Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

Norge hoppet seg til sølvmedalje etter at Forfang knuste bakkerekorden

Hoppet seg inn i medaljekampen.

TOK BAKKEREKORDEN: Johann André Forfang ga alt i sitt siste hopp. Det sendte Norge inn i medaljekampen - i tillegg til at nordmannen tok bakkerekorden i Lahti. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
TOK BAKKEREKORDEN: Johann André Forfang ga alt i sitt siste hopp. Det sendte Norge inn i medaljekampen - i tillegg til at nordmannen tok bakkerekorden i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

OSLO/LAHTI (Dagbladet): Norge er regjerende mestere i lagkonkurransen for hoppherrene, etter det herlige gullet fra Falun-VM for to år siden.

Men etter et svakt mesterskap var det ikke Norge som var storfavoritter til å stikke av med seieren i årets VM i Lahti.

Etter svært varierende forhold var det Polen som stakk av med seieren, foran Norge. Det skjedde etter at Johann André Forfang sendte Norge inn i medaljekampen i andreomgangen.

Forfang klinte nemlig til med et hopp på 138 meter. Dermed knuste han den tidligere bakkerekorden med hele tre (!) meter - og sendte Norge rett inn i medaljekampen igjen.

- Jeg tror aldri jeg har hatt det så fælt. Jeg sto bak toalettet og gjemte meg. Fantastisk innsats av gutta, de henta fram sin beste prestasjon i lagkonkurransen. Jeg er imponert av både utøvere og apparatet. De som vant er bare bedre enn oss. Jeg følte løpet var litt kjørt. Men jeg har vært i Lahti en del ganger før og håpet Lahti skulle by på seg sjøl, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen etter sølvmedaljen var sikret for Norge.

Nære

Etter hopping som gikk i favør Norge mot slutten av andreomgangen, var det ingenting som var avgjort før aller siste runde.

Tross svært godt hopp av Andreas Stjernen holdt det ikke hele veien inn, men Norges sølvmedalje var svært velfortjent.

For hoppet på 125,5 meter sikret Norge sølvmedalje, men gutta måtte nede på sletta for å følge polske Kamil Stoch for å se om det kunne bli et sensasjonelt gull.

Polakken landet på 124,5 meter, og sørget for polsk gull, 25,7 poeng foran Norge. Østerrike ble nummer tre, drøye ti poeng bak Norge igjen.

Hoppet seg inn

Da to av fire hoppere hadde satt utfor fra alle nasjonene, var det Polen som ledet foran Østerrike, Norge og Tyskland.

Daniel André Tande var Norges tredje og nest siste mann. I de skiftende forholdene i Lahti leverte Tande et solid hopp på 126 meter. Det betydde at Norge for alvor var i medaljekampen før Andreas Stjernen skulle ut som Norges siste håp.

Dersom Norge skulle ta igjen Østerrike og Polen måtte nok noe drastisk skje med Gregor Schlierenzauer (Østerrike) eller Maciej Kot (Polen) før den aller siste runden.

Og da østerrikeren landa på 113,5 meter så det ut som at Norge kunne hoppe seg rett inn i sølvkampen igjen. Da hadde de plutselig 16,7 poeng opp til Norge.

Etter Stjernens herlige hopp kunne de norske gutta juble for sølv, mens Polen kunne juble for sitt første lag-gull.

Fikk svært dårlige forhold

I motsetning til det gode hoppet i førsteomgang, slet Fannemel på sitt andre hopp. Med svært dårlige forhold var det mye som skulle til for å få god nok poengsum.

For Fannemel landet på bare 112,5 meter i sitt andre og siste hopp. De dårlige forholdene må ta mye av skylda, men når Tysklands Markus Eisenbichler landet på 130,5 meter to hoppere senere, var forholdene mye bedre.

Dermed tok Tyskland et byks fra Norge, og økte avstanden til 37,7 poeng.

Da hadde juryen også bestemt at farten skulle økes, og hopperne klatret en gate opp.

Med et svakt hopp av Piotr Zyla fra Polen på 123 meter, var i det minste avstanden ned til Tyskland skrumet inn til drøye sju poeng.

Godt hopp av Fannemel

Det så veldig lyst ut etter Anders Fannemels hopp. Han var Norges første hopper i førsteomgangen, og landet på 131 meter.

Fannemel er den eneste av dagens fire hoppere som var med på å ta gull for to år siden, og viste hvorfor han fikk en plass på hopplaget i dag.

- Det er så godt å få en sånn start. Det er en grunn til at vi har vår nest beste mann i den første gruppa, for å få et psykologisk overtak, sa Johan Remen Evensen i NRKs hoppstudio.

- Mye kan skje

Etter tre hoppere tok Polen et stort byks bort fra Tyskland og Norge. Det var forventet, mente Alexander Stöckl før Andreas Stjernen hadde satt utfor som Norges siste i førsteomgangen.

Da hadde Johann André Forfang landet på 126,5 meter, mens Daniel André Tande hadde landet på 126 meter.

Polen ledet med 19,9 før den siste runden, men Tande hadde fortsatt trua.

- Det er fortsatt fem hopp igjen, så mye kan skje, sa Tande til NRK etter sitt hopp.

- Kommer til å bli knalltøft

Andreas Stjernen landet på 127,5 meter, noe som ga Norge en fjerdeplass før andreomgangen med 564,3 poeng.

Kamil Stoch sørget for polsk ledelse til andreomgangen etter sitt hopp på 130,5 meter. Polen endte opp med 591,9 poeng i førsteomgangen. Østerrike lå på andreplassen før andre omgang med 574,5 poeng, mens Tyskland tok tredjeplassen før finaleomgangen med 573,1 poeng.

- Å ta medalje her kommer til å bli knalltøft, sa NRKs Christian Nilssen før andreomgangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media