Norge fortviler etter 4 av 5 Tour de France-avslag

Her er tallene som viser det er historieløst å furte.

EN INNE, EN UTE: Det blir fridager og treningsperiode for Edvald Boasson Hagen i sommer. Han ber det norske folket likevel støtte opp om Tour de France og Alexander Kristoff. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NO
EN INNE, EN UTE: Det blir fridager og treningsperiode for Edvald Boasson Hagen i sommer. Han ber det norske folket likevel støtte opp om Tour de France og Alexander Kristoff. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no) I tur og orden har Vegard Stake Laengen, Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug viftet med det hvite flagget i sine respektive Tour de France-uttak.

I fjor tangerte vi rekorden fra 1991, og skulle slå den i år. Så hva skjedde?

- Det er leit for rytterne det gjelder. Jeg føler med guttene. Det har rett og slett ikke gått som Thor, Edvald og Lars Petter hadde håpet på i oppkjøringen til Tour de France. Jeg har selv vært i samme situasjon, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

Han fikk med seg fem opptredener i det franske sykkelrittet som proff — men ble vraket til det som skulle være hans siste opptreden i 2010.

Ingen Boasson Hagen I år gjør Arvesen comeback som sportsdirektør, men får ikke med seg Edvald Boasson Hagen. Tirsdag fortalte han at hans kandidatur var spolert av akillestrøbbel. 27-åringen ber likevel det norske folk om å følge rittet på TV:

- Jeg håper de vil se på Alex og følge med på TV 2. De gjør en veldig bra jobb. Alex har muligheten til å kjøre bra.

Og nettopp det med hva slags rolle de uttatte rytterne har er viktig. For to år siden kjørte kun Boasson Hagen og da agerte han stort sett som hjelperytter.

- Kristoff er sendt ned dit for å vinne etapper. I så måtte hadde det vært verre om vi kunne hadde hatt med Boasson Hagen eller Nordhaug i rene hjelperytterroller, mener sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Han er fast bestemt på at dette ikke er et tegn på stagnasjon i norsk sykkelsport:

- Over tid er det viktig at vi har ryttere der nede. Vi er en liten sykkelnasjon og vi er sårbare. I år har det vært litt stang ut, og det er ikke optimalt. Vi har mange unge, lovende ryttere så jeg er ikke bekymret for utviklingen i norsk sykkelsport. Førsteårsproffen Vegard Breen er et eksempel på at det gror godt.

- Sprinter redder interessen I Norge er Thor Hushovd synonymt med Tour de France. Fra debuten i 2001 og fram til og med 2011, syklet han rittet hver gang.

Totalt ble det ti etappeseirer og ti dager i gul trøye. De siste årene har også sørlendingen uteblitt.

- Thor har vært en ensom svale i mange år, sier Atle Kvålsvoll som selv har seks opptredener i rittet.

SKADET: En vond akilles satte en stopper for Boasson Hagen i Tour de France for første gang siden 2010. FOTO: Scanpix
SKADET: En vond akilles satte en stopper for Boasson Hagen i Tour de France for første gang siden 2010. FOTO: Scanpix Vis mer

- Tror du årets uttak bidrar til å svekke interessen?

- Det kommer an på resultatene. Vi har en sprinter som skal nedover, og det er en fordel. Alexander kan være med å kjempe på omtrent halvparten av etappen, og i tillegg kjempe om poengtrøyen. Selv om det har vært en gradvis utvikling er nok Tour de France det folk følger mest med på, mener Kvålsvoll.

- Hva gjør at vi ender opp med kun én rytter i år?

- Det går på prestasjoner. Thor og Edvald har vært skadet. Thor sto jo av i Critérium International og har ikke følt seg pigg.
  Skjemt bort av Hushovd Så kan man huske på at Norge kun hadde med to mann under «Tour de Norvége» i 2011, da Thor og Edvald vant to etapper hver.

- Thor har skjemt oss bort i Tour de France, og det var noen av oss som mente at det ikke er sikkert vi får oppleve tilstander som i 2011 igjen, men vi kan da håpe, påpeker Arvesen.

Belgiske Gino van Oudenhove mener det ikke er noen krise at ryttere som Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd står utenfor det franske etapperittet. Han mener heller ikke at det bør bety noe for den norske Tour de France-interessen:

- Jeg håper at vi når har kommet så langt at dette ikke har noe å si. Tour de France er kun ett av mange løp. Det er intet stort drama at vi kun har en rytter som skal nedover.

- Hva gjør det med interessen i Norge?

- Vi har med Alexander Kristoff, og kanskje er det på tide at han kan stikke seg fram litt. Jeg tror det hele er glemt så fort han vinner sin første etappe. Det er ikke verre enn det, tror belgieren.

Nordmenn i Tour de France:

2014: 1 Kristoff
2013: 3 Boasson Hagen,  Kristoff, Nordhaug 2012: 2 Boasson Hagen 2011: 2 Boasson Hagen, Hushovd
2010: 2 Boasson Hagen, Hushovd 2009: 2 Hushovd, Arvesen
2008: 2 Hushovd, Arvesen
2007: 2 Hushovd, Arvesen
2006: 1 Hushovd
2005: 2 Hushovd, Arvesen
2004: 2 Hushovd, Arvesen
2003: 1 Hushovd
2002: 1 Hushovd
2001: 2 Hushovd (sto av), Kjærgaard
2000: 1 Kjærgaard
* I 1991 syklet Dag Otto Lauritzen, Atle Kvålsvoll og Olaf Lurvik rittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer