Fotballandslaget, VM-kvalifisering

- Norge kan trekkes i poeng

Den tidligere toppdommeren Eduardo Iturralde González hevder at Norge kan oppleve harde sanksjoner etter sitt budskap før Gibraltar-kampen.

BUDSKAP: Det norske fotballandslaget tok et aktivt standpunkt før kampen mot Gibraltar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB
BUDSKAP: Det norske fotballandslaget tok et aktivt standpunkt før kampen mot Gibraltar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB Vis mer
Publisert

GIBRALTAR/OSLO (Dagbladet): Den norske protesten i forkant av Gibraltar-kampen har rukket å gå sin gang i europeiske medier. Blant dem som gjorde et poeng ut av diskutere hendelsen var den spanske radiokanalen Cadena SER.

I sitt program «El Larguero» ble det nemlig hevdet at Norge fort kan vente seg strenge sanksjoner, dersom FIFA ønsker å statuere et eksempel,

- Det er slik at ethvert politisk budskap, eller religiøst utspill, ethvert slogan er strengt forbudt. Man kan vente seg strenge sanksjoner, og de kommer til å være økonomiske, sa Eduardo Iturralde González, tidligere toppdommer i Spania.

Kan bli poengtrekk

54-åringen var registrert FIFA-dommer mellom 1998 og 2012, og har dømt El Clásico ved tre anledninger i sin karriere. Siden har han vært å finne på spansk radio og i spanske aviser som en aktiv dommerstemme.

Onsdag kveld var han igjen innom spansk radio, og bidro med sine tanker rundt de norske spillernes t-skjorter i forkant av kampen mot Gibraltar.

Den tidligere toppdommeren var først ikke klar over at det var en kamp i VM-kvalifiseringen, men da han fikk det klart så mente han at det fort kan få negative følger for det norske landslaget.

- Jeg regner med at det blir en økonomisk sanksjon, og så får vi se om FIFA slår hardere ned på det, for da kan de trekke dem i poeng, sa Iturralde González.

I SENTRUM: Dommer Eduardo Iturralde González (til høyre) har dømt store kamper i Spania. Foto: REUTERS/Albert Gea
I SENTRUM: Dommer Eduardo Iturralde González (til høyre) har dømt store kamper i Spania. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer

- Det ville vært annerledes om dette var en vennskapskamp, for der kan du ikke trekkes i poeng. Her kan de trekke poeng, og de kan trekke mer enn tre poeng også.

Den tidligere toppdommeren var klar på at det å hisse på seg FIFA ikke er noen lur idé, men at han tror uansett at utfallet her vil bli mindre dramatisk enn det som er mulig.

- Jeg tror det blir en bot, men jeg tror ikke de trekker poeng, fortalte 54-åringen.

- Selv om jeg tror vi alle er enige i at budskapet her er bra, så er det farlig å skulle åpne døra for flere politiske budskap. Hva skjer om vi får et budskap som halve fotballverdenen er imot, spurte den tidligere dommeren retorisk.

Reglementet

Til Dagbladet forteller generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, at gjennomføringen av markeringen ble planlagt internt av landslagsledelsen.

BEDRE Å UNNGÅ: - Det er bedre å unngå en boikott av Qatar-VM mener fotballlandslagets nyutnevnte kaptein Martin Ødegaard i et pressemøte 13. mars. VIDEO: Norges Fotballforbund Vis mer

- Dette er ikke noe fotballforbundet har diskutert eller planlagt. Dette er initiativ tatt av – og gjennomført av – landslagstroppen. Det er helt fint. Det viser engasjement for et viktig spørsmål som kommer til å prege fotballen og debatten i uker og måneder framover, sier Bjerketvedt.

I henhold til FIFAs reglement i kvalifiseringen til VM i Qatar 2022 står det følgende (oversatt fra engelsk, jour.anm):

24 – Lagutstyr 1. Den deltakende nations forbund skal innrette seg med FIFAs gjeldende utstyrsreglement. Vising av politiske, religiøse eller personlige meldinger eller slagord på noe språk eller vis av spillere eller støtteapparat på lagets drakter, utstyr (inkludert utstyrsbager, drikkeflasker, medisinkoffert osv.), eller på kroppen er forbudt. Det sammen visning av kommersielle beskjeder eller slagord på noe språk eller i noen form av spillere eller støtteapparat er ikke lov så lenge man er i aktivitet som er offisielt arrangert av FIFA (dette inkluderer inne på stadion i sammenheng med offisielle kamper og treningsøkter, samt under offisielle pressekonferanser eller aktiviteter i mixed zone).

Ifølge Bjerketvedt har ikke dette vært en diskutert faktor inn mot kampen mot Gibraltar.

- Det er ikke noe spørsmål vi har gått inn i. Om det skjer i forbindelse med kampen er innenfor eller utenfor regelverket. Det får vi eventuelt se på hvis det kommer en reaksjon. Men vi tror vel ikke det, sier Bjerketvedt.

- Så det er ikke gjennomgått en juridisk vurdering av markeringen mot Qatar?

- Nei, det er det ikke.

- Dere frykter ikke for eksempel poengtrekk?

- Det er ikke gjort sånne vurderinger, nei.

T-skjortene hadde påskriften «HUMAN RIGHTS – ON AND OFF THE PITCH» og var derfor ikke myntet direkte verken på Qatar, eller et annet regime. Dermed er det usikkert om dette faller inn under FIFAs reglement.

Verken FIFAs presseavdeling eller kommunikasjonssjef Onofre Costa har besvart Dagbladet henvendelser torsdag formiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer