Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge har 3-37 mot Canada i ishockey i OL. Og i kveld venter Sidney Crosby...

NHLs største stjerne.

SUPERSTJERNE: Canada's Sidney Crosby avgjorde OL-finalen for fire år siden. Canada er en av favorittene i Sotsji også. I dag innleder Crosby og canadierne mot Norge. Foto: Mark Blinch /Reuters / NTB Scanpix
SUPERSTJERNE: Canada's Sidney Crosby avgjorde OL-finalen for fire år siden. Canada er en av favorittene i Sotsji også. I dag innleder Crosby og canadierne mot Norge. Foto: Mark Blinch /Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Norge har satt seg en kvartfinale som målsetning i hockeyturneringen i OL.

Kveldens OL-åpning mot gullfavoritten Canada, med superstjerna Sidney Crosby (26) i spissen, blir neppe kampen de norske iskrigerne skal plukke poengene de trenger for å innfri målsetningen.

Men det kommer garantert til å bli underholdende kamp.

Canada mønstrer nemlig det ypperste av det denne sporten har fostret i dagens generasjon.

Rekordmannen
Sidney Crosby er lagets store leder. Vi snakker tross alt om en mann som i sin første NHL-sesong (2005/06) noterte seg for 102 poeng, og som ble kaptein for Pittsburgh Penguins i en alder av 20 år.

26-åringen står med utrolige 848 poeng (306 mål/542 målgivende) på 610 kamper i NHL, han har satt en rekke rekorder, men toppen av kransekaka kom naturligvis i OL-finalen på hjemmebane for fire år siden:

På overtid scoret han seiersmålet mot USA - og ble nasjonens store helt. I Canada er ishockey o store nasjonalsport, og når nasjonens kjæledegge serverer den viktigste gullmedaljen i egne vinterleker, så startet det en en Crosby-mania som tok helt av.

Fra en småby
Crosby vokste opp i småbyen Cole Harbour, og markerte seg på isen allerede på et tidspunkt hvor jevngamle omtrent fortsatt holdt på å lære seg å gå.

AVGJORDE OL-FINALEN: Her avgjør Sidney Crosby OL-finalen i Vancouver for fire år siden, med sin scoring på Ryan Miller på overtid mot USA. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB Scanpix
AVGJORDE OL-FINALEN: Her avgjør Sidney Crosby OL-finalen i Vancouver for fire år siden, med sin scoring på Ryan Miller på overtid mot USA. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB Scanpix Vis mer

I hele oppveksten stakk han seg ut og skøytet rundt med de fleste.

- Første gangen jeg skjønte at jeg kunne komme langt i denne sporten var jeg 14 år. Da konkurrerte mot folk som var to år eldre, og gjorde det bra, sier Sidney Crosby i en dokumentar om livet hans.

Gretzky: Han stakk seg ut Hockeyguden Wayne Gretzky fikk øynene opp for Crosby da han var 14 år, på en talentsamling i Los Angeles.

- Det var på en camp med 17-18-åringer som var så gode at de ville bli førsterundevalg i draften for mange klubber. Men det var én gutt som stakk seg ut. Og han var bare 14 år den gangen: Sidney Crosby. Jeg fikk bare lyst til å gå ut på isen og spille med han, sier Wayne Gretzky.

- Han hadde en lidenskap for spillet som jeg ikke hadde sett på lang tid.

OL-kaptein
Samme lidenskap definerer fortsatt spillet til Sidney Crosby. Og tross sin stjernestatus har han aldri blitt høy på seg sjøl. Fortsatt jobber han knallhardt for laget.

De siste årene har den canadiske stjerna vært ute i lengre perioder med skader og en kraftig hjernerystelse. Nå ser han derimot ut til å være tilbake på sitt beste.

I årets NHL-sesong har han notert seg for 78 poeng (28 mål/50 målgivende) på 58 kamper. Og han er også blitt utnevnt til kaptein for Canadas OL-lag i hockey.

- Å spille for Canada, og å få være med i OL er stort. Men at jeg i tillegg får æren av å være kaptein er en stor ære, sier Sidney Crosby.

Stygge sifre
I 2009 løftet han Stanley Cup-trofeet som kaptein for Pittsburgh Penguins. Her i Sotsji tror de fleste at gullkampen vil stå mellom Canada og vertsnasjonen Russland. Hockeygullet er det gullet som president Vladimir Putin sterkeste har gitt uttrykk for at han ønsker seg aller mest.

Norge blir trolig en overkommelig motstander for Crosby & Co. i kveld. Sist lagene møttes, i OL-turneringen i Vancouver for fire år siden, så ble Norge slått 8-0.

Stygge sifre har det faktisk blitt hver gang nasjonene har møttes i OL-sammenheng:

I tillegg til nevnte 0-8-tap, så røk de norske gutta på 0-10 tap i Albertvill-OL i 1992, 1-8 tap i Sarajevo-OL i 1984 - og 2-11-tap i OL i Oslo i 1952.

Til sammen 3-37 på fire møter.

Men det de norske gutta sikkert fokuserer på før dagens kamp er sikkert møtet i Russland i VM i 2000. Da ble Tore Vikingstad matchvinner da de norske gutta sensasjonelt slo selveste Canada 4-3.

DAGENS TRAVLESTE? Norges keeper Lars Haugen får en travel kveld mot Canada i kveld. Han starter trolig i det norske målet, selv om han nettopp er tilbake etter et ni uker lang skadeavbrekk. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
DAGENS TRAVLESTE? Norges keeper Lars Haugen får en travel kveld mot Canada i kveld. Han starter trolig i det norske målet, selv om han nettopp er tilbake etter et ni uker lang skadeavbrekk. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

Alt er mulig i sport.

Eller?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!