Norge holder pusten i kveld

På gårsdagens landslagstrening frøs Espen Johnsen på tærne. Blir det kuldegrader i kveld, vil han ikke merke at de er der engang.

FORNEBU (Dagbladet): - Du har andre ting å tenke på enn at du fryser på beina, sier den norske Mestalla-helten til Dagbladet. - I kamper som den i kveld, betyr ikke smerte noe som helst. Og vi er norske - vi har spilt i snø før.

- Sånn sett kan det blitt verre for spanjolene.

Det er vårt land, og vi bestemmer været, tenkte jeg da snøfillene falt til frokost i går morges. Espen Johnsen sier han tenkte «det snør, det snør - tiddelibom». Og der han tittet ut av hotellromvinduet ute på Fornebu så han for seg hvordan nasjonen og norske journalister ville elske møkkaværet.

Og at Spania - helt etter den norske meteorologiske boka - hadde fått det været de fryktet.

- Da jeg så snøværet måtte jeg smile, sier Espen Johnsen. - Der og da forestilte jeg meg hva dagen ville bringe. Og sånn ble det også - det har vært mye snakk om været.

- I dag handler alt om å få det til på banen uansett hvordan forholdene er.

God magefølelse

Under forhold som i går, blir ballen glatt og død. Det er likt for begge lag. Under forhold som i går, er det fort gjort å fryse også. Men også det er likt for begge lag - det er ingen forskjell.

Bortsett fra den som sitter i hodet.

- Det er ikke ofte vi spiller fotballkamper i snøvær her hjemme heller, sier Espen Johnsen. - Her og nå kan jeg ikke huske at jeg noen gang har spilt en kamp med oransje ball. Men vi er mer vant til snø og kulde enn spanjolene, og det kan sjølsagt være en fordel.

- Uten at jeg tror den er så veldig stor.

Espen Johnsen forteller Dagbladet at han er uforskammet rolig foran kveldens EM-skjebnekamp på Ullevaal. Og at magefølelsen hans er den magefølelsen folket vil ha - optimistisk. Pluss det faktum at hans mange enorme prestasjoner på Mestalla lørdag kveld er lagret et sted i underbevisstheten.

Han er med andre ord nullstilt.

- Siden lørdag har jeg vært bevisst på å holde den kampen på avstand, forklarer han. - Jeg har prøvd å holde den unna hodet. Og derfor har jeg ikke lest aviser eller sett så mye av reaksjonene og omtalen her hjemme.

- Jeg har sett høydepunktene fra kampen på Eurosport - det er alt.

Vet hva som må til

Landslagets keepertrener Erik Thorstvedt har vært samtalepartner på veien til kveldens kamp. Han truet jo tross alt Espen Johnsen med juling hvis han ikke kom seg ned på jorda igjen etter lørdagens bragdforestilling. Men det har ikke vært veldig mye snakk - bare litt, de gangene Espen har trengt det.

Og grunnen til det er at han er flink til å tenke sjøl.

- Jeg vet hvilke tanker jeg må ha for å prestere, sier han. - Dermed ikke sagt at jeg kan love noe som helst. For sjøl om man er nullstilt og veldig kampklar, kan alt skje.

- Jeg prøver bare å holde fokus på at jeg skal stoppe baller.

I Spania hadde Espen Johnsen problemer med å høre sin egen stemme de gangene han skulle kommunisere med forsvaret. Han håper det blir litt lettere i kveld. For sjøl om det er sjefen i backfireren som bestemmer og setter forsvarslinja, er keeperen et viktig justeringsverktøy. De gangene det blir for lavt.

- Jeg må være med å dytte de fire bak ut når det trengs, sier han. - Men på Mestalla var det umulig å bli hørt. For jeg hørte bare min egen stemme de gangene jeg holdt for ørene. Og da hørte jeg den inni hodet mitt.

Trodde ikke på framtida

For 11 måneder siden satt jeg sammen med Espen Johnsen under Rosenborgs treningsleir på Gran Canaria. Han var deprimert og tungsinnet og lurte på om det beste han kunne gjøre var å forlate Rosenborg. For med Arni Gautur Arason som førstevalg på den tida så han ikke den framtida som kom.

Han var ikke engang i nærheten av å ane den suksessen han har hatt.

- Det stemmer det, sier Espen Johnsen. - Det har skjedd mye på ett år. Men jeg vil ikke si mer enn at det har vært et godt år for meg - det er fortsatt et par meget viktige kamper igjen. Derfor kan jeg ikke ta det store tilbakeblikket ennå.

- Men kanskje i kveld?

- Ja, litt - hvis det går bra. Da skal jeg kose meg skikkelig. Men jeg vil ikke slippe meg helt ned før etter Rosenborgs UEFA-cup- kamp i Beograd neste torsdag.

- Først etter den kampen skal jeg sette meg ned, slappe av og konkludere sesongen, sier Espen Johnsen til Dagbladet.

INNBITT OG KLAR: Landslagskeeper Espen Johnsen er hovedårsaken til at Norge stadig har en fair sjanse til å komme til fotball-EM i Portugal neste år. På snøtreninga i går var 23-åringen innbitt og kampklar. - I dag handler alt om å få det til på banen uansett hvordan forholdene er, sier Espen.