Norges Idrettsforbund og menneskerettigheter

Norge er verre

Flott at norsk idrett innfører nye regler mot sportsvasking og annen misbruk av leken. Bare så synd at vi allerede har brutt dem. I sommer var vi minst like ille som Newcastle-fansen som danset i glede over å få arabiske blodpenger.

FULGTE ANDRE REGLER: Norsk idrett har i sommer drevet med sportsvasking for et arabisk skrekkregime og diltet med IOC i forbudet mot å knele under konkurranse i protest mot brudd på menneskerettighetene. Sånn er vi minst like ille som det saudiarabiske kjøpet av fotballklubben Newcastle. I dag diskuterer det ekstraordinære Idrettstinget nye etiske regler som Norge akkurat har brutt. FOTO: NTB
FULGTE ANDRE REGLER: Norsk idrett har i sommer drevet med sportsvasking for et arabisk skrekkregime og diltet med IOC i forbudet mot å knele under konkurranse i protest mot brudd på menneskerettighetene. Sånn er vi minst like ille som det saudiarabiske kjøpet av fotballklubben Newcastle. I dag diskuterer det ekstraordinære Idrettstinget nye etiske regler som Norge akkurat har brutt. FOTO: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN siste uka har norske medier overgått hverandre i sinne over det arabiske oppkjøpet av den engelske Newcastle, og lovet som TV2s sportsanker Fin Gnatt at det heretter er slutt på forholdet med denne fotballklubben.

Sportsvasking er ille. I hvert fall når alle andre gjør det.

- Saudi-Arabias kjøp av Newcastle har ført moderne fotball til et nytt moralsk bunnpunkt, skriver NRKs fotballkommentator og tar et oppgjør med det arabiske ballegrepet på internasjonal toppfotball.

Det er et riktig og viktig oppgjør, men vi har ennå ikke sett statskanalen være like kritisk mot vår egen sportsvasking.

Mens de saudiarabiske myndighetene har forsøkt å desinfisere kjøpet av Newcastle gjennom bruk av stråselskap, ble Norges triatlonhelt Kristian Blummenfelt innkjøpt direkte av privatlaget til den omdiskuterte prins Shaik Nasser i Bahrain med en mørk fortid som sjef for kongens livgarde..

- Vår første moderne mester, skrev NRKs faste sportskommentator henrykt da Blummenfelt ved hjelp av denne arabiske kapitalen sikret Norge OL-gull i Tokyo, og feiret den norske suksessen akkurat som mange av Newcastle-fansen danset ubekymret rundt hjemmearenaen St. James Park i glede over å ha byttet ut en upopulær eier med masse penger fra Saudi Arabia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer