Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge kåret til verdens beste sportsnasjon

- I forhold til størrelsen, skriver storavisa Financial Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Hvilket land er verdens beste i sport? Og hvilket land er det beste i forhold til størrelsen?».

Sånn starter en ukegammel artikkel i den britiske storavisa Financial Times.

Systematisk gjennomgang
I denne artikkelen går journalist Simon Kuper systematisk gjennom ulike lands resultater i olympiske leker gjennom historien.


Disse resultatene er for øvrig tilgjengelige på hjemmesidene til den olympiske bevegelsen.

I tillegg analyserer Kuper verdensmesterskapene i en rekke idrettsgreiner, noe som etter hvert danner grunnlaget for en rangering av de forskjellige landene i undersøkelsen.

Vinter-OL viktig

Vel å merke er dette ingen vitenskapelig undersøkelse. Eller som Kuper sier det sjøl: «Metodologien min er høyst diskutabel».

Blant annet vil noen kanskje si seg uenig i å holde alle andre kvinne-VM enn fotball-VM utenfor regnestykket. For Norge er det i alle fall en fordel at dette mesterskapet er med.

TIL TOPPS: Bjørn Dæhlie var en gullgrossist, og han har en stor del av æra for at Norge nå omtales som verdens beste sportsnasjon. Bildet er fra VM på ski i Trondheim i 1997. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
TIL TOPPS: Bjørn Dæhlie var en gullgrossist, og han har en stor del av æra for at Norge nå omtales som verdens beste sportsnasjon. Bildet er fra VM på ski i Trondheim i 1997. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer


Fordel drar Norge også av vinter-OL, hvor landet rangeres høyest av alle - vurdert ut fra hvilke nasjoner som har sanket flest medaljer gjennom tidene.

«Kuper-prisen»

Etter til slutt å ha summert opp alt dette, deler Kuper ut det han kaller «Kuper-prisen», og den går til USA.


Etter hans mening er det altså USA som er verdens fremste sportsnasjon, fulgt av Sovjetunionen/Russland, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Brasil, Italia og Australia.

USAs seier framstår som overlegen, særlig fordi nasjonens største sport - amerikansk fotball - er utelatt fra gjennomgangen. Begrunnelsen er at ingen andre nasjoner satser stort på idretten.

Rike land best

Men så følger svaret på det andre spørsmålet Kuper stilte innledningsvis i artikkelen, og det er kanskje mer interessant sett med norske øyne.


«Hvem er verdensmesteren målt per antall innbyggere? Det er Norge, med mer enn fire poeng for hver million av landets 4,6 millioner innbyggere. Norge utkonkurrerer hele Afrika og Asia (eksklusive Oseania), sjøl når de ses under ett.

image: Norge kåret til verdens beste sportsnasjon

Det er viktig å merke seg at Norge ligger høyest på FNs indeks på menneskelig utvikling. Her ligger Australia, den nest beste sportsnasjonen målt per innbygger, som nummer tre. Så jo rikere et land er, dess bedre virker det å være i sport,» konkluderer Kuper.

Si din mening:

•Er det mulig å avgjøre hvilket land som er verdens beste sportsnasjon, og hvordan må det i så fall gjøres?