VANT FRAM: Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch, Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd før starten i sykkel-VM. Også i OL får Norge stille med fire ryttere.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VANT FRAM: Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch, Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd før starten i sykkel-VM. Også i OL får Norge stille med fire ryttere. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Norge får ekstra rytter i OL

UCI ga etter for norsk klage.

Norge får en ekstra plass og skal stille med fire syklister i mennenes landeveisritt i London-OL til sommeren.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) tildelte sist høst Norge tre OL-plasser i sykling, men den mektige organisasjonen har gitt etter for en norsk klage på tolkningen av reglementet.

- UCI informerte Norges Cykleforbund (NCF) per brev 22. desember om at de vil få stille med fire ryttere i mennenes landeveisritt i London, bekrefter kommunikasjonsdirektør Enrico Carpani til NTB.

Det er godt nytt for OL-håpene Edvald Boasson Hagen (24) og Thor Hushovd (34).

- Det er veldig positivt og betyr at vi stiller nesten like sterkt som de største nasjonene (fem ryttere). Kommer jeg ut av Tour de France med krefter i behold, satser jeg for fullt på OL, og da vil en ekstra rytter i laget utgjøre stor forskjell, sier Edvald Boasson Hagen til NTB.

Advokatbistand
NCF fikk sist oktober beskjed om at bare tre kvoteplasser ble tildelt Norge fordi man falt så vidt utenfor 10.-plassen på nasjonsrankingen ved sesongslutt. Det var sykkelforbundet uenig i og fikk bistand av Olympiatoppen-advokat Pål Kleven med å utforme en klage.

- Vi var flere som forsøkte å sette oss inn i og forstå det kompliserte regelverket i sin helhet, men vi var uenige i tolkningen av alle regelunntakene. Vi mente å ha krav på fire plasser. At vi får gjennomslag for vår logikk er én ting. Mest fornøyd er jeg med at UCI faktisk har kommet oss i møte, sier sportssjef Steffen Kjærgaard i NCF.

Selvskrevne
Stjernene Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er selvskrevne for det norske OL-laget. De to øvrige plassene skal Norges øvrige fem proffer kjempe om.

Mennenes OL-fellesstart går 28. juli.

- Vi skal gå gjennom flere scenarier, som påvirkes av formen til alle de aktuelle OL-rytterne våre, men vi setter nok en deadline for vår innstilling til uttak før Tour de France-starten. Vi har definitivt ryttere i Norge med kvaliteter til å optimalisere et firemannslag til OL, mener Kjærgaard.

Olympiatoppen tar ut det norske OL-laget etter innstilling fra NCF.

Norges beste OL-plassering i sykling gjennom tidene sto Dag Otto Lauritzen for med bronseplass i Los Angeles i 1984. Da vant amerikanske Alexi Grewal foran canadiske Stephen Bauer. Morten Sæther ble nummer fire.

I temporittet (1. august) har Norge én plass.

Kvinnenes OL-kvote blir ikke klar før 31. mai.

(NTB)