JA!: Mathis Olimb (bakerst) er den spilleren i VM med flest målgivende pasninger. Han er også på annenplass på den samlede poengstatistikken (mål + målgivende), med lagkompis Marius Holtet på tredjeplass. Her feirer Olimb en scoring mot Østerrike med Anders Bastiansen. Foto:  AFP PHOTO / JOE KLAMAR
JA!: Mathis Olimb (bakerst) er den spilleren i VM med flest målgivende pasninger. Han er også på annenplass på den samlede poengstatistikken (mål + målgivende), med lagkompis Marius Holtet på tredjeplass. Her feirer Olimb en scoring mot Østerrike med Anders Bastiansen. Foto: AFP PHOTO / JOE KLAMARVis mer

Norge herjer på VMs topplister

Her er statistikken hockeyfolket klyper seg i armen av.

(Dagbladet): Flere sentrale spillere ute og en førstekeeper flere norske eliteserieklubber hadde snudd ryggen til.

Det var det smådystre utgangspunktet til Norge før hockey-VM startet, men i stedet for nedrykksspill skal Roy Johansens krigere kjempe om semifinalebillett mot Finland om to dager.

Lagmoralen og fighterinnstillingen er blitt trukket fram som de største suksessfaktorene, snarere enn at Norge har så gode enkeltspillere.

De individuelle topplistene i VM tyder imidlertid på at det norske laget er noe langt mer enn bare et godt kollektiv.

Uvant kost
Våre spillere figurerer høyt oppe på flere statistikker, og på tre av sju lister er det faktisk en norsk spiller som ligger helt på topp.

• Jonas Holøs er den forsvarsspilleren i VM som har notert flest poeng (to mål, tre assist).

• Mathis Olimb er den spilleren med flest målgivende pasninger (åtte)

• Marius Holtet er den spilleren med flest scoringer (seks).

Og det stopper ikke der: Mathis Olimb og Marius Holtet er henholdsvis nummer to og tre på lista over spillere med flest poeng (mål + målgivende), bare slått av John Tavares fra Canada. Keeper Lars Haugen har VMs fjerde høyeste redningsprosent (93,27).

MÅLFARLIG: Jonas Holås er så langt VMs mest poengplukkende forsvarsspiller. 
Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix
MÅLFARLIG: Jonas Holås er så langt VMs mest poengplukkende forsvarsspiller. Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix Vis mer

For ikke å snakke om at Norge er det mest effektive laget i hele mesterskapet; 14,57 av skuddene har endt med scoring. Det er også bare Latvia som utnytter power play bedre enn oss (de scorer på 27,59 prosent av overtallsperiodene mot våre 25,81).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å ligge i toppen på så mange lister, både individuelt og lagmessig, er selvsagt uvant kost for Norge. Men desto mer gledelig.

- Det viser bare hvor sterk den norske prestasjonen i VM er. Selv om vi er en liten hockeynasjon er vi helt der oppe og lukter. Veldig moro, sier den gamle keeperbautaen Jim Marthinsen til Dagbladet.

Tror på ny bragd
Enkeltspilleren han har latt seg begeistre aller mest over er Mathis Olimb.

- Jeg tror Frölunda skal være kjempeglade som skrev kontrakt med ham før VM, ellers ville de nok fått stor konkurranse, så dominerende som han var i de første kampene. Han har riktignok falt litt av i de to siste kampene, men de har skutt gullfuglen.

- Jonas Holøs vet vi hva står for, og ikke minst har (keeper) Lars Haugen overbevist, etter å ha vært en kasteball i norsk hockey som nesten ingen ville ha. Jeg tror det var bra at han ikke fikk tid til å tenke så mye før Sverige-kampen. Han hadde alt å vinne, og har bare splt på seg masse selvtillit. Nå rir han på en bølge, og gleder seg garantert til Finland-kampen. Det er alfa omega når du står bak der, du må glede deg. Psyken hans er på topp nå, sier Martinsen.

Finland er selvsagt store favoritter i kvartfinalen, og på sine seks kamper så langt har de bare tapt én, 1-2 mot Tsjekkia. Aller helst ville nok Norge møtt Tyskland, men Roy Johansen er garantert fornøyd med å slippe Russland og Tsjekkia, som han på forhånd ønsket å unngå.

Jim Marthinsen tror på en ny, norsk hockeybragd.

- Jeg har trua, jeg blir faktisk ikke overrasket hvis vi greier det. Jeg er mye sterkere i troen på at det er mulig å slå Finland, enn jeg ville vært hvis vi møtte Tsjekkia. Alt kan skje. Om det skulle bli semifinale må jeg nesten reise nedover til Slovakia og se på, sier han.

VAR EN KASTEBALL BLANT NORSKE KLUBBER: Men i VM er Lars Haugen en av de beste keeperne med en redningsprosent på 93,27. Foto:EPA/FILIP SINGER
VAR EN KASTEBALL BLANT NORSKE KLUBBER: Men i VM er Lars Haugen en av de beste keeperne med en redningsprosent på 93,27. Foto:EPA/FILIP SINGER Vis mer

- Norge har den beste lagånden i VM. Du så Holtet i går, han var ikke engang opptatt av at han hadde scoret fire mål. Vi har en Lars Erik Spets som blokkerer skudd i hytt og pine, og som kanskje ikke får så stor oppmerksomhet, men han er kanskje den viktigste spilleren Norge har og førstevalget til Roy hver gang.

- Vi har spilt seks kamper i A-VM og vunnet fire av dem. I tillegg har vi spilt helt jevnt med USA og Canada, to stormakter, hvor vi like gjerne kunne fått med oss poeng. Det som har skjedd den siste halvannen uka er helt utrolig.

Hyller Roy Johansen
- Du er stolt?

- Ja, ja, ja. Det er kjempemoro. Roy Johansen har gjort en kjempejobb og holdt på med laget i lang tid. Mange i hockeymiljøet har smilt litt av alt maset hans om at spillerne må trene mer, men det er det som er den store forskjellen nå i forhold til min generasjon. Også da kunne vi gjøre en og annen kjempekamp, og få uavgjort mot Sverige og Finland, men styrkemessig var vi mye svakere. Roy har mast, mast og mast om at gutta må trene mer, særlig på styrkerommet. I dag er vi like sterke som nasjonene vi møter. Anders Bastiansen har to, tre mann på ryggen, og det gjør ham ingenting. Hele laget er mye sterkere fysisk, sier Marthinsen.

Han er klar på at Roy Johansen skal ha mye av fortjenesten, og håper Idretts-Norge vet å sette pris på ham ved neste galla.

- Hvis han ikke blir nominert til årets trener nå skjønner jeg ingenting. Med små ressurser har han fått utrolig mye ut av laget. Det er ikke bare spillerne som vil være attraktive for utenlandske klubber etter VM, Roy Johansen vil også være interessant både for landslag i Europa og klubblag i land som Sverige. Han har fått et navn i internasjonal hockey, sier Marthinsen.

BLOKKONGEN: IIHF har ingen statistikk over spillere med flest blokkeringer i VM, men om de hadde det ville Lars Erik Spets (til venstre) garantert ligget helt i toppen. Ifølge VG hadde han stoppet 16 skudd med kroppen før den siste kampen mot Frankrike. Foto:   (AP Photo/Petr David Josek)
BLOKKONGEN: IIHF har ingen statistikk over spillere med flest blokkeringer i VM, men om de hadde det ville Lars Erik Spets (til venstre) garantert ligget helt i toppen. Ifølge VG hadde han stoppet 16 skudd med kroppen før den siste kampen mot Frankrike. Foto: (AP Photo/Petr David Josek) Vis mer