Norge kan vinne VM

MOLDE (Dagbladet): Norge-Saudi-Arabia 6-0. Hvorfor ikke innrømme det, Drillo: Norge kan vinne VM. Det er begrenset hvor tjukke briller man skal bruke for å se bak resultatene så lenge det faktisk bare er resultatene som teller. Drillos resultater gjør Norge til en VM-favoritt - verken mer eller mindre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går kveld satt Drillo i kjent stil og plukket fram alle forhold som begrenset begeistringen etter utklassingen av Saudi-Arabia.

Han snakket konsekvent om det som skjedde etter at Saudi-Arabia fikk sin andre mann utvist. Ingen ting om at Drillos på det tidspunktet faktisk ledet 2-0, og allerede hadde avgjort kampen.

Det samme gjorde Drillo etter 5-2 over Mexico, 2-0 borte over Danmark, og 3-3 borte mot Europas beste lag, Frankrike. Bare ikke etter 2-2 borte mot Belgia - for da burde Drillos ifølge sjansestatistikken ha vunnet.

Antallet målsjanser er blitt den naturlige måleenheten på kvalitet i Drillos regjeringstid. Og den riktigste.

Men i et fotball-VM er sjansestatistikken av perifer interesse.

  • Der handler det om å vinne. Om resultater. Om å score et mål mer enn motstanderen, uavhengig av antall sjanser.

Og på det området er Drillos en av verdens beste fotballnasjoner for øyeblikket.

Sjansestatistikken er ikke egnet til annet enn trøst eller irritasjon.

En mester

Det er en vanskelig vurdering, men antakelig er det ingen nasjoner som reiser til Frankrike med bedre resultater enn Drillos.

Triumfferden gjennom VM-kvalifiseringa mot middels motstandere var mer enn solid. De siste oppkjøringskampene har vært formidable. Resultatmessig - men langt på vei også sjansemessig.

Og alt sammen i en periode der Drillo har eksperimentert mer enn noen gang, og bevisst holdt en antatt førsteellever minst et par spillere unna offentligheten.

Drillo er en mester i å ødelegge den spontane, subjektive moroa - og ære være han for det. Edrueligheten og den iskalde analysen foran videoskjermen har vært en av Drillos viktigste suksessfaktorer.

Men i arbeidet med å se bak resultatene, må også Drillo erkjenne viktigheten av et av de mest elementære budskap en hvilken som helst lilleputt-trener har tilegnet seg:

Et lag blir aldri bedre enn motstanderen gjør det til.

Og faktum er at Drillos har gjort livet til et helvete for alle motstanderne i VM-sesongen. Det er derfor vi har vunnet, eller spilt uavgjort, mot motstandere som ifølge alle tilregnelige rankinglister er definert som litt bedre, på høyde med, eller litt svakere enn oss.

Med andre ord: Ypperste kvalitet alt sammen.

Det handler med andre ord ikke om at Drillos har hatt det for lett. Det handler om at motstanderne har hatt det for vanskelig.

Klasseforskjell

At Drillos i tillegg har vunnet et par av kampene med utklassingssifre, viser at laget går til VM med en avgjørende dimensjon ut over det å kunne ødelegge.

  • Saudi-Arabia var ikke i nærheten av å tukle med Drillos i går i løpet av de snaue førti minuttene det var en real fotballkamp. Det sto 2-0 til Drillos før Saudi-Arabia fikk sin andre mann utvist. Kampen var avgjort. Det vitner om klasseforskjell. 6-0 til slutt, er utklassing.
  • Mexico var like sjanseløse på Bislett for en drøy uke siden - uavhengig av baneforhold. Mexico sparte flere av sine beste spillere, det samme gjorde Drillo. Det sto 2-0 i løpet av et kvarter. Kampen var avgjort. Det vitner også om klasseforskjell. 5-2 til slutt, var akkurat som i går: Utklassing.
  • 2-0 borte over Danmark i Parken i en sjansemessig jevn kamp, er også en slags utklassing. Danmark borte er noe av det vanskeligste man kan møte.
  • 3-3 borte mot Frankrike er et glimrende resultat, men sjansemessig flatterende. Men da stilte Drillos med et mannskap temmelig fjernt fra det som åpner mot Marokko i VM 10. juni.
  • 2-2 borte mot Belgia er et meget godt resultat. Det burde vært ett mål bedre.
  • Resultatene taler for seg. De er bare en VM-favoritt verdig.

Kanskje gjør Drillo det enklere for seg selv hvis han aksepterer at han faktisk disponerer et mannskap som kan vinne VM. Og at han gjør det uten forbehold. Det ligger ikke til hans natur. Men det ligger gledelig nære sannheten.

VM-troppen

  • Drillo offentliggjør VM-troppen i ettermiddag. Det skjedde ingen ting i går som påvirker Dagbladets oppfatning. Vi mener han bør reise til Frankrike med følgende 22 spillere:

Frode Grodås, Thomas Myhre, Espen Baardsen, Gunnar Halle, Alf-Inge Håland, Erik Hoftun, Dan Eggen, Ronny Johnsen, Henning Berg, Stig Inge Bjørnebye, Petter Rudi, Øyvind Leonhardsen, Erik Mykland, Kjetil Rekdal, Ståle Solbakken, Vidar Riseth, Roar Strand, Egil Østenstad, Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, Håvard Flo og Jostein Flo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer