Norge er Italias verkebyll

MARSEILLE (NTB): Fotball-Italia håpet på Marokko, men fikk motstanderen de ikke ville ha i VMs første cuprunde. Norge er italienernes verkebyll de siste to tiårene og et lag trener Cesare Maldini frykter på lik linje med Brasil.

På seks kamper siden 1985 står Norge med to seire, to uavgjort og to knepne tap mot fotballstormakten. Nederlagene kom i 1988 og i 94-VM (0-1), og på tross av seieren fikk keeper Gianluca Pagliuca en tung dag etter rødt kort.

Ellers er statistikken trist lesning for Italia, og ikke egnet til å støtte seg til for et lag som hanglet seg til VM:

1985: Norge vant 2-1 i Lecce i en privatkamp, for første gang et norsk landslag slo en regjerende verdensmester. Det tallet er nå økt til tre etter 4-2 og 2-1 over Brasil.

1987: Italienerne kom til Ullevaal for å rette opp inntrykket fra halvannet år tidligere, men Tor Røste Fossen fikk et hyggelig 0-0-resultat i sin avskjedskamp.

8-1!

1991: En av de verste kveldene i italiensk fotball gjennom tidene kom i juni. Det norske U-landslaget feide over Italia med Maldini på trenerbenken og noen av dagens stjerner på banen og vant 6-0 i Stavanger på tidlig kveldstid.

Men A-kampen skulle bli mer smertefull for gjestene. Målscorerne Tore André Dahlum og Lars Bohinen la grunnlaget for 2-1-triumfen på Ullevaal i EM- kvalifiseringen. Giuseppe Bergomi, som spiller i forsvaret lørdag, ble utvist etter bare noen minutter på banen.

I november rystet Norge igjen Italia - denne gangen i EM-kval i Genova. Mini Jakobsen scoret det som lenge så ut til å være seiersmålet, men hjemmelaget fikk inn en utlikning og reddet litt ansikt.

Lyspunkt

I februar var Maldini på Stade Velodrome for å spionere på Frankrike og Norge. De to nasjonene kan være Italias neste hindre på veien mot VM-finale.

- Vi hadde forventet å møte Norge. Nå ble måten de kvalifiserte seg på noe mer komplisert enn ventet. Uansett hvordan det skjedde, må vi akseptere at å slå en tittelforsvarer er en stor prestasjon, sa Maldini i morges.

- Det hadde kanskje vært like ille å møte Marokko som Norge. De hadde hatt voldsom støtte fra publikum i Marseille, fortsatte Cesare Maldini.

(NTB)

BEKYMRET: Trener Cesare Maldini er ikke fornøyd med Italias historiske uttelling mot Norge.