Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Norge er et Ø-lag

Björn Ferry jubler over det norske stafettuttaket.

ÖSTERSUND (Dagbladet.no): Svenskene er sulteforet på suksess i skiskytter-VM på hjemmebane. Etter de fire første øvelsene er to 15. plasser det eneste de har å slå i bordet med - der de på forhånd hadde snakket om medaljer.

På morgendagens mixstafett øyner svenskene sjansene til oppreisning. Både Tyskland og Norge har tatt ut B-pregede lag, og latt flere av de største stjernene får hvile.

- Ø-lag og C-lag

Frittalende Björn Ferry må langt lenger ned i alfabetet når han skal betegne det norske mixlaget, bestående av Anne Ingstadbjørg, Julie Bonnevie-Svendsen, Alexander Os og Rune Brattsveen.

- Det er et Ø-lag, sier han til Aftonbladet.

Litt mer tro har han på Tysklands lag, der Magdalena Neuner og nylig friskmeldte Michael Greis på papiret er de to sterkeste kortene.

- Det er et C-lag, mener Ferry.

Kjent, svensk lag

SURA BROR: Björn Ferry (t.h.) mener at Norge uten blant andre Ole Einar Bjørndalen (t.v.) og Emil Hegle Svendsen er å betegne som et Ø-lag. Foto: SCANPIX
SURA BROR: Björn Ferry (t.h.) mener at Norge uten blant andre Ole Einar Bjørndalen (t.v.) og Emil Hegle Svendsen er å betegne som et Ø-lag. Foto: SCANPIX Vis mer

Selv stiller svenskene med det samme laget som tok VM-gull på fjorårets mixstafett i Anterselva: Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry og Carl Johan Bergman.

De er blant de største favorittene i morgen, særlig etter nedprioriteringen fra det norske og tyske laget.

- Klart dette øker sjansene våre. Nå har jeg større forhåpninger, sier Ferry.

Den svenske landslagssjefen Staffan Eklund rister bare på hodet over konkurrentenes avgjørelse.

- Er de så dumme at de ikke stiller opp med de beste laget får de bare gjøre det, sier han.

- Ikke en markering

Idrettssjef Alf Koksvik føler seg imidlertid ikke dum. Snarere tvert imot, han mener det eneste fornuftige er å spare Ole Einar Bjørndalen & co når det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt opp til et så intensivt program i de ni dagene mesterskapet varer.

- Vi gjør ikke dette for å markere, det er reint idrettslig motivert, insisterer han.

image: - Norge er et Ø-lag

- På papiret stiller vi ikke med det beste laget. Programmet i VM er for tøft i forhold til å skulle prestere optimalt lørdag og søndag.

Flere av de norske stjernene ytret ønske om å gå, deriblant Ole Einar Bjørndalen og Tora Berger. Men avgjørelsen var likevel enkel for landslagsledelsen.

- Vi har diskutert med utøverne, og det siste ordet har vi, smiler Koksvik.

- Kjempeglade i å konkurrere

Herretrener Kjell Ove Oftedal stiller seg bak ordene fra idrettssjefen.

- Lysten til å gå er det ikke noe i veien med, alle løperne våre er kjempeglade i å konkurrere. Men denne gangen måtte fornuften ta over for lysten, sier han til Dagbladet.no.

- Men er ikke folk som Bjørndalen mer enn godt nok trent til å tåle seks konkurranser på ni dager?

- Om han hadde gått mixstafetten, ville han mest sannsynlig gått saktere på den siste distansen i mesterskapet. Hvis det hadde ødelagt hadde vi gjort en feil, sier han.

image: - Norge er et Ø-lag

Etter VM i fjor anmodet Norge IBU, med president Anders Besseberg i spissen, om å gjøre noe med mixstafetten.

- De har fått klare signaler fra første stund, både i forkant og etterkant av VM i fjor. Mixstafetten burde vært arrangert siste dagen av mesterskapet, så ville alle stilt med det beste laget, sier han.

Tidligere åpningsdag?

Eventuelt foreslår Koksvik å framskyve åpningsdagen i framtidige mesterskap til en torsdag, og putte inn mixstafetten like etter åpningsseremonien.

- Er ikke et gull i mixstafett like verdifullt som andre gull?

- Det er definitivt ikke like viktig slik det er nå. Det ble for så vidt gjort et vedtak på å utvide lengden på mesterskapet, men det fikk de ikke til i år, sier Koksvik.

Oftedal går ikke med på at dette er nok et eksempel på at Norge er konservative når det gjelder nyvinninger i vintersport.

- Det kan godt være at det er IBU som er konservative, sier han.

Både Koksvik og Oftedal er uansett klare på at det norske laget ikke blir noen kasteball i morgen.

- Vi stiller med veldig gode løpere, som kan ta gullet, sier Oftedal.

STÅR OVER: Tora Berger er en av de norske skiskytterne som står over morgendagens mixed-stafett.
«Ø-LAGET»: Rune Brattsveen, Alexander Os, Julie Bonnevie-Svendsen og Anne Ingstadbjørg er B-laget som Norge sender ut for å skusle bort en opplagt gullsjanse i VM-parodien mixed-stafett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media