Norge fikk revansj - til OL-semi etter seier over sinte russere

Den norske duoen Anders Mol og Christian Sørum frustrerte russerne. - Det var planen, sier Mol.

ENORMT: Anders Mol og Christian Sørum vartet opp med storspill i nattens kvartfinale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENORMT: Anders Mol og Christian Sørum vartet opp med storspill i nattens kvartfinale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020
  • Mol/Sørum - Semenov/Lesjukov 2-0 (21-17, 21-19)

Norge møter Latvia i OL-semifinalen. Kampen spilles torsdag 5. august 14.00 eller 15.00 norsk tid.

TOKYO (Dagbladet): Anders Mol (24) og Christian Sørum (25) fikk mulighet til revansje i kvartfinalen mot den russiske duoen Konstantin Semenov og Ilja Lesjukov - som slo de norske herrene i gruppespillfinalen.

Duoen, som representerer den russiske olympiske komité (ROC), har imponert i dette OL, men Mol og Sørum har tidligere hatt godt tak på dem.

Det hadde de også på sanden i natt norsk tid. Det ble seier i to strake sett, uten stor dramatikk.

- Det var helt magisk, rett og slett. Vi var misfornøyde med det tapet mot dem i puljespillet og spilte ikke vår beste kamp. Vi visste at vi kunne spille bedre volleyball. Nå får vi endelig muligheten til det. Det var deilig endelig å møte dem, slå dem og vise at vi er bedre enn dem. Det var utrolig, utrolig digg, sier Anders Mol etter seieren.

Den norske duoen er historiske etter kvartfinaleseieren.

- Det er historisk. Vi har aldri hatt et sandvolleyball-lag i en OL-semifinale, sa Discovery-kommentator Jan Kvalheim.

SEIER: Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale, etter å ha slått Ilja Lesjukov og Konstantin Semenov i kvartfinalen natt til onsdag. Vis mer

Drømmestart

Norge startet bra og fikk tidlig en 9-5-ledelse i første sett. Russerne så ut til å bli mer og mer frustrerte, mens Norge hadde fått en drømmestart.

- Fantastisk bra rytme fra Norge. De har null respekt for blokka, sa en entusiastisk Kvalheim i kommentatorboksen.

Russerne slo tilbake fra 8-13 til 11-13, men så økte Norge ledelsen til fire poeng igjen. Derfra og ut var det aldri noen fare.

I det andre settet var det jevnere, hvor lagene fulgte hverandre lenge. På 9-9 leverte Mol en fantastisk ball etter et tigersprang, som til slutt sikret norsk 10-9-ledelse. Norge tok ledelsen med to poeng på 13-11, før russerne snudde 16-14 til 16-17. Norge svarte med timeout.

Norge klarte å snu til 19-18 og sikret til slutt 21-19-seier.

Dermed ble det revansj og semifinale i OL. Det betyr to sjanser for å sikre seg medalje i lekene (det blir minst en bronsefinale).

- Det smaker utrolig godt, sier trener Kåre Mol etter avansement.

- En spesiell fyr

Motstander Semenov var tydelig irritert på makker Lesjukov gjennom oppgjøret. Flere ganger var han borte på makkeren sin og kjeftet.

Det la Anders Mol merke til.

- Det er ikke første gang han kjefter på makkeren sin. Han er en spesiell fyr, Semenov, og krever ekstremt mye fra makkeren sin. Hvis han gjør feil, så slår han ut med armene og er sykt misfornøyd, sier han etter kampen og fortsetter:

- Hvis Christian hadde holdt på sånn, ville jeg ikke spilt med han, så jeg skjønner ikke hvordan Lesjukov klarer å leve med det.

- Han mener det er en bevisst handling. Han bryter han ned for at han ikke skal bli for cocky på seg selv, og så bygger han ham opp når han trenger det. Men den er tynn, mener Sørum.

UTSLÅTT: Seminov ligger rett ut. Foto: Bjørn Langsem
UTSLÅTT: Seminov ligger rett ut. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Den norske treneren mente duoen burde slått mer på høyreiste Semenov, fordi det ville gitt bedre uttelling. Slik forklarer Mol taktikken overfor Dagbladet:

- Planen vi hadde var egentlig at vi skulle stikke Semenov en gang iblant, for han liker ikke å få slike små stikkere på seg, han sliter litt i mottak og gjorde en del feil da vi gikk på ham.

- Men så har vi også tidligere knekt lille Lesjukov. Jeg tror det er fint at begge to får, så Semenov blir enda mer irritert, for han gjør ikke ting noe bedre selv. Så da blir han endra mer frustrert. Når makkeren da ikke klarer å prestere og slå inn baller, så blir han enda mer sur. Det var litt planen det også.

Russerne har i tidligere kamper vist at de kan gå på en mental smell.

- Vi visste at det kommer fort, hvis de sliter. De har ofte kranglet litt i de kampene vi har møtt dem i tidligere. Vi visste at det var mulig og vi håpte det skulle skje, for da vet vi at vi knekker de, så det var veldig deilig å se Seminov klage på makkeren sin, da visste vi at vi hadde kommet under huden på dem, sier Mol.

Har slitt

Den norske duoen, som kom inn i OL som verdensenere, har gått gjennom en berg-og-dal-bane.

Først snakket de om utfordringer med sanden på OL-arenaen. Så tapte de gruppefinalen mot den russiske tometersmannen Semenov og makker Lesjukov.

- Det å være idrettsutøver er oppturer og nedturer. Jeg er minst like stolt når de sliter og taper en kamp i gruppespillet. Når ting ikke går på skinner kreves det karakter, sier trener Mol.

Den norske duoen har dominert internasjonal sandvolleyball de siste åra, og har vært på rankingtoppen siden 2018.

ROC-duoen er rangert som 16 i verden.

Nå lever gulldrømmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer