Live-published photos and videos via Shootitlive

Norge-Nord-Irland i VM-kvaliken

Norge kjempet seg til seier mot Nord-Irland: - Det var en krig rett og slett

Norge kriget seg til seier mot playoff-klare nord-irer

Norge - Nord-Irland 1-0 (0-0):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Lars Lagerbäcks Norge fikk en særdeles etterlengtet opptur da San Marino ble slått hele 8-0 på bortebane torsdag.

Søndag kveld var oppgaven for Lagerbäcks gutter betydelig vanskeligere, men langt fra umulig - selv om tabellen i VM-kvalikgruppe C vitnet om at Nord-Irland er et langt bedre fotballag enn Norge.

- Det ble som vi hadde forventet. En veldig tett match, men jeg synes vi gjør det veldig bra. De får noen sjanser på slutten, ellers kontrollerer vi kampen og ligger som vi skal gjøre. Det her var for meg en bra fotballkamp, sa landslagssjef Lars Lagerbäck til Max etter kampen.

Det var de imidlertid ikke i kveld. Et usedvanlig tamt nordirsk lag slet mot Norge, og det var fortjent da Chris Brunt scoret kampens eneste mål i egen kasse på absurd vis etter 71 minutter.

Michael O'Neills lag hadde allerede sikret 2. plass bak Tyskland og playoff om VM-plass før kveldens match på Ullevaal, mens Norge med seier ville sikre seg den ubetydelige 4.-plassen.

Lagerbäck gjorde fire endringer fra laget mot San Marino. Inn kom Ørjan Håskjold Nyland, Tore Reginiussen, Stefan Johansen og Alexander Søderlund for Rune Jarstein, Gustav Valsvik, Martin Linnes og en skadet Joshua King.

Kjedelig før pause

Det som skjedde før pause på nasjonalarenaen kan dessverre ikke kategoriseres som noe annet enn et langt gjesp. Norge viste glimt av noe positivt med lange baller mot de to alexanderne på topp – Søderlund og Sørloth – innimellom, men det var litt for sjelden noen av lagkompisene som maktet å plukke opp nedfallsfrukten.

- Det var en krig rett og slett. Vi visste jo fra sist at Nord-Irland er gode i duellspillet så bestemte oss for å matche det, og det synes jeg vi klarte, sa Alexander Sørloth, én av kampens beste spillere, til Max etter kampen.

- Jeg visste at de hadde to store og sterke midtstoppere. Jeg så kampen sist, de vant de fleste av duellene, så jeg bestemte meg for å vinne kampen i kampen mot McAuley og Evans, og det følte jeg gikk greit.

Makker Alexander Søderlund skrøt av Sørloth etter kampen.

- Det gikk kjempebra. Han gjorde en kjempekamp, han jobbet knallhardt og vant mange baller. Det er deilig når du har en sånn ved siden av deg, sa Alexander Søderlund til Max da han ble spurt om samarbeidet med navnebror Sørloth.

Nordirene lå dypt i banen og forsvarte seg svært godt på Ullevaal, men heller ikke de hadde noe særlig å bidra med framover.

Men fans, det har nordirene. De grønnhvite supporterne sjarmerte hele Europa under EM i fjor, og i kveld viste de innimellom hvorfor, med høylytt sang og gode humor: «Norway, give us a song».

De fikk dessverre ikke svar.

Lagerbäcks gutter festet et grep på matchen de siste ti minuttene inn mot pause, men til tross for et godt slått frispark fra Stefan Johansen og tre (!) skudd fra distanse fra Birger Meling etter norske cornere, skapte ikke de rødhvite noen reelle sjanser.

Norsk overtak

Norge fortsatte å holde et aldri så lite tak på oppgjøret etter hvilen, og etter seks minutter ble Ullevaal sendt til himmels da Alexander Søderlund styrte ballen kontrollert i nettet etter to returer fra Nord-Irland-keeper Michael McGovern.

Problemet var bare at Tore Reginiussen sto i offside da han plukket opp retur nummer én. Annullert, med andre ord.

Norge, anført av en strålende Sander Berge, fortsatte overtaket, og etter 71 minutter skjedde det:

Norge kjempet seg fram med muskler langs venstresiden, og Stefan Johansen løftet ballen høyt inn foran målet til Michael McGovern.

Keeperen var høyest og fikk en hånd på ballen, men styrte den videre til lagkompis Chris Brunt, som bommet totalt og banket kula opp i nettaket i eget bur.

Målet var absurd i seg selv, men ikke minst all den tid Brunt er kjent for et av de bedre venstrebeina i Premier League.

Ble still etter selvmålet

Den nordirske fansen trodde knapt det de så på Ullevaal, og Brunts uheldige øyeblikk var åpenbart det som skulle til for at de ble stille.

Nord-Irland skapte et par halvsjanser det siste kvarteret, men maktet aldri å utlikne på Ullevaal. Dermed fikk Lars Lagerbäck seg nok en opptur i landskamp nummer sju.

- To seire på rad i kvaliken, det smaker veldig godt. Nå er det lenge siden. Det er forbanna deilig, sa Alexander Søderlund til Max etter seieren.

Uansett, det er Nord-Irland som har mest å juble for. De skal spille VM-playoff i november. For Norges del kommer neste kamp av betydning først om et år.