- Norge har forbedret seg mest

Danskene frykter de norske EM-gutta.

(Dagbladet.no) I kveld starter oppkjøringen til håndballguttas EM på hjemmebane. Hvis de norske gutta innfrir målsettingen om å levere tidenes mesterskap - blir det en fest.

Norge åpner mot Danmark i Drammenshallen - og danskene er også motstander i kveld, i oppkjøringsturneringen i nabolandet.

Ulrik Wilbek er full av lovord om det norske laget.

- Norge er det laget som har forbedret seg mest i internasjonal håndball, sier den danske landslagssjefen til Ekstra Bladet.

Inn med rutine

Og han vet hva han snakker om, for de to lagene kjenner hverandre som to brødre. Vi har møtt danskene 111 ganger - og hele åtte ganger i løpet av de to siste åra.

For et snaut år siden knuste Danmark de norske VM-drømmene da de vant med to mål i Ostseehalle i Kiel. Det var en høydramatisk kamp foran en stappfull hall, og de rødhvite trakk til slutt det lengste strået. De fosset videre i mesterskapet og tok bronse.

Wilbek mener imidlertid Norge er betydelig styrket nå, og i oktober fikk Kjetil Strand & Co. revansje. Siddisen banket inn 13 mål og Norge vant med tre mot danskene i Tunisia.

NY DUELL MOT DANSKENE: Kjetil Strand og Norge har møtt Danmark åtte ganger de to siste åra. I kveld spiller de oppkjøringskamp - 13 dager før åpningskampen i EM. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
NY DUELL MOT DANSKENE: Kjetil Strand og Norge har møtt Danmark åtte ganger de to siste åra. I kveld spiller de oppkjøringskamp - 13 dager før åpningskampen i EM. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- De har fått med erfarne spillere som Glenn Solberg og Frode Hagen. De var med i 2005, og da var ikke Norge langt unna å nå en semifinale, sier Wilbek.

Mange venstrebacker

Han trekker spesielt fram bakspillerrekka til Norge, hvor Gunnar Pettersen nå har mange spillere å velge blant. Spesielt på venstresida.

- Der kan han nå velge mellom André Jørgensen, Kristian Kjelling og Frode Hagen. Jeg er spent på hvordan han prioriterer dem, sier Wilbek.

I tillegg har GP også med Erlend Mamelund til oppkjøringsturneringen. Én av disse fire kommer trolig til å bli vraket fra bruttotroppen på 20 spillere, som skal slankes til 16 før EM.

Etter åpningskampen mot Danmark skal Norge ut mot Russland, før Makedonia venter i den siste hallen. De tre beste i gruppa går videre til mellomspillet i Stavanger, og det vil være en stor nedtur om Norge ikke løser flybillett på Gardermoen mandag 21. januar.

Målet er å forbedre 7. plassen fra Tunisia - noe som i realiteten betyr å kjempe om medalje.

SKRYTER AV NORGE: Ulrik Wilbek mener Norge kan hevde seg i EM.