Norge kan gå til OL med tap

Selv om fotballjentene skulle tape kvartfinalen mot USA i natt, kan de fortsatt ha en sjanse til å få spille i Aten-OL neste år. Men det er ikke sikkert at de går til OL selv med seier over USA.

Innviklet?

Ikke så veldig.

Tre europeiske land skal delta i den kvinnelige fotballturneringen i Aten 2004. Hellas er automatisk kvalifisert som arrangørland.

De to siste OL-plassene står mellom de fire europeiske landene som skal spille VM-kvartfinaler: Sverige (som møter Brasil klokka 22.30 i kveld), Norge (som spiller mot USA klokka 01.30 i natt) samt Tyskland og Russland (som møter hverandre klokka 01.30 natt til fredag).

Eget play-off

Dersom Sverige og Norge taper sine kvartfinaler, blir det et eget play-off seinere i høst mellom de to nordiske landene pluss taperen av Tyskland- Russland. Vinneren av play-offet får delta i Aten-OL.

- Hvis bare ett europeisk land går til semifinalen, får vi en ekstra kvalifisering med én hjemmekamp og én bortekamp for hvert lag. Vinneren går til OL. Taper vi kvartfinalen mot USA, må vi bare håpe at Sverige ryker mot Brasil. I kvartfinalen Tyskland- Russland er det jo uansett et europeisk lag videre, sier toppfotballsjef Tore Krogstad.

Innen 30. aprilEt eventuelt kvalifiseringsspill skal være avviklet innen 30. april neste år.

- Det administreres av UEFA (Det europeiske fotballforbundet), som også skal trekke kampoppsettet. Foreløpig er det verken bestemt datoer eller spillesteder for et eventuelt play-off, sier fotballforbundets informasjonssjef Roger Solheim.

Må til finalen?

Hvis både Sverige og Norge går til semifinalen, kan kravet om OL-spill være å komme helt til VM-finalen. Sverige møter vinneren av Kina/Canada hvis de slår ut Brasil i kveld. Norge spiller semifinale mot vinneren av Tyskland- Russland hvis vi slår USA i natt.

- OL-plassene avgjøres av rekkefølgen til slutt. Bronsefinalen spilles 11. oktober, VM-finalen dagen etter. Det er en rimelig tøff kvalifisering når Norge kanskje må være finalist for å komme til Aten 2004. Teoretisk kan dramatikken ende i VM-finale mellom Sverige og Norge, begge OL-klare før kampen blåses i gang, sier Fotballforbundets administrasjonssjef Svein Rustad.

- Presset på USA

Toppfotballsjef Tore Krogstad tror det norske laget har en bra sjanse til å gå seirende ut av gigantmøtet med USA.

- Selv om de har prestert bedre enn oss hittil i VM, har de også det største presset på seg. Vi har absolutt en sjanse til å slå ut USA. Nattas kvartfinale kan tippe begge veier, sier Tore Krogstad.

Hvis OL-plassen ryker i natt, er det nærliggende å bruke ordet fiasko om den norske VM-innsatsen.

- Uansett VM-utfall ønsker vi å ha et sterkt og godt fokus på kvinnefotballen også i tida framover. Det arbeidet som er satt i gang, skal forsterkes. Detaljene får vi komme tilbake til når vi vet hvordan det har gått i VM, sier toppfotballsjef Tore Krogstad til Dagbladet.

  • 10 land deltar i den kvinnelige fotballturneringen i Aten-OL 2004.
KLART FOR FOTBALLDRAMA: Dagny Mellgren tester skuddfoten mot Bente Nordby på spillerhotellet. Vel vitende om at det er amerikanerne som har presset på seg.