MÅ TREFFE PÅ DISSE: Nøyaktig hvor denne pasningen fra Håvard Nordtveit havner er vi ikke sikre på, men Lars Lagerbäck peker på at Norge absolutt ikke må gi fra seg ballen på egen halvdel dersom vi skal kunne ha noen som helst mulighet i Stuttgart mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem
MÅ TREFFE PÅ DISSE: Nøyaktig hvor denne pasningen fra Håvard Nordtveit havner er vi ikke sikre på, men Lars Lagerbäck peker på at Norge absolutt ikke må gi fra seg ballen på egen halvdel dersom vi skal kunne ha noen som helst mulighet i Stuttgart mandag kveld. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Norge må bli kvitt balltapene

Norge gjorde det gang på gang. Feilen vi må unngå om ikke Tyskland skal gi oss grisebank

Lars Lagerbäck ba gutta skjerpe seg.

Norge Aserbajdsjan 2-0:

ULLEVAAL STADION(Dagbladet): Lars Lagerbäck noterte seg for sin første seier som norsk landslagssjef, og fikk se mye positivt fra gutta sine da Aserbajdsjan ble slått ganske greit 2-0 på nasjonalarenaen fredag kveld.

Joshua King, på straffe, og et aserbajdsjansk selvmål ble beholdningen for et norsk lag som sannsynligvis burde ha fikset en nettkjenning eller to til.

Uansett: I disse dager tar norsk fotball de seirene den kan få, og Norge gikk i samme slengen forbi nettopp Aserbajdsjan i VM-kvalikgruppe C. Dermed har vi «bare» mandagens motstander Tyskland, Nord-Irland og Tsjekkia foran oss.

Saken fortsetter under videoen.

NORGE - ASERBAJDSJAN 2-0: Norge spilte uvanlig god fotball da de tok imot Aserbajdsjan i VM-kvalifiseringen på Ullevål. Helt i spissen var Joshua King. Bilder fra TV Norge. Vis mer

Én feil må bort

Og apropos matchen mot de regjerende verdensmestrene i Stuttgart mandag kveld.

De norske gutta gjentok én feil gang på gang mot Aserbajdsjan fredag kveld:

Nemlig å gi bort ballen unødvendig på egen banehalvdel. Eller som Lars Lagerbäck sa det uoppfordret helt innledningsvis på pressekonferansen etter matchen:

- Med all respekt for Aserbajdsjan, så hjalp vi dem litt med de sjansene de hadde. Forover på banen er det helt klart ting vi kan forbedre. Vi mistet ballen for mange ganger på egen banehalvdel. Mot et mer effektivt lag, som Tyskland, ville vi blitt hardt straffet, sa han.

Teknisk svikt og dårlige beslutninger

Taktikeren Lagerbäck vet selvfølgelig så altfor godt at kjappe tyske fotballbein vil reagere lynraskt dersom Norge roter seg bort i nærheten av egen kasse.

Til Dagbladet utdyper han bakgrunnen for balltapene:

- Den ene grunn en til at det skjer er teknisk svikt - at vi rett og slett misser med pasninger. Den andre grunnen er dårlige beslutninger - at vi bruker for lang tid med ballen. Vi har en tendens til å bli litt trange på kantene, så vi har forsøkt å prate om det når vi har hatt angrepstrening, at så fort vi vinner ballen bredt, så skal vi forsøke å spille oss ut med to-tre korte pasninger, sier han.

Norge traff på 439 av 516 pasningsforsøk mot Aserbajdsjan, ifølge UEFA. Det gir en treffprosent på 85 prosent, noe som ikke er så gærent i seg selv.

Nøkkelen er uansett når - og hvor - på banen man roter bort ballen.

Sterk offensiv kvintett

Tyskland startet med Thomas Müller, Timo Werner, Mesut Özil, Lars Stindl og Toni Kroos som sine fem fremste spillere i 2-1-seieren mot Tsjekkia fredag kveld. De er alle spillere som kan straffe norske balltap hardt.

Kaptein Stefan Johansen understreker Lagerbäcks poeng.

GODE BESLUTNINGER: Jonas Svensson og Norge må treffe både teknisk og taktisk mot Tyskland. Foto: Bjørn Langsem
GODE BESLUTNINGER: Jonas Svensson og Norge må treffe både teknisk og taktisk mot Tyskland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi snakket om balltapene allerede i pausen mot Aserbajdsjan , at det var den eneste måten de klarte å skape sjanser på. Det var helt unødvendig, vi ble litt naive til tider og trodde at vi hadde litt for god tid. Vi får luke det bort og ta med oss at vi leverte en solid prestasjon. Vi får prøve å ta litt mindre risiko mot Tyskland, sier Fulham-spilleren til Dagbladet.

Tyskland har vunnet sju av sju kamper i gruppe C, og har ekstremt god kontroll på avansementet til VM. Men til tross for at «Die Mannschaft» er suverene, og har scoret 29 ganger på sju kamper, gruer ikke Johansen seg til mandagens match.

- Jeg kan bare prate for meg selv, og jeg gleder meg. Det blir sikkert fullsatt, og som fotballspiller ønsker du å spille på aller høyeste nivå, og du får vel ikke noe særlig bedre nivå enn Tyskland borte. Det blir en fin test for oss. Vi har hatt enormt bra progresjon under Lars, og da får vi en fin test på hvor vi står per dags dato, sier Johansen.

  • Tyskland-Norge sendes på TVNorge mandag kl. 20.45.