NORGES NØKKEL: Steinar Ege var plaget av migrene mot Sverige lørdag. Håndballekspertene mener keeperen er Norges viktigste spiller. Foto: Erlend Aas / Scanpix
NORGES NØKKEL: Steinar Ege var plaget av migrene mot Sverige lørdag. Håndballekspertene mener keeperen er Norges viktigste spiller. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Norge kan ta EM-medalje

Ekspertene er enige før avkast mot Kroatia i kveld.

|||Direkte kl. 20.10: EM i håndballstudio

(Dagbladet): I kveld starter EM i Østerrike. På hjemmebane for to år siden tok de norske gutta en sjetteplass, etter at semifinalesjansen glapp i en dramatisk kamp mot Kroatia.

Norge åpner mot nettopp Kroatia kl. 20.10 og håndballeksperter Dagbladet har snakket med i dag tror de norske gutta kan få sin revansj.

Ikke bare mot kroatene, men også i EM - i form av en medalje.

- Med treff og flyt er det en mulighet for vi kan spille om en medalje, sier TV2-ekspert Bent Svele.

Alt må klaffe NRK-ekspert Øystein Havang er enig.

VIKTIG: Børge Lund er på Haraldsens liste over Norges tre viktigste spillere. Foto: Henning Bagger / SCANPIX
VIKTIG: Børge Lund er på Haraldsens liste over Norges tre viktigste spillere. Foto: Henning Bagger / SCANPIX Vis mer

- Vi er en outsider, hvis vi skal ta medalje må alt klaffe. Men det kan skje, sier Havang som beskriver sjansene til medalje som like store som at Norge havner for eksempel på en 8. plass.

- Holder vi oss skadefrie og har en god start, så er medalje definitivt en mulighet. Våre beste spillere må være på topp, hvis vi skal være med helt der oppe.

Dagbladet-ekspert Stian Haraldsen mener Norges gruppe med kroatene, Russland og Ukraina er bortimot perfekt. Også han tror trener Robert Hedins mannskap er kapable til edelt metall.

- Ja, så absolutt. Men det er lang vei fra å ha en mulighet til å ta medalje til å faktisk komme seg til en semifinale. Over halvparten av lagene har gode medaljesjanser og marginer vil avgjøre, sier Haraldsen.

Frankrike soleklar favoritt Ekspertene vurderer Kroatia som det aller beste laget i Norges gruppe. Ukraina er det dårligste, Norge er nest best.

Alle mener Frankrike er den store gullfavoritten i mesterskapet.

- Det er vanskelig å komme utenom Frankrike, et komplett lag. Bak dem kommer en haug med lag som har medaljeambisjoner. Men nå, rett før EM-starten, er gulltipset mitt Frankrike. De vil i så fall klare det de norske jentene ikke klarte før jul, nemlig å fullføre gulltrippelen. Franskmennene vant OL i 2008 og VM i fjor, sier Haraldsen.

TV2-Svele er spent på Spania og Polen.

- Men Frankrike er en soleklar favoritt.

TØFF START: Trener Robert Hedin og Kristian Kjelling får mange svar i EM-åpningen mot Kroatia i kveld. Foto: Henning Bagger / SCANPIX
TØFF START: Trener Robert Hedin og Kristian Kjelling får mange svar i EM-åpningen mot Kroatia i kveld. Foto: Henning Bagger / SCANPIX Vis mer

Havang mener Norge er med blant mange lag bak franskmennene.

- Alle snakker om Frankrike som den største favoritten, svært få snakker om Norge. Kroatia, Tyskland, Danmark, Island og  Spania nevnes i feltet bak Frankrike. Der mener jeg også Norge kan være med.

Ege er nøkkelen Noen timer før avkast undrer Svele mest på om Norge klarer å heve seg til nivået laget holdt da Slovenia ble beseiret tidligere i januar.

- Om vi kommer opp dit, så ser jeg lyst på EM.

Havang mener nøkkelen i kveld er keeper Steinar Ege, og om han er frisk.

- Det tror jeg han er. Jeg er spent på hvor gode Kroatia er. Jeg er usikker på dem, de klager på skader og usikkerhet rundt toppspillerne.

Dagbladets Haraldsen tror Norge får et klar svar på hvor laget står, mot kroatene.

- Vi møter medaljegrossistene Kroatia i første kamp. Norge har også hatt sentrale spillere småskadd og syke i oppkjøringen, vi har ikke råd til mange spesielt mye under 100 prosent.

EKSPERT: Dagbladets Stian Haraldsen. Foto: Dagbladet
EKSPERT: Dagbladets Stian Haraldsen. Foto: Dagbladet Vis mer

PS! Keeper Steinar Ege mener Norge bare regnes som medaljekandidat av patriotiske norske journalister.

- Andre eksperter og trenere rundt om i Europa ramser opp sju-åtte medaljekandidater, men Norge er ikke blant dem, sier Ege til NRK.

EKSPERT: NRKs Øystein Havang. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
EKSPERT: NRKs Øystein Havang. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
EKSPERT: TV2s Bent Svele. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
EKSPERT: TV2s Bent Svele. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer