Norge får skryt for antidopingarbeidet

- Som alltid i fremste rekke.

SKRYTER: WADA-sjef Hohn Fahey (tv) skryter av Norges innsats i kampen mot å stoppe doping i idretten. Foto: Knut Falch / SCANPIX
SKRYTER: WADA-sjef Hohn Fahey (tv) skryter av Norges innsats i kampen mot å stoppe doping i idretten. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

|||Antidopingbyrået WADA er svært fornøyd med Norges innsats i dopingkampen.

— Som alltid er Norge i fremste rekke på dette området, sier WADA-sjef John Fahey etter en tankesmie på to dager i Holmenkollen.

— Vi er veldig glad WADA valgte Norge. Vår oppgave er å drive antidopingarbeidet videre, sier Anders Solheim i Antidoping Norge.

— Disse dagene har vært interessante med mange innspill fra forskjellige faggrupper. Nå skal vi analysere og legge fram det vi tar med oss herfra for WADA-styret.

Spent på touren
WADA-sjef John Fahey håper ikke årets Tour de France ikke ender i et nytt dopingrush.

Med sesongens største sykkelritt rett rundt hjørnet, virvles gamle synder opp igjen.

Antidopingbyråets sjef har jobbet og samtidig kost seg i Oslo et par dager. Touren har gitt WADA mye å tenke på i flere år.

- Jeg er ikke tvil om at sykkelsporten nå vil rydde opp. De gjør virkelig noe med det (dopingproblematikken). Om det betyr et rent Tour de France i år, vil jeg ikke si noe om. Det får vi vite om en måned, sier Fahey til NTB.

- Jeg håper testregimet er godt nok til å stoppe alle (som jukser). Vi får se. Det er i Tour de France store dopingsaker er kommet til overflaten.

Tregt

Dopingskandalene har haglet i sykkelsporten i en årrekke.

- Jeg vet ikke om viljen til å bekjempe doping har vært stor innen sykkel tidligere år. Men nå ser det ut som det gjøres et virkelig forsøk.

Fahey er meget forsiktig med å skryte av enkeltidretter.

- Det er ikke riktig å rangere dem seg imellom, etter hvem som er flinkest eller motsatt.

GLAD: Anders Solheim i Antidoping Norge tar skryten fra WADA til etterretning.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
GLAD: Anders Solheim i Antidoping Norge tar skryten fra WADA til etterretning. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) vil nå utelukke syklister etter avvik i de såkalte biologiske passene.

Biologiske pass er en medisinsk profil for hver enkelt rytter som inneholder resultater av alle avlagte dopingprøver over en viss periode.

UCI har åpnet disiplinærsak mot fem ryttere på bakgrunn av klare variasjoner i testene.

- Hva som skjer i den saken, er opp til UCI. Men vi ser gjerne at andre idretter bruker det samme verktøyet, sier Fahey.

Tøffere

Australieren mener utøverne i alle idretter må innstille seg på tøffere tider. Meldepliktssystemet er han for.

- Det er nok ikke alltid helt ideelt for den enkelte. Det kan jeg forstå. Men for idretten, og alle de rene utøverne i verden, er det lite å ofre. Det at man vet at det kan banke på døren når som helst, kan virke preventivt. Vi må teste mer utenfor konkurranse og være smartere i måten vi gjør det på, sier Fahey.

Han er også sterk tilhenger av å oppbevare dopingtester i mange år slik at disse kan analyseres på nytt.

- Utviklingen av testutstyr og annet utvikler seg stadig. Derfor synes jeg at reanalyse er en meget god ting. Det sender et signal til utøverne om at man faktisk kan bli avslørt for juks åtte år etter at man ble testet.

(NTB)