OVERLEGNE: At Marit Bjørgen og de norske damene er klart best i verden, er ingen overraskelse for langrennspublikummet. At de er så overlegne som nasjonskampen i verdenscupen viser, er kanskje mer overraskende. Foto.Hans Arne Vedlog / DagbladetSendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OVERLEGNE: At Marit Bjørgen og de norske damene er klart best i verden, er ingen overraskelse for langrennspublikummet. At de er så overlegne som nasjonskampen i verdenscupen viser, er kanskje mer overraskende. Foto.Hans Arne Vedlog / Dagbladet Sendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Norge kan stryke gutta - i år hadde jentene vunnet nasjonscupen alene

- Det er formidabelt.

(Dagbladet): Du tror det ikke før du får se det, var det en selvtitulert seriemester som sa for noen år siden. Omtrent som stillingen i nasjonskampen i verdenscupen i langrenn nå.

Der de norske langrennsutøverne har skuffet inn både pallplasser, premiepenger, heder og ære, har resten av verden stort sett kjempet om de mindre gjeve plasseringene.

Det bærer også poenglista i verdenscupen preg av. For herrene er det i skrivende stund dobbelt norsk, med Martin Johnsrud Sundby allerede klar som vinner, mens det for damene er seksdobbelt norsk på toppen av den sammenlagte lista.

Norge vs verden
Dermed ser også den totale lista i nasjonskampen, altså der hvert lands totale antall verdenscuppoeng summeres, ganske brutal ut:

1. Norge,     14819 poeng
2. Russland    5475 poeng
3. Sverige      4825 poeng
4. Finland       2823 poeng
5. Tyskland     2308 poeng
6. Sveits        1780 poeng

- Det er ganske formidabelt. Vi hadde vel vunnet uten herrene også, selv om poengene deres da hadde gått til noen andre, sier langrennssjef Åge Skinstad til Dagbladet.

For de norske damene har samlet 7601 poeng mellom seg, altså godt over 2000 poeng mer enn det russerne på andreplass har tatt med seg totalt i verdenscupen i år.

Dersom totalvinneren for damene i år, Marit Bjørgen, går på en ny sesong også neste år, får de norske damene en friplass i hvert eneste verdenscupløp gjennom hele sesongen også.

Det er med andre ord ingen fare for at Norge skal detroniseres som verdens beste langrennsnasjon i nær framtid. Likevel er det enkelte faresignaler. Som Dagbladet skrev om tidligere i dag viser U23-rankingen at de norske ungjentene spesielt stiller langt bak i køen av utøvere som jevnlig plukker med seg verdenscuppoeng.

Det svenske håpet
Skinstad forklarer det med den norske modellen for utvikling av langrennsutøvere og kvotesystemet i verdenscupen.

Men der Marit Bjørgen, Heidi Weng og Therese Johaug har tapetsert pallen i år kan det snart blande seg inn en svensk tjej. Stina Nilsson, som vinner U23-rankingen i verdenscupen i år, har alle forutsetninger for å bli en toppløper på linje med Charlotte Kalla, Weng og de andre.

- Stina Nilsson kan bli verdens beste langrennsløper om noen år, sier Skinstad til Dagbladet.