Norge fortviler - Sverige jubler

Forholdene i Tyskland har allerede blitt en snakkis før VM-starten.

VARMT: Flere av de norske løperne reagerte på varmen og løypa etter dagens treningsøkt i VM-løypene. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Flere av de norske VM-utøverne fortviler over forholdene i den tyske VM-byen - tre dager før mesterskapet starter.

Snøen ligger som lapskaus enkelte steder i skiløypene, noe som gjør at det går seint i nedoverbakker, samtidig som det er ekstra tungt å gå i motbakker.

Men det er ikke alle som er kritiske til forholdene i VM-løypene. Våre svenske naboer jubler over forholdene.

- Jeg syns det er bra, jeg syns det er en fordel og jeg vet at hele smøreteamet tenker slik. Det er nesten så vi roper «YES», sier Sveriges smøresjef Petter Myhlback til svenske Aftonbladet.

Har troen

Oberstdorf er kjent for å ha et varierende vær, men nå ser det iallfall ut til å bli stabilt - med varme dager gjennom mesterskapet. Det kan gi svensk fordel.

- Historisk sett pleier den svenske laget å ha bra ski når det er bløtt. Det er et veldig rent klisterføre nå. De gangene vi har smurt oss bort har vært under problemføre når det er rundt 0 grader. Når vi har bommet på smøringen har det ofte vært i grenseland mellom minus og plussgrader, sier Myhlback.

Han ramser deretter opp flere svenske bragder som har kommet når det har vært varmt i været og liknende føre, som i Sotsji-OL i 2014, i Seefeld-VM i 2019 og i Val di Fiemme-VM i 2013.

Dette gjør at Sverige har troen på at de vil takle de spesielle forholdene.

- Jeg vil ikke gå inn på hva det er som vi gjør bra, men vi har metoder, produkter og materiell som fungerer bra. Vi har god selvtillit der, sier Myhlback.

POSITIV: Smøresjef Petter Myhlback. Foto: Ulf Palm / TT / NTB
POSITIV: Smøresjef Petter Myhlback. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Vis mer

Håper på utsettelse

Det er ventet 15 varmegrader på det meste onsdag. Når sprinten skal avgjøres på torsdag, er det ventet opptil 16 varmegrader ifølge yr.no.

Flere av de norske sprintutøverne håper at arrangøren utsetter VM-starten.

Det store spørsmålet nå er hva arrangøren kan gjøre før start. NRK-ekspert Fredrik Aukland ser et par løsninger:

- De kan legge opp litt på løypa så svingene blir mindre krappe, eller så kan de salte. Begynner de med det må de fortsette gjennom mesterskapet, og det krever stor kunnskap. Det er en risiko som kommer til å bli diskutert på lagledermøtet. De må også gjøre en jobb med å skuffe unna snø. Jeg forventet at det blir bedre, sier Aukland.

Første VM-øvelse er altså sprinten på torsdag, hvor prologen starter 12.15 og finalene går fra 15.15. Her er hele VM-programmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer