PLAYOFF: Espen Johnsen gjorde én kjempekamp og én tabbekamp da Norge spilte playoff i 2003. Nå er det over 80 prosent sjanse for at Norge må spille nye playoff-kamper i år.
Foto: Erik Johansen / SCANPIX
PLAYOFF: Espen Johnsen gjorde én kjempekamp og én tabbekamp da Norge spilte playoff i 2003. Nå er det over 80 prosent sjanse for at Norge må spille nye playoff-kamper i år. Foto: Erik Johansen / SCANPIXVis mer

Norge har størst sjanser i hele Europa til å oppleve ny playoff

Nederland følger nærmest.

• Følg Norge - Kroatia i Fotballstudio fra 18.00!

(Dagbladet): Med seier over Kroatia i kveld, vil Norge ha muligheten til å kvalifisere seg direkte til EM. Et fullsatt Ullevaal er ventet til oppgjøret mot laget som Norge tapte 1-5 for i mars.

I lys av stortapet i mars er det bare de største optimistene som tror at Norge vil kvalifisere seg direkte til EM.

Selv om Norge - før de tre siste kampene - bare er to poeng bak Kroatia og Italia som innehar 1. og 2. plassen som gir EM-billett, er sjansen klart størst for at Norge må gjennom playoff.

Ifølge fotballstatistiker Birger Myhrs utregninger, som er beregnet ut ifra en simulasjonsmodell, er sjansen kun 3,2 prosent for at Norge kaprer 1. plassen. 2. plassen, som også gir EM-billett, er det ifølge 13,0 prosent sjanse for.

Å bli beste treer, virker helt urealistisk. Simulasjonsmodellen mener det kun er 1,0 prosent sjanse for at Norge blir beste treer.

Men at Norge blir blant de øvrige treerne og dermed må ut i playoff, virker svært sannsynlig. Myhr skriver til Dagbladet at det er 81,8 prosent sjanse for at det skjer. Det er høyest prosentsats i hele Europa. Nederland og Slovenia følger nærmest med drøye 70 prosent.

Totalt sett er Norges EM-sjanser nå 57 prosent ifølge utregningene ovenfor.

- Det er ikke så interessant. Det som kjennetegner denne gruppa er at vi står i det her og nå. Tilstedeværelse. Vi kommer dit vi kommer i kraft av at vi er forberedt til enhver oppgave, sa Høgmo i går.

To ganger tidligere Fotball er ikke matematikk, men om det mest sannsynlige utfallet skulle forekomme, vil Norge havne i en situasjon de har havnet i to ganger tidligere.

I 2003 var Norge uheldige og møtte Spania i playoff-kampene. Espen Johnsen storspilte imidlertid i bortekampen som Norge kun tapte 1-2 på Mestalla og sørget dermed for et godt utgangspunkt før returkampen.

Men på Ullevaal ødela Johnsen omtrent like mye som han reddet på Mestalla, slik at Norge tapte 0-3 og aldri kom til EM.

To år senere fikk Norge nok en gang en knalltøff motstander i Tsjekkia, som var glitrende på den tiden. Da ble det 0-1-tap både borte og hjemme etter scoringer av Vladimir Smicer og Thomas Rosicky.

Men før fokuset rettes mot en eventuell playoff, handler nå alt om å beseire Kroatia i dag.

- Vi får sannsynligvis playoff, som et minimum. Jeg tror vi har 30-35 prosent sjanse til å vinne over Kroatia på Ullevaal. Det er et bra lag, men det fungerer ikke hundre prosent. Det gjør heller ikke Italia, som hangler videre med sine 1-0 seirer. Etter Bulgaria-kampen mener jeg at det bare er å slippe seg løs for Norge. Nå får det bære eller briste, sa Kjetil Rekdal til Dagbladet på fredag.

NESTEN: Denne gjengen klarte nesten å få Norge til EM gjennom playoff-kampene mot Spania i 2003: Tore Andre Flo, Espen Johnsen, Trond Andersen, Henning Berg, Claus Lundekvam og Steffen Iversen. John Arne Riise, Jan Gunnar Solli, Roar Strand, Christer Basma og Martin Andresen.
Foto: Erik Johansen / SCANPIX
NESTEN: Denne gjengen klarte nesten å få Norge til EM gjennom playoff-kampene mot Spania i 2003: Tore Andre Flo, Espen Johnsen, Trond Andersen, Henning Berg, Claus Lundekvam og Steffen Iversen. John Arne Riise, Jan Gunnar Solli, Roar Strand, Christer Basma og Martin Andresen. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer