VANT: Emil Iversen brøt en ny barriere og vant fellesstarten i klassisk i Ski Tour Canada.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT: Emil Iversen brøt en ny barriere og vant fellesstarten i klassisk i Ski Tour Canada. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Norge har fått en ny langrennsstjerne: - Han er et fenomen

Petter Northug var råsterk, men ble likevel slått av Emil Iversen i avslutningen. Og Martin Johnsrud Sundby? Han var aldri i nærheten.

OSLO/MONTREAL (Dagbladet): Sergej Ustjugov, Finn-Hågen Krogh, Petter Northug og Emil Iversen var de fire sammenlagtfavorittene som gjorde det best på gårsdagens sprint.

Derfor var verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby på etterskudd i sammendraget. Derfor ville Sundby gjerne gjøre som Therese Johaug og slå kraftig tilbake på dagens fellesstart i parken i Montreal.

Det klarte han ikke. Ustjugov, Iversen og Northug dro overraskende nok ifra distansekongen og distanserte Sundby i kampen om å vinne Ski Tour Canada sammenlagt.

Trioen kapret alt av bonussekunder og utklasset Sundby, som falt tidlig på etappen. Like før slutt rykket Iversen fra Ustjugov og Northug. Iversen viste enorm styrke og fikk raskt mange meter.

- Et fenomen Da innså Northug alvoret, som endelig viste høy klasse på et distanseløp igjen. Men selv ikke en Northug i godt, gammelt slag, klarte å hamle opp med sin trønderske kompis.

Northug rykket ifra den russiske stjernen Ustjugov og startet langspurten. Likevel klarte han aldri å ta igjen Iversen på oppløpet. Dermed vant Norges nye stjerneskudd sin første verdenscupseier i et distanserenn noensinne.

Nå kan 24-åringen, som tidligere har gjort det best i sprint, kalle seg komplett.

- Det er helt fantastisk det Emil gjør. Han er et et fenomen, ropte NRK-kommentator Jann Post.

- Jeg skjønner ingen ting. Det har gått så utrolig bra i år, sier Iversen til statskanalen.

Iversen hadde tidligere vunnet én klassisksprint og én skøytesprint. Nå har han også knust verdenseliten i et tøft distanserenn i klassisk. Nå er dessuten 24-åringen nr. 2 i sammendraget i Ski Tour Canada bak ledende Utsjugov.

- Det er veldig artig at Emil vinner. Vi er jo gode kompiser. I dag samarbeidet vi godt, sier Northug.

- Hvor er Sundby? Ustjugov dro i gang et massivt tempo i front og sprakk opp hele feltet. Det var bare en stor gruppe med nordmenn som klarte å holde følge.

Iversen og Sundby fulgte nærmest russeren, mens sprinteren Ola Vigen Hattestad imponerte like bak der igjen med Northug og Krogh i rygg. Deretter kom også hjemmehåpet Alex Harvey opp til ledergruppa.

Sundby så ut til å ha full kontroll i Ustjugovs rygg, men plutselig var han vekk.

- Hvor er Martin? Har det skjedd noe? ropte Post forundret.

TRIO: Petter Northug, Emil Iversen og Sergej Ustjugov gikk alene i tet gjennom store deler av løpet og kapret dermed de tre pallplasseringene til slutt.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRIO: Petter Northug, Emil Iversen og Sergej Ustjugov gikk alene i tet gjennom store deler av løpet og kapret dermed de tre pallplasseringene til slutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Sundby falt plutselig mange plasseringer ned i feltet og lå nesten 20 sekunder bak ledergruppa med Ustjugov, Iversen og Northug. Årsaken var at Sundby hadde vært nede i snøen.

Etter sju kilometer var avstanden fra ledertrioen ned til Krogh, Sundby, Harvey og Poltoranin på drøye 12 sekunder.

- Martin sliter nå. Han har ikke like mye trøkk i stavtakene som han har på sitt beste, sa langrennsekspert Fredrik Aukland.

Sundbys fartsøkning Sundby våknet på den neste runden og tok opp på jakten på tettrioen. Harvey og Poltoranin måtte slippe, mens Krogh slet stort med å holde følge.

Da svarte Ustjugov med å skru opp tempoet i front for å unngå å få besøk av Sundby. Iversen fulgte greit, mens Northug slet i de verste stigningene.

Etter 10,5 kilometer var likevel avstanden fra tettrioen til Sundby og Krogh økt til 15 sekunder.

- Martin kjemper. Han gjør et godt forsøk, men han er ikke like sterk som han var tidligere i år, konkluderte Aukland.

Iversens rykk Mens Sundby slet bak tettrioen, forsøkte Iversen å rykke ifra Northug og Ustjugov i front. Langrennssportens nye stjerne fikk raskt en luke.

Da svarte Northug med å stikke fra Ustjugov og ta opp jakten på sin gode kompis. Men det gikk aldri. Iversen var best og vant sitt første distanserenn i verdenscupen noensinne.

Men også Northug og Ustjugov kunne smile. I likhet med Iversen ligger de særdeles godt an i sammendraget. Ski Tour Canada fortsetter på fredag. I morgen får Iversen og co en velfortjent hviledag.

IMPONERTE: Kompisene Emil Iversen og Petter Northug kjempet om seieren helt inn til målstreken.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERTE: Kompisene Emil Iversen og Petter Northug kjempet om seieren helt inn til målstreken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer