VM-PLASSENE: Verdensrankingen har endret seg etter Tour de France og Norge er utenfor topp ti. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VM-PLASSENE: Verdensrankingen har endret seg etter Tour de France og Norge er utenfor topp ti. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Norge har kontroll på seks VM-plasser

Full kvote ser vanskelig ut for Kristoff & Co.

(procycling.no): Post-Tour de France har det skjedd endringer i verdensrankingen. Med norske øyne er det ikke noe særlig at både Sveits og Slovakia benyttet treukersrittet til å passere oss på lista.

I juni lå vi inne blant verdens ti beste sykkelnasjoner. Nå har vi falt ned til en ellevteplass.

Det er dog basert på utregningene til procyclingstats.com. De baserer sine tall på nasjonens åtte ryttere med flest WorldTour-poeng.

- Vi kommer nok til å ligge helt i vannskorpen mellom ni og seks ryttere, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

Trenger et skippertak i august

En plassering blant de ti beste nasjonene, gir automatisk fullt lag i ni mann i Qatar.

Men forutsetningen Norge sliter med, er at man også skal ha ni ryttere plassert på topp 300 på den individuelle rankingen. I øyeblikket har vi fem mann, og så blir det opp til Amund Grøndahl Jansen (302), Lars Petter Nordhaug (358), Odd Christian Eiking (373) og August Jensen (437) å ta et skippertak innen den 22. august.

Det som gjør landslagsledelsen relativt sikre på at det blir seks norske herrer på plass i eliteklassen i Qatar, er plasseringen vår på europarankingen.

- Lagene som ligger foran oss: Belgia, Italia, Frankrike og Spania, vil alle kvalifisere seg via WorldTour-rankingen. Dermed ligger vi i utgangspunktet på toppen av den, og får seks mann inn i mesterskapet på grunn av det.

Fire mann fra touren aktuelle

Landslagssjefen benyttet juli måned til å ta med seg en gjeng OL-aktuelle norske klatrere på høydeleir i Livigno.

Samtidig har han holdt et øye på norske prestasjoner i Tour de France.

- Så du aktuelle kandidater til VM-laget der?

- Det er vel ingen stor hemmelighet at de fire som kjørte der er høyaktuelle foran VM. Tre av dem var med allerede i fjor, og en frisk og rask Sondre i en slik løype, vil være veldig aktuell.

- Leker du litt med VM-laget allerede?

- Ja, man sitter og tenker litt på det. Det er OL og l´Avenir og EM i forkant, så man må kunne tenke på flere ting samtidig. VM blir i økende grad større med en gang du har typer som kan prestere der, og det har vi.

- Må bære et favorittstempel

Best stilt i kampen mot Tyskland (Marcel Kittel, André Greipel, John Degenkolb) og Storbritannia (Mark Cavendish) hadde vi selvsagt vært med fullt lag og ni mann.

Les også: Norge og Kristoff med krus mot full VM-kvote

Da ville også et stort, norsk opptrekk ha vært mer aktuelt. Men uansett om vi ender opp med seks eller ni mann, vil det komme tøffe avgjørelser og strategiske valg blant Kristiansens utvalgte.

- Vi vet at våre spurtere er sterke jo hardere og lengre det blir. Selv om løypa er flat i VM, blir det krevende. Det er varmt, det er 250 kilometer og det er en mengde svinger man skal akselerere ut av. Det blir et hardt VM i år og, vi drar dit med meget kapable ryttere, påpeker Kristiansen.

- Hva tenker du i dag om våre muligheter i Qatar?

- Hvor gullkantete de er i forkant, det har jeg ingen svar på nå, men vi har gode mulighet. Vi klarer heller ikke å komme oss unna et favorittstempel, men det er også andre lag som må bære minst like stort ansvar.

Flere alternativer enn Kristoff

Etter Tour de France holder nok de fleste en knapp på Alexander Kristoff som vår spydspiss i VM, men også Boasson Hagen og Holst Enger puster ham kraftig i nakkehårene.

- Det er noen personligheter å håndtere i det laget, selve den delen av jobben blir heller ingen søndagstur. Det er noen skap som skal åpnes og settes på plass.

Han ser ikke på den norske lagkomposisjonen som spesielt krevende sammenliknet med noen av konkurrentene våre.

- De fleste land har avveininger og hensyn de er nødt til å ta. Tyskland har tre sterke spurtere, Frankrike har Bouhanni og Demare. Belgia har også tidligere måttet håndtere Gilbert, Van Avermaet og Boonen. De nasjonene har med ni mann, har som oftest hatt så gode sesonger at de er nødt til å håndtere flere personligheter i laget. Men det er også slik at når noen muligheter lukkes for andre, åpnes nye dører. På papiret er det kanskje Mark Cavendish de fleste ser mot foran årets VM, men det er nok av lag som vil gjøre rittet vanskelig for ham. Det kan jo også være at lufta går litt ut av ham etter OL, men man må uansett være åpen for å endre taktikk underveis.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no