Norge får tre plasser i sykkel-VM

Hvem får sjansen med Hushovd og Arvesen?

Norge får stille med tre ryttere i proffenes landeveisløp i sykkel-VM.

VM avvikles i tyske Stuttgart siste uken i september. Foreløpig er ingen nordmenn tatt ut til mesterskapet. Ifølge sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund skal fem ryttere kjempe om de tre plassene.

De fem aktuelle er Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd, Mads Kaggestad, Gabriel Rasch og Lars Petter Nordhaug.

- Ingen har fått klarsignal, og jeg vil uansett gi beskjed til rytterne først, sier Kjærgaard til NTB.
Er bak Iran
Norge var bare snaut 70 poeng unna å kvalifisere inn seks mann. Verre var det for Danmark, som kun manglet sju poeng. Nasjoner som Iran, Sør-Afrika, Kroatia og Argentina får med seks ryttere i proffenes VM.

- De fleste er innforstått med at Norge er en bedre sykkelnasjon enn for eksempel Iran, men vi er ikke sterke nok i bredden. I år kan det telles på én hånd hvor mange norske ryttere som har scoret UCI- eller europatourpoeng gjentatte ganger. Vi er avhengig av flere enn Edvald (Boasson Hagen) som gjør det, slår Kjærgaard fast.

Unggutten Boasson Hagen har sanket hele 14 seirer i år.

Bare fire ryttere har oppfylt Kjærgaards ønske denne sesongen; Boasson Hagen, Rasch, Nordhaug og norgesmester Alexander Kristoff. Proffene Arvesen, Hushovd og Kaggestad samlet ikke nok UCI-poeng til å kvalifisere Norge inn med flere ryttere gjennom UCI-protouren.


Én på tempo
Nasjonene som får med full kvote (ni ryttere) i VM er Italia, Spania, Australia, Tyskland, Russland, Belgia, USA, Nederland, Frankrike og lilleputten Luxembourg.

I VM-tempoen har Norge to plasser, men kun Knut Anders Fostervold kommer til å starte. I U23-klassen vil etter alt å dømme Edvald Boasson Hagen sykle temporittet, og det åpnes for enda en rytter.

Alt tyder på at Boasson Hagen også vil lede an U23-guttas fellesstart i VM. Der har Norge fem plasser.

TO SELVSKREVNE: Med tre plasser på VM-laget er det en ledig sykkel ved sien av Kurt Arsle Arvesen (t.h) og Thor Hushovd på det norske landslaget. Foto: Scanpix
TO SELVSKREVNE: Med tre plasser på VM-laget er det en ledig sykkel ved sien av Kurt Arsle Arvesen (t.h) og Thor Hushovd på det norske landslaget. Foto: Scanpix Vis mer

De aktuelle utøverne til det rittet er Boasson Hagen, Kristoff, Stian Sommerseth, Frederik Wilmann, Sondre Sørtveit, Anders Lund, Sten Stenersen og Christer Rake.

(NTB)