BLIR ENDRINGER: Men 10 000-meteren kommer neppe tilbake på EM-programmet i skøyter. Det upopulære vedtaket kan imidlertid endres før det trer i kraft sesongen 2017. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX
BLIR ENDRINGER: Men 10 000-meteren kommer neppe tilbake på EM-programmet i skøyter. Det upopulære vedtaket kan imidlertid endres før det trer i kraft sesongen 2017. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIXVis mer

Norge kan redde 10 000-meteren i EM på skøyter

Men det vil vi ikke.

(Dagbladet): Det skapte bølger i hele Idretts-Norge da den mer enn ett år gamle nyheten om at 10 000-meteren i EM på skøyter blir fjernet fra 2017-sesongen.

I stedet skal allround-EM gjøres om til et EM i enkeltdistanser, men også med en sammenlagtvinner.

10 000-meteren blir erstattet av en 1000-meter, noen som blant annet fikk verdens suverent beste allroundløper, nederlandske Sven Kramer, til å varsle at han ikke kommer til å gå EM framover.

Kan reverseres Nå bekrefter derimot sportskoordinatoren i det internasjonale skøyteforbundet ISU, Fabrice Prahin, overfor Dagbladet, at vedtaket fra skøytekongressen i 2014 kan oppheves før det trer i kraft.

- Ja, absolutt. ISU-kongressen er hvert andre år, og det betyr at denne regelen kan endres på den neste kongressen i juni 2016 om det kommer et forslag fra et av medlemmene våre, skriver Prahin i en e-post.

Foreløpig er det ingen som har foreslått å endre det upopulære vedtaket. Det kommer heller ikke Norges Skøyteforbund til å gjøre.

- Litt uavhengig av 10 000 i EM har vi satt i gang en grundig diskusjon om konkurransekonseptet i skøyter. At EM er blitt til veldig mange EM der vi skal kåre fjorten europamestere er noe vi ikke liker, sier skøytepresident Rune Gerhardsen til Dagbladet.

Tour de Skate Diskusjonene som nå går i Skøyte-Norge handler om langt mer fundamentale endringer i den tradisjonsrike sporten enn å droppe 10 000-meteren i EM.

Først og fremst fordi Gerhardsen og skøytefolket mener det ikke er nok å klatte på en sport som sliter med å få oppmerksomhet.

For mens langeren, alpint og skiskyting dundrer av gårde med verdenscupløp hver eneste helg i vinterhalvåret, er det langt og lenge mellom hvert skøyteløp.

- Det har vært snakk om å droppe hele EM og heller legge inn verdenscupløp. I så fall ville vi jo få flere 10 000-meter enn vi har nå. Vi har også drodlet litt om å lage en Tour de Skate. I forkant av den neste ISU-kongressen skal vi legge fram forslag som har en større og bredere ramme for endringer i skøytesporten, forteller Gerhardsen.

- Ikke særlig musikalsk Da Hamar Arbeiderblad omtalte 10 000-meterforsvinningen for Kramer hevdet han at det var norske skøyteledere som sto bak forslaget. Ifølge Prahin i ISU kom forslaget fra Nederland, og som største skøytenasjon fikk de med seg resten på å kutte ut milløpet fra EM.

Gerhardsen forteller at ingen egentlig syns det var et bra forslag, til tross for at samtlige stemte for.

- Det var ikke særlig musikalsk det vedtaket der. Jeg tror ingen av oss som var til stede var komfortable med det som skjedde, så nå tror jeg det er klima for å gjøre noen litt større grep på den neste kongressen, sier skøytepresidenten til Dagbladet.