-  Norge er lillebror

Svenskene harselerer med selvgode nordmenn etter den blågule sprintoppvisningen i Otapää. -  Mindreverdighetskompleks, mener de norske sprinterne.

I helga knuste svenske Björn Lind de norske sprintgutta med et rykk som parkerte Tor Arne Hetland og Jens Arne Svartedal - og på kvinnesiden gjorde Lina Andersson kort prosess med de norske jentene. Dette får OL-feberen til å stige i øst.

Nå er svenskene høyt oppe etter dobbeltseieren. Og sender gjerne et stikk til «lillebror» i vest:

Må markere seg

-  Nordmennene har alltid bra selvtillit, men det er fordi de er lillebror og må markere seg hele tiden. Ifølge dem selv er de jo alltid best, sier Björn Lind til avisa Expressen.

Lind var så overlegen at han kostet på seg å bukke til publikum før han krysset mållinja - mens Hetland, Svartedal og Vasilij Rotjev kjempet febrilsk om plassene bak ham. Svensken tror konkurrentene fikk seg en støkk etter maktdemonstrasjonen.

-  De bør jo ha fått ganske mye mer respekt etter de siste to helgene, sier Lind - som også vant i Nove Mesto lille nyttårsaften.

Nervøse svensker

Norges sprinttrener Ulf Morten Aune er ikke skremt etter Linds to strake sprintseire - og tror Lind snart skal få erteordene i retur.

  BARE SVENSK? I Otapää i Esteland sist helg var det svenske Björn Lind som juble høyest. Han vant sprinten foran Tor Arne Hetland og Vassilij Rotchev. Foto: AP/Scanpix
BARE SVENSK? I Otapää i Esteland sist helg var det svenske Björn Lind som juble høyest. Han vant sprinten foran Tor Arne Hetland og Vassilij Rotchev. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  I sportslig sammenheng vil nok OL vise hvem som er lillebror. Det begynner jo å bli en stund siden sist gang Sverige tok OL-gull i langrenn. Jeg lurer på om det var så seint som Calgary i 1988, humrer Aune.

Han bor selv i Stockholm, og mener nordmenn og svensker har totalt forskjellig mentalitet.

-  Vi nordmenn er større i kjeften, og slår oss litt på brystet. Svenskene, derimot, forteller hverandre at det ikke kommer til å gå når det virkelig gjelder. Både folket og utøverne mister troa når det begynner å blåse litt. Så Björn Lind blir nok nervøs i OL uansett hvor mye han imponerer nå, sier Aune til Dagbladet.

Psyker ut Lind

Eldar Rønning ble i går vraket fra fristilsprinten i OL, noe han fikk beskjed om allerede i Nove Mesto før nyttårsaften. På den klassiske lagstafetten har han imidlertid fortsatt sjansen - og i helga ble han nummer fem på sprinten i Otapää. Han tror nordmennene vil få en grei oppgave med å psyke ut Björn Lind i OL.

-  Vi er i hvert fall sterkerne psykisk enn Björn Lind. Tor Arne Hetland har jo for eksempel psyket ham ut mange ganger.

-  På hvilken måte?

-  Han kikker bare litt skummelt på ham, så er han psyket ut, sier Rønning.

Som likevel ønsker den svenske ordkrigen velkommen.

• Din kommentar: Har svenskene grunn til å være kjepphøye før OL?