Fotballandslaget, VM-kvalifisering

- Norge kan trekkes i poeng

Den tidligere toppdommeren Eduardo Iturralde González hevder at Norge kan oppleve harde sanksjoner etter sitt budskap før Gibraltar-kampen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

BUDSKAP: Det norske fotballandslaget tok et aktivt standpunkt før kampen mot Gibraltar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB
BUDSKAP: Det norske fotballandslaget tok et aktivt standpunkt før kampen mot Gibraltar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Alt om VM

GIBRALTAR/OSLO (Dagbladet): Den norske protesten i forkant av Gibraltar-kampen har rukket å gå sin gang i europeiske medier. Blant dem som gjorde et poeng ut av diskutere hendelsen var den spanske radiokanalen Cadena SER.

I sitt program «El Larguero» ble det nemlig hevdet at Norge fort kan vente seg strenge sanksjoner, dersom FIFA ønsker å statuere et eksempel,

- Det er slik at ethvert politisk budskap, eller religiøst utspill, ethvert slogan er strengt forbudt. Man kan vente seg strenge sanksjoner, og de kommer til å være økonomiske, sa Eduardo Iturralde González, tidligere toppdommer i Spania.

Kan bli poengtrekk

54-åringen var registrert FIFA-dommer mellom 1998 og 2012, og har dømt El Clásico ved tre anledninger i sin karriere. Siden har han vært å finne på spansk radio og i spanske aviser som en aktiv dommerstemme.

Onsdag kveld var han igjen innom spansk radio, og bidro med sine tanker rundt de norske spillernes t-skjorter i forkant av kampen mot Gibraltar.

Den tidligere toppdommeren var først ikke klar over at det var en kamp i VM-kvalifiseringen, men da han fikk det klart så mente han at det fort kan få negative følger for det norske landslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer