Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge har ikke et eneste individuelt gullmål før OL

I langrenn, skiskyting og hopp.

GULLJENTER: Marit Bjørgen (f.v.), Kristin Størmer Steira, Heidi Weng og Therese Johaug sikret et av Norges 16 VM-gull i langrenn, skiskyting og hopp sist vinter da de vant stafetten i Val di Fiemme. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
GULLJENTER: Marit Bjørgen (f.v.), Kristin Størmer Steira, Heidi Weng og Therese Johaug sikret et av Norges 16 VM-gull i langrenn, skiskyting og hopp sist vinter da de vant stafetten i Val di Fiemme. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): Under årets VM tok Norge 16 gull, seks sølv og sju bronse i paradegrenene langrenn, skiskyting og hopp, men under OL i februar har vi ikke et eneste konkret gullmål i de samme grenene.

Få nordmenn glemmer de eventyrlige ukene i februar i år da langrennsløperne, skiskytterne og hopperne våre nærmest lekte med konkurrentene i VM. Først tok skiskytterne åtte av elleve mulige gull under sitt VM i Nove Mesto.

Like etterpå fulgte langrennsløperne opp med sju gull under VM i Val di Fiemme, samtidig som Anders Bardal tok gull i den største hoppbakken.

For å sette dette i perspektiv: Hvis våre beste i disse tre idrettene kopierer innsatsen i Sotsji, sikrer de alene Norges desidert beste OL-gullfangst gjennom tidene.

Og da har vi ikke engang nevnt andre gullhåp som Aksel Lund Svindal, Torstein Horgmo og curlinggutta.

- Et lederansvar En som stusser over lite konkrete gullmål fra de norske flaggskipidrettene er tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. I et leserinnlegg i Dagbladet viser Stensbøl blant annet til sosialpsykologen Albert Bandura.

KRITISK: Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl tror de norske utøverne hadde prestert bedre hvis ledelsen hadde hatt mer konkrete gullmål. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KRITISK: Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl tror de norske utøverne hadde prestert bedre hvis ledelsen hadde hatt mer konkrete gullmål. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Han skriver «At utøverne må ha mestringstro er avgjørende, og da er det også - i alle former for ledelse - et lederansvar å gi utøverne tro på deres kvaliteter og evnen til å mestre oppgaven og målet».

Stensbøl har registrert at Emil Hegle Svendsen har som mål å ta et individuelt OL-gull, mens skiskytterledelsen ikke har som mål å ta individuelle gull. Han skriver «Målene skal skape engasjement og energi slik at vi mobiliserer. (...) I en prestasjonskultur er nederlag og tabber en del av hverdagen».

God uttelling med samme mål Skiskyttersjef Per-Arne Botnan er imidlertid ikke i tvil om at det er riktig å droppe målene om individuelle gull, til tross for at skiskytterne herjet i årets VM.

- Vi har som mål å ta gull på herrestafetten og mix-stafetten. Ellers er målet å ta medalje i alle herreøvelsene. Løperne må få ha sine personlige mål, men vi ønsker ikke å legge noe gullpress på dem. Vi ønsker isteden å bygge lagfølelse og prestasjon gjennom stafettene, og så får heller individuelle gull komme på bakgrunn av det, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Jeg vil minne om at målet var det samme før årets VM, og der hadde vi jo rimelig god uttelling.

Langrennssjef Åge Skinstad er hakket hvassere på sine utøveres vegne, men heller ikke han har konkrete gullmål.

IKKE MÅL OM INDIVIDUELT GULL: Skiskytterne, ved idrettssjef Per-Arne Botnan. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
IKKE MÅL OM INDIVIDUELT GULL: Skiskytterne, ved idrettssjef Per-Arne Botnan. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

- Vårt mål er det samme som det har vært siden jeg kom inn før VM i 2007: Å bli beste langrennsnasjon, sier Skinstad.

- Basert på OL i Vancouver og OL i Torino, vil det si at vi må ta minimum tre gull. I begge de mesterskapene hadde nest beste langrennsnasjon nettopp tre gull, sier han.

Målet som brast - Hvorfor er dere ikke mer konkrete?

- Et bra eksempel er VM i 2005. Da var det norske målet sju gull. Problemet var bare at tre øvelser før slutt sto vi med tre. Vi klarte seks til slutt, men likevel ble det et voldsomt fokus på at gullmålet brast.

- Du syns ikke Stensbøl har et poeng?

- Det kan godt hende, men individenes mål må alltid være høyere enn lagets mål. Vi har sikkert sju-åtte som har som mål å gå på hvert av stafettlagene våre. Istedenfor å fokusere på resultatene, så fokuserer vi på prestasjon, og samtidig inkluderer vi støtteapparatet i målet vårt, sier Åge Skinstad.

Gullposisjon Hoppsjef Clas Brede Bråthen tenker mange av de samme tankene som Botnan og Skinstad når det kommer til konkrete mål om edelt metall. Hoppernes mål er å være «i posisjon til å kjempe om medalje i alle øvelsene».

IKKE MÅL OM INDIVIDUELT GULL: Langrennsløperne, ved sjef Åge Skinstad. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
IKKE MÅL OM INDIVIDUELT GULL: Langrennsløperne, ved sjef Åge Skinstad. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Og så er vi veldig fornøyde om vi skulle ta et gull, sier Bråthen til Dagbladet.

- Jeg er ikke så opptatt av hva Stensbøl eller andre på sidelinja mener. Vi føler at vi har et overordnet mål som er så ambisiøst at alle skjønner at vi strekker oss mot stjernene. Hvis man er i posisjon til å kjempe om medalje, så vil man garantert ta noen medaljer - og innimellom gull - hvis man har rett flyt, sier han videre.

IKKE MÅL OM INDIVIDUELT GULL: Hopperne, ved sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet.
IKKE MÅL OM INDIVIDUELT GULL: Hopperne, ved sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet. Vis mer