Fotball-VM for kvinner 2019

Norge klar for VM-kvartfinale etter straffedrama

Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia med rødt kort, annullert mål, VAR, sjansebonanza, ekstraomganger og til slutt straffesparkkonkurranse.

VIDERE I MESTERSKAPET: Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia. Bilder fra NRK Vis mer
  • Norge - Australia 1-1 (5-2 etter straffesparkkonkurranse)

NICE (Dagbladet): Norge er klar for kvartfinale i fotball-VM etter seieren over Australia i Nice i kveld, på dagen fire år etter forrige VM-sluttspillskamp mot England, som kan bli Norges motstander i torsdagens kvartfinale.

Avgjørelsen falt så seint som klokka 23.50 etter fire sikre norske straffer i straffesparkkonkurransen denne lørdagskvelden.

- Fy så gøy dette var. I straffekonkurransen viste vi hvor god selvtillit vi har i laget, og hvor fortjent det var at vi vant til slutt. Det er sykt gøy, sier en ekstatisk Caroline Graham Hansen til NRK retter etter at seieren er et faktum.

En nydelig stikker fra Karina Sævik og en tilsvarende strålende avslutning fra målsniken Isabell Herlovsen i det 31. spilleminutt, så ut til å bli forskjellen på lagene i kveldens åttendedelsfinale i Nice.

Oppgjøret bød på mye dramatikk da storscorer Samantha Kerr fikk et mål annullert, aldri fikk ta straffesparket hun gjorde seg klar for å ta og da Australia i ekstraomgangene fikk Alanna Kennedy utvist.

ISKALDE: De norske fotballkvinnene gjorde absolutt alt rett i straffesparkkonkurransen. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
ISKALDE: De norske fotballkvinnene gjorde absolutt alt rett i straffesparkkonkurransen. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Vis mer

Det var like før pause at Maria Thorisdottir brøt ballbanen i egen 16 meter med en aktiv skulder og dommer Riem Hussein først dømte straffe. Så grep VAR inn. Etter tre minutters betenkningstid ble avgjørelsen omgjort. Norge slapp med skrekken.

Australia utliknet like før full tid på en corner, signert Elise Kellond-Knight, som skrudde rett i mål, uten å berøre noen spillere i feltet.

På overtid holdt Caroline Graham Hansen på å gjøre det helt store, men det kraftfulle langskuddet gikk på innsida av stolpen og trillet på feil side av målstreken.

I ekstraomgangene skapte spesielt Graham Hansen og Vilde Bøe Risa flere store målsjanser, men hadde ikke marginene med seg. I det 104. spilleminutt ble Alanna Kennedy utvist og Norge fikk fullføre kampen 11 mot 10.

Norge var klart best i ekstraomgangene og presset på, men fikk aldri det avgjørende målet.

REDDET AV VAR: Dommer Riem Hussein dømte straffe til Australia da Maria Thorisdottir så ut til å bryte ballbanen med en aktiv skulder. Så grep VAR inn og endret avgjørelsen. Foto: NTB Scanpix
REDDET AV VAR: Dommer Riem Hussein dømte straffe til Australia da Maria Thorisdottir så ut til å bryte ballbanen med en aktiv skulder. Så grep VAR inn og endret avgjørelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til slutt måtte det hele avgjøres gjennom straffesparkkonkurranse. Der var Norge i en egen klasse med svært overbevisende ro og presisjon fra ellevemetersmerket:

* Caroline Graham Hansen scoret på den første straffa.
* Det gjorde ikke Samantha Kerr på Australias første straffe. Kerr skjøt langt over.
* Guro Reiten gjorde imidlertid alt rett på Norges andre straffe og var like iskald og presis som Graham Hansen.
* Så bommet også Emily Gielnik på neste straffe. Norge fikk virkelig overtaket.
* Maren Mjelde var også iskald og presis med en straffe klink i hjørnet.
* Steph Catley scoret så sikkert og reduserte til 1-3 i straffesparkkonkurransen.
* Ingrid Syrstad Engen fikk muligheten til å avgjøre og gjorde alt rett da hun satte inn Norges fjerde straffe. Dermed er Norge klar for VM-kvartfinale.

Norge møter vinneren av England og Kamerun i kvartfinalen i Le Havre på torsdag.

Tok Norge på senga

- Nå er det alt eller ingenting. Det er en trygghet og en ro i denne gruppen som gjør at vi stoler på hverandre, sa Ingrid Moe Wold på gårsdagens pressekonferanse.

SPESIELT UTLIKNINGSMÅL: Australia reddet ekstraomganger med en corner som gikk rett i mål. Foto: NTB Scanpix
SPESIELT UTLIKNINGSMÅL: Australia reddet ekstraomganger med en corner som gikk rett i mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det så det ikke ut som de norske spillerne gjorde etter 25 sekunder. Australia-stjerna Samantha Kerr snek seg inn bak Maren Mjelde, sendte henne opp på rad 5 med en lekker vending, før hun skjøt like utenfor. En gigantisk mulighet for Australia.

Australia, et av to lag som ikke har holdt nullen i årets VM, var små favoritter i forkant av kampen. De var også overrepresenterte på tribunen her i Sør-Frankrike, og fortsatte å presse på innledningsvis.

Fem minutter etter den første store sjansen fikk Australia nok en kjempemulighet da Hayley Raso fikk avslutte mot mål fra sju meter. Avslutningen gikk imidlertid rett på Ingrid Hjelmseth.

Graham fra start

På Norges lag rakk Caroline Graham Hansen kampen. Avgjørelsen ble tatt i dag etter at hun fikk en smell i kampen mot Sør-Korea sist. På gårsdagens trening og på dagens oppvarming så hun lett og pigg ut.

Barcelona-spilleren fikk også Norges første sjanse da hun utnyttet svakt forsvarsspill hos Australia, men keeper Lydia Williams var med på notene.

SÅ NÆRE: Caroline Graham Hansens skudd på overtid gikk i innsiden av stolpen, men aldri over målsreken. REUTERS/Jean-Paul Pelissier
SÅ NÆRE: Caroline Graham Hansens skudd på overtid gikk i innsiden av stolpen, men aldri over målsreken. REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer

Det var stort sett Graham Hansen som var arkitekt da Norge var i nærheten av å skape noe mot et Australia-lag som ofte var i ubalanse. De ga fra seg masse rom, men Norge klarte aldri å utnytte det skikkelig, før det var spilt 31 minutter.

Karina Sævik åpnet Australia-forsvaret med en flott pasning til Isabell Herlovsen, som var sikker som en kodebrikke alene med Lydia Williams. Grusomt forsvarsspill av Australia, men bra satt av Herlovsen.

Rett før straffe blåste Riem Hussein straffe etter at ballen traff Maria Thorisdottir i armen. Men etter å ha brukt lang tid på å sjekke sin avgjørelse om igjen og om igjen på video, ble straffen til slutt annullert.

Norge ledet noe ufortjent 1-0 til pause.

Utliknet: - Hva skjer der?

De norske fotballkvinnene slapp med skrekken i straffesituasjonen som VAR avverget rett før pause.

Slapp med skrekken er også riktig ordvalg i situasjonen som fant sted etter 60 minutter: Stjernespissen Samantha Kerr satte ballen i mål og jublet for scoring, men dommer Hussein grep inn og annullerte scoringen.

Norge så lenge ut til å ri seieren i land, men i det 83. spilleminutt glapp det i egen boks.

Australias corner, signert Elise Kellond-Knight, skrudde rett i mål, uten å berøre noen spillere fra noen av lagene i feltet.

- Hva skjer der? spurte NRK-kommentator Christian Nilssen.

- Det er utilgivelig, mener Carl.Erik Torp.

På overtid var Caroline Graham Hansen så nære å bli matchvinner med en nydelig enkeltkvinnesprestasjon.

Barcelona-stjerna driblet seg innover i banen, og fra langt og skrått hold curlet hun ballen utenfor keepers rekkevidde og på innsida av stolpen, før ballen trillet sakte over mot den andre stolpen, men aldri over streken.

Dermed ble det ekstraomganger.

Store sjanser og rødt kort

Der startet Norge best og var nær scoring ved både Graham Hansen og Bøe Risa i henholdsvis det 94. og 95. minutt med to farlige skudd.

Graham Hansen skapte en ny stor sjanse i det 100. spilleminutt, men keeper Lydia Williams slo ballen til hjørnespark. Samtidig var Samantha Kerr farlig motsatt vei, men Thorisdottir ryddet opp på mesterlig vis da Kerr var på vei alene gjennom.

De norske sjansene ble noen hakk større rett før sidebytte i ekstraomgangene, da Lisa Marie Utland ble revet ned av Alanna Kennedy på vei inn i bakrommet. Dommeren valgte å vise ut Kennedy på direkten.

Dermed fikk Norge spille det siste kvarteret med en kvinne mer på banen.

Vilde Bøe Risa holdt på å score rett etterpå da hun med en følsom lobb senset at keeper var langt ute, men ballen traff tverrliggeren og gikk så vidt ut.

Guro Reiten var farlig frampå i det 114. spilleminutt etter en stikker fra Graham Hansen, men nok en gang ble det bare nesten. Norge var klart best i ekstraomgangene og presset på for scoring, men det ville seg ikke.

Til slutt måtte det hele avgjøres gjennom straffesparkkonkurranse. Der var Norge i en egen klasse og scoret på samtlige straffer, signert Caroline Graham Hansen, Guro Reiten, Maren Mjelde og Ingrid Syrstad Engen.

Dårlig statistikk

Norge og Australia møttes sist i Algarve Cup i fjor. Der vant Australia 4-3. Også i VM for åtte år siden ble det australsk seier, den gangen 2-1. De tre siste oppgjørene mellom lagene før kveldens kamp hadde endt uavgjort eller med seier til Australia.

Sist Norge vant mot Australia var verken Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen eller Emilie Nautnes født. Det ble 7-1 til Norge i 1997, i en kamp der Marianne Iren Pettersen scoret fire.

Kun én av de norske spillerne hadde vunnet en sluttspillskamp i VM tidligere før denne: Isabell Herlovsen. Som 19-åring var hun med på å slå Kina 1-0 i 2007.

Fire år seinere ble Norge slått ut i gruppespillet. I 2015 endte det med 1-2-tap i første sluttspillskamp mot England.