GA NORGE SEIEREN:
Emil Hegle Svendsen fjernet all tvil på ankeretappen, og gikk inn til en overlegen seier for Norge.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB scanpix
GA NORGE SEIEREN: Emil Hegle Svendsen fjernet all tvil på ankeretappen, og gikk inn til en overlegen seier for Norge. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB scanpixVis mer

Norge feiet alle av løypa på stafetten

Hegle Svendsen lekte med konkurrentene.

(Dagbladet): De norske herrene tok en overlegen seier på stafetten i verdenscupen i Hochfilzen lørdag. Emil Hegle Svendsen ristet av seg alle konkurrentene på liggende skyting, og det ble til slutt en transportetappe for skiskytter-kongen. Den eneste spenningen var hvem som vill bli nummer to

Russland og Sverige duellerte om andreplassen, og det var våre svenske naboer som trakk det lengste strået. Norge var 19,3 sekunder foran svenskene i mål. Russland kom inn i målområdet to sekunder etter Sverige.

Havnet bakpå Vetle Sjåstad Christiansen åpnet ballet med én bom på stående skyting, og fulgte opp med to bom på de to første ekstraskuddene. Heldigvis ble det ingen strafferunde på nordmannen som traff blink på siste ekstraskudd. Norge gikk ut 27 sekunder bak ledende Slovakia på det tidspunktet. Ved første veksling lå Norge på en 10. plass, snaut halvminuttet bak ledende Frankrike.

- Jeg var griseheldig som ikke måtte ut i runden (strafferunde journ.anm.), sier Christiansen til NRK etter etappen.

Ole Einar Bjørndalen var i kjempeslag i løypa i går da han ble nummer tre på mennenes 10-kilometer. Veteranen var andremann ut for Norge, og viste at det han presterte i går ikke var noe blaff. Nordmannen var bunnsolid på liggende skyting, og traff på alle skuddene i bra tempo. Inn til andre skyting hadde han knappet inn forspranget til teten med over 25 sekunder.

På stående skyting bommet han på det siste skuddet, og måtte bruke to ekstraskudd for å treffe den siste blinken. Norge var likevel bare 6 sekunder bak teten etter standplass. Det tok ikke lang tid før 39-åringen var førstemann i løypa, og ved tredje veksling var han sekundet foran Russland.

- Jeg gikk ikke så fort i starten, så jeg hadde litt å gå på mot slutten. Det ble litt klumsete med ekstraskuddene mot slutten, sier Bjørndalen til NRK.

Slapp med skrekken Tarjei Bø skjøt fullt hus på liggende skyting, og gikk ut i front sammen med Italia. Han gikk jevnt i sporet, og var inne på standplass til stående skyting med flere land. Han bommet på to av fem skudd, men slapp med skrekken etter tre brukte ekstraskudd, og gikk ut snaut ni sekunder etter overraskelsen Italia på en tredjeplass.

- Jeg unner ingen andre den følelsen der, sier Bø til NRK om de nervepirrende sekundene.

Tarjei Bø økte tempoet mot slutten, og var raskt tilbake i ledelsen. 25-åringen sendte ut Emil Hegle Svendsen først på ankeretappen sammen med Russland. Østerrike var nærmest tetduoen ti sekunder bak.

Hegle Svendsen var rask på standplass og traff på alle skuddene, og Russland måtte på sin side bruke flere ekstraskudd. I stedet var det Sverige som plutselig var i tetkampen, 17 sekunder bak Norge.

Transportetappe Avstanden bare økte inn til siste skyting, og på standplass var skiskytter-kongen snaut halvminuttet foran. Det ble én bom på, men Hegle Svendsen fjernet all tvil på det første ekstraskuddet.

- Jada! Det blir stafettseier, og vi elsker stafetter, uttalte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

De norske skiskytterkvinnene ble tidligere i dag statister da Ukraina tok en overlegen seier på stafetten.

I morgen (søndag) er det jaktstart for både kvinner og menn.