnet to 50/50-kamper og vi har to igjen. De er gufne, men historisk sett har vi hatt et overtak over Danmark. De spiller for å overleve i gruppa, og da blir det enda større desperasjon hos dem, så det kommer til å bli beinhardt, mener Haugen.

For å sikre kvartfinale er det etter alt å dømme Hviterussland det norske laget må passere på tabellen. De tapte 7-0 for Russland tidligere i dag, og har i likhet med Norge en kamp igjen før de møtes på gruppespillets siste dag.