Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Konflikten mellom NFF og Ada Hegerberg

Norge har spilt ti landskamper uten Ada Hegerberg. Det er nok

Ada Hegerbergs videohilsen til norsk kvinnefotball på Toppseriens kick off kan tolkes på mange måter. Jeg ser på den som en utstrakt hånd.

FOR ETT ÅR SIDEN: Det er sånn vi elsket å se Ada Hegerberg og det er sånn framtida helst bør se ut, med Ada Hegerberg som målscorer for Norge. Her etter scoring mot Sveits i Skien for et år siden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FOR ETT ÅR SIDEN: Det er sånn vi elsket å se Ada Hegerberg og det er sånn framtida helst bør se ut, med Ada Hegerberg som målscorer for Norge. Her etter scoring mot Sveits i Skien for et år siden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24. JULI I fjor – etter 0–1 for Danmark i tidenes EM-nedtur for norske fotballjenter – spilte Ada Hegerberg sin 66. (38 mål) og foreløpig siste landskamp for Norge. Det er ti landskamper siden (6-0-4), der den viktigste av alle, VM-kvalifiseringen mot Nederland, endte med 0–1 på overtid i Groningen.

FIFA HOLDER PER siste ranking Norge som verdens 14. beste kvinnelandslag i fotball. Mot lag som er svakere rangert, bortsett fra Portugal (36) som slo oss 2–0 i Algarve Cup i mars, vinner vi kampene vi spiller. Mot dem som er bedre enn oss og som vi ønsker å strekke oss mot og møte i Frankrike neste sommer – Canada (4), Australia (6) og Nederland (7) – taper vi. Norge tror fortsatt på VM etter tre seirer og ett tap i VM-kvalifiseringen, der gruppefinalen mot Nederland spilles på Vålerengas hjemmebane (Intility Arena) 4. september.

Gruppevinneren kvalifiserer seg direkte for VM-sluttspillet i Frankrike 2019.

Toerne, bortsett fra den beste som også går rett til VM, møtes til play off.

I FJOR HØST var det ikke noe tema for Norges Fotballforbund å gjenoppta kontakten med Ada Hegerberg etter bruddet Lyon-spissen selv var årsaken til. Det var til å forstå, det var bare gått noen måneder. Ingen sår var leget, verken hos Ada Hegerberg eller laget som sådan. Men nå, snart ni måneder etter at alt gikk galt i Nederland, er tida inne for å finne ut hvor landet ligger.

Ikke minst på bakgrunn av den varme og gode hilsenen Ada Hegerberg sendte sine kollegaer på Toppseriens kick off.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

DER OG DA, på Ullevaal Stadion 21. mars, spurte jeg landslagstrener Martin Sjögren om han hadde snakket med Ada Hegerberg om en mulig retur til laget. Svaret var nei. På spørsmål om han ville ta kontakt på bakgrunn av videoen mange oppfattet som en åpen dør, var svaret det samme. Nei. Men samtidig vet jeg at personer rundt kvinnelandslaget ønsker at så skal skje, og at tida er inne for å gjenopprette en dialog med en av verdens beste kvinnelige målskyttere.

Det har på mange måter rent nok vann i elva.

Er det mulig å finne en løsning må den løsningen finnes.

DA BRUDDET VAR et faktum støttet jeg NFF i saken mot Ada Hegerberg. Det var spilleren som sa nei til Norge. Det var Ada Hegerberg, som ifølge mange av de andre landslagsjentene, satte seg selv foran laget. Og derfor var jeg også av den oppfatning at det var Ada Hegerberg som burde be om unnskyldning om det skulle bli en løsning før bruddet var endelig, ikke NFF.

Hvem som skal si hva nå er ikke poenget.

Det er bare en løsning som gjelder.

DERFOR MÅ IKKE gammelt gruff og en EM-konflikt basert på skuffelser, følelser, egoisme, og sikkert også en misforståelse eller to, stå i veien for Lyon-spissens retur til landslaget. Norge trenger Ada Hegerberg uansett hvor gode Caroline Graham Hansen og Guro Reiten er og blir. Ada Hegerberg er en av verdens beste spisser. Har hun lyst til å spille flere landskamper er hun enda bedre. Hvilket betyr at NFF bør ta inn over seg at det ikke lenger er det som var og er som betyr noe nå, men det man eventuelt kan få til med Ada Hegerberg på laget.

Og utøve fotballdiplomati der etter.

I den gjensidige tilgivelsens ånd.

EN KAMEL ELLER tre må sikkert svelges på veien. Hos begge parter. Vil Norge ha Ada og Ada ha Norge – der det siste er denne spaltistens tolkning av den allerede omtalte videoen og derfor også grunnlaget for anmodningen om en løsning – vel, så gjør det da. Svelg unna. Og skulle man mot formodning få hele greia i halsen en gang til, enten her, der eller begge steder, da har man i hvert fall prøvd.

Alternativet, som inntil videre er Martin Sjögrens nei, tar jo ikke saken et skritt videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!