MENER NORGE HAR ET PROBLEM: Norsk kvinnelangrenn har dominert mesterskap og verdenscup i snart ti år, men nå mener Expressens langrennskommentator Tomas Pettersson at den tida er forbi. På bildet står dagens vinner Therese Johaug på pallen sammen med Charlotte Kalla og Ebba Andersson.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MENER NORGE HAR ET PROBLEM: Norsk kvinnelangrenn har dominert mesterskap og verdenscup i snart ti år, men nå mener Expressens langrennskommentator Tomas Pettersson at den tida er forbi. På bildet står dagens vinner Therese Johaug på pallen sammen med Charlotte Kalla og Ebba Andersson. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Krangler om framtida for norsk kvinnelangrenn:

- Norge har et problem

Den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson tror Sverige kommer til å dominere kvinnelangrenn i mange år framover. - Maks ett, svarer Norges landslagstrener.

KUUSAMO (Dagbladet): Til tross for at det ble russisk jubel på lørdagens sprint, og en overlegen Johaug-seier på søndagens tikilometer, slår den svenske avisa Expressens rutinerte langrennskommentator på stortromma:

- Framtida innen damenes langrenn tilhører Sverige. Norge, bak Therese Johaug, har problemer, skrev Pettersson søndag, og pekte på lørdagens sprintmisere som kroneksempelet på det som er i ferd med å skje.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

To svenske damer på pallen, tre i finalen, fem i semifinalen, og på toppen av det hele snublet Stina Nilsson fra en mulig seier inn på oppløpet.

Den norske fasiten? Maiken Caspersen Fallas fjerdeplass, og resten av damene ut i kvartfinalene.

- Det var litt under pari, sier den norske landslagstreneren Ole Morten Iversen til Dagbladet.

- Men hadde vi hatt Maiken på pallen og kanskje én til i semifinalen, så hadde vi kanskje vært kjempefornøyde. Det er litt stang ut, fortsetter han.

Bare å gratulere

Pettersson gir seg ikke med å gni sprinten inn i det norske såret. Også i dag var det to svensker på pallen i dameklassen, og bortsett fra Johaugs førsteplass, er den norske resultatrekka på tikilometeren 4-9-10-13-19-27-28.

Etter åpningshelga i verdenscupen står Sverige med fire pallplasser på damesida, Norge med én.

- Vi får bare si gratulerer, og så får vi prøve å utlikne det etter hvert, sier Iversen, uten at Pettersson tror at det kommer til å skje.

- Jeg står fast ved at det ser blekt ut bak Therese Johaug. De skal være glade for at de har henne i vinter, for det er bare å se på denne helga. Det er fire pallplasser til Sverige, én til Norge, og det er Therese. Jeg tror det er et glimt av hva vi får se i framtida. Sverige kommer utrolig sterkt, se på Ebba Andersson, hun er ni år yngre enn Johaug og er oppe på pallen i dag. Og det fins så mange andre også. Sverige kommer til å få en veldig, veldig bra vinter, tror jeg, sier den svenske kommentatoren til Dagbladet.

Noe på gang i Norge

Iversen lar seg ikke imponere av Pettersons analyse av situasjonen.

- Tomas Petterson har sagt mye rart han. Den krisemaksimeringen som har vært i flere år i norsk damelangrenn, at nå ser det tynt ut, syns jeg ikke det er noen grunn til å kalle krise. Av ulike grunner så er det i Norge et lag som har vært likt i mange år og som har hatt vanvittig gode prestasjoner. Da blir det et vakuum bak, før det kommer noen nye, sier han, og fortsetter:

- Det syns jeg er helt naturlig. Litt på grunn av at de beste har vært så gode, så har det kanskje vært lite rom for unge utøvere å komme seg inn på laget. Nå begynner vi å se at det kanskje straffer seg litt. At det har vært litt tynt i noen år, det er helt riktig, men det er ingen krise. Og nå syns jeg at jeg begynner å se at det kommer en del spennende unge jenter i Norge også, sånn som vi har savna i noen år. Men akkurat som det vi kanskje så i Sverige for en to, tre år siden, så har vi nok mange unge norske jenter som er med her om noen år, tenker jeg, sier Iversen, som var svensk damelandslagstrener de to foregående sesongene.

- Risikerer vi svensk dominans i årene framover?

- Nei, ikke så mange år. Kanskje ett. Ikke noe mer enn det.

Iversens spådom om en kort, svensk dominans, gir ikke gjenlyd i Sverige og Tomas Pettersson.

- Jaha. Men da forstår du hvorfor Ole Morten ikke fikk beholde jobben i Sverige. Han har ikke oversikt over situasjonen, sier langrennskommentatoren til Dagbladet.