INGEN DRØMMEMOTSTANDER: Norge kan for eksempel få Spania, som troner suverent øverst på Fifa-rankingen, i kvalifiseringsgruppa til EM 2016. Foto: Jose Jordan, AFP / NTB Scanpix
INGEN DRØMMEMOTSTANDER: Norge kan for eksempel få Spania, som troner suverent øverst på Fifa-rankingen, i kvalifiseringsgruppa til EM 2016. Foto: Jose Jordan, AFP / NTB ScanpixVis mer

Norge kan møte Spania, Belgia, Polen og Island

Se hvor tøff EM-vei Høgmo risikerer.

(Dagbladet): Norge var toppseedet foran VM-kvalifiseringen, men endte på en skuffende fjerdeplass. 23. februar 2014 trekkes gruppene til EM-kvalifiseringen som starter neste høst.

Og selv om det skal være 24 lag i sluttspillet, i motsetning til bare 13 europeiske VM-plasser, kan det bli meget tøft for Norge å komme til EM i Frankrike.

- Det blir ingen parademarsj å komme til EM 2016 heller. Men når vi tenker på at nær halvparten av medlemmene i Uefa skal være med - og at hvis EM hadde bestått av 24 lag tidligere, ville vi deltatt i alle sluttspill siden 2000 - ja, da er det et absolutt mål og krav at vi kommer oss til EM 2016, sa Kjetil Siem til Dagbladet sist uke.

Foran de to siste kampene i VM-kvalifiseringen, viste en beregning statistikerne bak nettsiden footballseeding.com utførte for Dagbladet at to seirer kunne ført Norge opp i andre seedingsnivå foran trekningen i februar.

Gruppetreere til playoff Slik gikk det som kjent ikke. Etter tap mot Slovenia og uavgjort mot Island kommer Norge til å være på tredje seedingsnivå - forutsatt at kvalifiseringen blir organisert som ventet.

Uefa har ikke bekreftet kvalifiseringsformatet ennå. Men alt tyder på at det blir ni grupper med enten seks eller fem lag i hver gruppe, slik det har vært i VM-kvalifiseringen.

Under Uefas toppledermøte i Dubrovnik i september ble det klart at den tradisjonelle kvalifiseringsmodellen skal brukes også til å finne deltakerne i EM 2016.

- Ja, det blir ingen ny modell nå, sa Kjetil Siem - som var til stede i Dubrovnik - til Dagbladet sist uke.

Toppledelsen i Uefa fatter det endelige vedtaket på et møte 12. og 13. desember.
Frankrike er vertsnasjon, og deltar ikke i kvalifiseringen. Dermed vil sannsynligvis de to beste lagene i hver gruppe og den beste gruppetreeren kvalifisere seg direkte til EM-sluttspillet.

TØFT EM-KRAV: Kjetil Siem sa det var et «absolutt krav» til Per-Mathias Høgmo at Norge kommer til EM i Frankrike i 2016. Det kan bli vanskeligere enn mange tror. Foto: Sjur Stølen
TØFT EM-KRAV: Kjetil Siem sa det var et «absolutt krav» til Per-Mathias Høgmo at Norge kommer til EM i Frankrike i 2016. Det kan bli vanskeligere enn mange tror. Foto: Sjur Stølen Vis mer

De øvrige åtte treerne vil spille playoff om de fire siste plassene.

Norge på nivå tre Dersom denne modellen blir bekreftet, vil gruppene mest sannsynlig trekkes basert på Uefas landslagsranking. Den er oppdatert med de seneste resultatene hos footballseeding.com (se egen faktaboks).

Det kan bli noen forskyvninger mellom lagene øverst og nederst på de respektive nivåene, men Norge vil være seedet på tredje nivå om denne modellen blir benyttet.

At det er gode lag i øverste seedingsnivå er ingen overraskelse. Samtlige lag der vil by på skikkelig hodebry for Høgmo og hans menn. Sju av lagene her er VM-klare, mens Portugal og Hellas skal spille VM-playoff.

Island på femte nivå Det finnes også nok av tøffe motstandere i den andre seedingsgruppa. For eksempel suverene gruppevinnere fra VM-kvalifiseringen som Sveits og ikke minst Belgia. Eller tøffe nabooppgjør mot Sverige eller Danmark.

Det er gode også lag på nivået under Norge. Lag som Armenia, Polen og Bulgaria var med og kjempet om playoffplasser helt inn mot de avsluttende to rundene i VM-kvaliken.

Går vi enda et hakk ned, til nivå 5, finner vi blant annet Island og Albania. Norge tok ett poeng mot hver av disse nasjonene i løpet av doble møter i VM-kvalifiseringen.

På sjette og nederste seedingsnivå ligger seks lilleputtnasjoner - og Kasakhstan, som til tross for sine 17 millioner innbyggere er en lilleputt i fotballsammenheng.