<strong>NORGE VANT ALT:</strong> Ingen nasjon har noen gang dominert langrenn mer enn Norge gjør nå. Det gir oss masse glede, men sporten har fått en utfordring. FOTO: Bjørn Langsem
NORGE VANT ALT: Ingen nasjon har noen gang dominert langrenn mer enn Norge gjør nå. Det gir oss masse glede, men sporten har fått en utfordring. FOTO: Bjørn Langsem Vis mer

Norge forskrekker verden: - Vinner altfor mye

For oss var dette en nydelig oppvisning av vennskap. For resten av skiverden var det enda et tegn på at noe er feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STYRKEN i norsk langrenn kunne ikke vært vist på et flottere vis enn da lagkameratene sendte Hans Christer Holund løs før 5-mila var halvveis. Han var den eneste i denne gjengen som ikke hadde vunnet individuelt OL -eller VM-gull. Nå var det hans tur.

En fartsøkning mot slutten av tredjerunden, forvirring i feltet i solvarmen og tre antatt sterkere lagkamerater som bare la seg avventende i posisjon bak. Det var som i OL i fjor da Simen Hegstad Krüger kunne stikke på 30km, mens Hans te Chriser og Martin Johnsrud Sundby prøve å bremse farten på feltet.

Nå var det tid for å gi tilbake. Tid for å bygge vennskap og lag.

FOR det lagarbeidet var helt nødvendig. Nesten like imponerende som Holunds sololøp i tre mil, var Aleksandr Bolsjunovs forsøk på hente ham inn. Med mindre lojale norske lagkamerater, kunne dette russiske skifenomenet klart det.

I stedet klarte Norge alt:

  • Samtlige seks VM-distanser ga norsk seier.

- Det er helt galt. Sporten har aldri sett maken, sa ekspertkommentator Mathias Fredriksson på Sveriges Television (SVT).

Og sjelden har en svensk skiekspert hatt mer rett.

SJOKKERTE: Hans Christer Holund tok sitt første gull - og det på selveste femmila i VM.Video: NRK. Reporter: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

DET ble en flott VM-avslutning for oss, men er krise for resten av verden. Etter fire norske løpere først på 5 – mila i Seefeld, går alarmen igjen i sporten. Og det er det grunn til.

For samtidig med den norske 5-milsfesten med alle de fire norske løperne blant de fem beste, skjedde følgende i internasjonalt langrenn:

  • I Vasaloppet; langløpernes desidert største renn, ble det femdobbelt norsk.
  • I Skandinavisk Cup var det 16 norske løpere på toppen av resultatlista. Så kom utlendingene.

Det går ikke.

OG den utklassingen virkelige ble til og med saltet vekk. Til slutt valgte arrangørene å sikre en fastere trase på den måte. Det fikk heldigvis store, raske Bolsjunov til å melde seg på, og tok vekk fordelen for de ekstreme sliteløperne på det norske laget. Ellers ville Norge garantert ha vunnet firedobbelt.

Det var like greit. Tidenes beste norske herrelandslag trenger ikke fordeler. De må bare få lov til å spille på sin egen styrke.

Den helt uten X-faktor.

FOR dette er historien om en ventet triumf. Nær ti varmegrader, solskinn og sugende snø og et helt lag med norske sluggere. Ikke rart at trener Eirik Myhr Nossum på forhånd begynte å fortelle om drømmen; altså fire norske kamerater i front av feltet.

De siste åra har denne gjengen fått rykte på seg å drive utholdenhetstrening et steg lenger enn de fleste. For dem som stikker innom kan det være skadelig. Finn-Hågen Krogh visste alt om det, men ble likevel ødelagt før sist vinter. Johannes Høsflot Klæbo hadde lyst til å være med, men fikk beskjed av landslagslederne om å holde seg unna. Det er best å sortere ut hva som er sunt for de ulike utøverne.

Men for dem som tåler dette hardkjøret, har resultatene vært formidable.

bare de to siste sesongene har den Oslo-baserte treningsgruppen rundt Martin Johnsrud Sundby tatt med seg det meste av medaljene. Sist vinter ble det tredobbelt på 30km i OL, så fulgte Simen Hegstad Krüger opp med sølv på 15km fri før han la grunnlaget for at Norge kunne vinne stafetten. Martin selv fikk betalt med OL-gull på sprintstafetten etter mesterlig innsats.

Så flyttet Sjur Røthe til Oslo, og styrket gruppen foran dette mesterskapet. Det har gitt VM-gull på 30km, VM-gull på 15km klassisk, solide etapper til gullet på 4x10km og en strålende sesong i verdenscupen.

Ikke rart at Hans Christer Holund har skjønt hva som var i ferd med å skje:

- Jeg har jo sett hvordan Martin og Sjur er blitt verdensmestere. Jeg måtte bare tro på meg selv, sa han.

FOR det mest interessante ved distanselaget til denne unge treneren Eirik Myhr Nossum er at samtlige av de friske utøvere har hatt framgang. Det gjelder også trønderløperne Didrik Tønseth og Emil Iversen. Didrik fikk noe perfekt VM, men viste på 15km hvor mye han har løftet nivået. Emil som har vært forsiktig på enkelte av de hardeste øktene, står igjen både med to VM-gull og sin desidert sterkeste sesong.

Lagets suksess stopper ikke der. Også den omdiskuterte oppladningen på lavlandet til VM-ukene var full klaff.

Der valgte treneren å la løperne bestemme. Forutsetningen var at de måtte være sammen. Den felles treningen inn mot mesterskapet ble prioritert foran individuelle opplegg. Da flertallet ville kutte ut høydetrening, ble det slik. Og det til tross for at Eirik Myhr Nossum som fagmann ikke er i tvil om at det er enda mer fysiologisk å hente ved å være i høyden.

DET var vel også derfor de vant sammen. For om du ennå ikke har tatt poenget:

  • Norsk toppidrett er desidert best på den måten.

Det har gitt oss 13 gull; mange flere enn resten av konkurrentene totalt. Skisporten i Norge har aldri vært bedre.

Og det er dessverre verst for resten av skiverdenen.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer