Fotball-VM for kvinner 2019

Norge-helten var postbud og holdt på å legge opp

Lisa-Marie Karlseng Utland scoret sitt første mesterskapsmål mot Nigeria. Veien til toppen har vært lang og kronglete for nordlendingen.

JUBLET: Isabell Herlovsen og Caroline Graham Hansen skal til å omfavne Lisa-Marie Karlseng Utland etter sistnevntes scoring mot Nigeria. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
JUBLET: Isabell Herlovsen og Caroline Graham Hansen skal til å omfavne Lisa-Marie Karlseng Utland etter sistnevntes scoring mot Nigeria. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB ScanpixVis mer

REIMS (Dagbladet): - Dette var helt fantastisk. En drømmestart. Vi er fornøyde, sier Lisa-Marie Karlseng Utland til Dagbladet i intervjusonen etter kampen mot Nigeria.

Utland timet løpet sitt perfekt da Guro Reiten dro seg fri i mellomrom etter 34 minutter. Deretter banket hun ballen i mål - hennes første mesterskapsmål for Norge og landslagsmål nummer 15.

- Følelsen når man scorer mål som spiss er selvfølgelg veldig god. Så er jeg også glad for at Guro var kjempegod i dag. At vi er flere som scoret er også godt å ha med seg, sier Utland fra Mo i Rana.

- Hva går gjennom hodet når du scorer mål i et verdensmesterskap i fotball?

- Jeg var bare superglad. Det var en lettelse. Helt fantastisk.

- Ada Hegerberg har hatt spissrollen tidligere, nå er det du som har den. Har du følt et press på at du skal erstatte henne?

- Absolutt ikke. Jeg bare spiller fotball med jenter jeg digger å spille med. Jeg liker å spille sammen med «Issa» (Isabell Herlovsen) på topp - og kan ikke ha det bedre. Det føles veldig bra sånn som det er nå.

Lang vei til toppen

Men veien til toppen har vært lang for Utland. Som 26-åring er hun fast på topp for det norske landslaget, men det ville nok de færreste trodd på for noen år siden.

I 2014 vurderte hun å legge opp. Hun gråt før trening og var lei av å spille fotball.

- Det føles som om det er lenge siden. For meg har det bare vært fotball siden jeg bestemte meg for å satse. Det går selvfølgelig opp og ned, men det er bare bra at det går ned av og til. Da lærer man masse om seg selv. Nå er jeg glad for at jeg hadde litt motgang, men da jeg sto i det, var det tøft, sier Utland, og fortsetter:

- Jeg jobbet i posten i tillegg til å spille fotball i den perioden. Det ble rett og slett for mye for meg. Jeg er veldig glad for at jeg bare kan spille fotball nå. Det går nesten ikke an å jobbe og satse 100 prosent på fotball. Det blir veldig vanskelig, og hvert fall for tøft for meg.

- Hva gjorde at du kunne begynne å satse? Økonomisk er det sikkert mye som må gå opp for å få det til å gå rundt...

- Ja, det stemmer. Jeg var heldig og fikk en fin kontrakt i Røa. Deretter har det bare gått oppover.

Gruppefinale

Utland har også slitt mye med skader tidligere, men ser ut til å ha prikket formen perfekt inn mot VM.

- Da jeg var skadet lærte jeg hvor mye jeg setter pris på å være skadefri. Jeg setter mye mer pris på å kunne gå ut på feltet og få muligheten til å bli en bedre spiller hver dag nå.

Nå venter det som ser ut til å bli en gruppefinale for Norge mot vertsnasjon Frankrike på onsdag klokka 21 i Nice. Norge er så godt som videre i VM, da de to beste i hver gruppe går videre, i tillegg til fire av seks som kommer på tredjeplass.

- Jeg bare gleder meg til fortsettelsen og har bestemt meg for å nyte dette. Vi har fått en superbra start - da er det lettere å se frem mot resten. Det blir en stor kamp på onsdag. Der kan alt skje.

- Det har vært mye støy rundt laget vårt. Nigeria er en ganske tøff motstander. De er ustrukturerte, men det er høy kvalitet på de tre mest offensive spillerne deres, sa trener Martin Sjögren til et samlet norsk pressekorps etter kampen.

Han la også til følgende før han måtte haste videre til den offisielle pressekonferansen:

- Dette var første steget. Nå gjelder det å gå videre. Frankrike er en helt annen motstander.